Κομοτηναία πρωταθλήτρια του στίβου στηρίζει αφιλοκερδώς τις επιχειρήσεις της πόλης της

Η μέθοδος click away έχει έρθει για τα καλά στις ζωές μας μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ώστε να «ανασάνουν» -έστω λίγο- τα καταστήματα ενόψει των εορτών που πλησιάζουν. Βέβαια, σύμφωνα με την εικόνα της Κομοτηνής, η μέθοδος δεν έχει «αγκαλιαστεί» πολύ από τους καταναλωτές και οι επαγγελματίες με την σειρά τους έχουν χαρακτηρίσει «δυσνόητη» την διαδικασία για τα μικρομεσαία καταστήματα της πόλης που ως επί το πλείστον δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις της πρόεδρου του Σωματείου Καταστηματαρχών Ένδυσης – Υπόδησης Κομοτηνής Σταυρούλας Πεχλεβάνη αναφορικά με την αγορά της Κομοτηνής ότι «το μέτρο δεν λειτουργεί τουλάχιστον για το 90% των επιχειρήσεων». Με την σειρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής χαρακτηρίζει «δυσνόητη την λειτουργία του click away» ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας διαμαρτύρεται έντονα για την επιλογή αυτού του μέτρου. 

Την ίδια ώρα ωστόσο μια νέα κοπέλα με καταγωγή από την Κομοτηνή, η παλιά πρωταθλήτρια του μήκους Μάρα Κουκούτση και πλέον καθηγήτρια φυσικής αγωγής αφού πήρε το πτυχίο της από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, πήρε την πρωτοβουλία να στηρίξει σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση τα καταστήματα, δημιουργώντας σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με όνομα «Click Away – Στηρίζουμε και ψωνίζουμε από την τοπική αγορά της Κομοτηνής».

Η κίνηση είναι άξια αναφοράς, επειδή γίνεται αφιλοκερδώς και μπορεί όποιο κατάστημα της πόλης θέλει να έρθει σε επικοινωνία με την Μάρα Κουκούτση και να δώσει τα στοιχεία της επικοινωνίας του ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές με την μέθοδο click away.

«Επειδή αυτό που περνάμε είναι κάτι πρωτόγνωρο και θεωρώ ότι τα περισσότερα μαγαζιά της πόλης δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) σκέφτηκα να συγκεντρώσω καταστήματα και να δημιουργήσει η αγορά της Κομοτηνής πρόσωπο. Θέλω να βοηθήσω και τις επιχειρήσεις να έρθουν κοντά στους καταναλωτές και τους καταναλωτές να έρθουν κοντά στις επιχειρήσεις», είπε στον δημοσιογράφο του «Χρόνου» Ανδρέα Αγελαρίδη η Μάρα Κουκούτση.

«Η τοπική αγορά πρέπει να κρατηθεί στην ζωή γιατί όλο αυτό που βιώνουμε είναι πάρα πολύ δύσκολο και αυτό θα συμβεί μόνο εάν εμείς οι ίδιοι οι Κομοτηναίοι την στηρίξουμε. Θεωρώ ότι κανείς δεν θέλει να περπατάει στην πλατεία και στην Βενιζέλου και να βλέπει επιχειρήσεις κλειστές», τόνισε.

Το πρωτότυπο αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι η εμπνεύστρια της ιδέας δεν παίρνει χρήματα για αυτήν την στήριξη που παρέχει σε επιχειρήσεις της πόλης. «Όταν προσφέρεις κάτι εθελοντικά και αφιλοκερδώς το να παίρνεις ένα ευχαριστώ από κάποιον που βοήθησες θεωρώ ότι είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Αφού έχω χρόνο λόγω της καραντίνας να βοηθήσω όσους το θέλουν, θεωρώ ότι είναι σωστό να το κάνω», υπογράμμισε. «Μένουμε, στηρίζουμε και αγοράζουμε από την πόλη μας» είναι το μήνυμα της Μάρας Κουκούτση.

Η Μάρα Κουκούτση πριν τον στίβο, ασχολήθηκε με ενόργανη, ρυθμική, μπαλέτο, μοντέρνο χορό. Μα πάντα έλεγε πως θέλει να τρέχει και να πηδάει! Στην 3η Δημοτικού την επέλεξαν στα «ταλέντα», ένα πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Κάπως έτσι γνώρισε το χάντμπολ, το μπάσκετ, το βόλεϊ. Ορόσημο της αθλητικής της πορείας ήταν ωστόσο η πρώτη συμμετοχή της στους σχολικούς αγώνες στίβου, που ενώ αρχικά είχε επιλεγεί για τρέξιμο, η γυμνάστρια της άλλαξε το αγώνισμα. Βγήκε 1η στη Θράκη στο άλμα εις μήκος και κάπως έτσι ξεκίνησε μια αθλητική καριέρα που την έφερε τρεις φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε πανελλήνιους αγώνες, καταρρίπτοντας ακόμα και το ηλικιακό πανθρακικό ρεκόρ της Πηγής Δεβετζή.

«Δύσκολος ο πρωταθλητισμός, θέλει θυσίες, κάποιες φορές πονάει τόσο που λυγίζεις, θέλεις να τα παρατήσεις. Ακόμα πιο δύσκολος ο πρωταθλητισμός στην πόλη μας! Δεν υπάρχουν υποδομές, ένα γκρεμούλι γήπεδο, όργανα και βάρη χαλασμένα, κρύο, πολύ κρύο που προκαλεί τραυματισμούς» έχει πει η ίδια σε παλιότερη συνέντευξή της.
«Δεν κερδίζεις πάντα! Πρώτα πρέπει να κερδίσεις τον εαυτό σου και τους φόβους σου. Πολλοί λένε πως εμείς οι στιβικοί είμαστε εγωκεντρικοί… Ναι είμαστε! Έχω κλάψει άπειρες φορές μέσα στο γήπεδο, αλλά όταν κερδίζεις όλα ξεχνιούνται. 90 φορές κλαις και 10 γελάς. (…) Αυτό που μου έμαθε ο αθλητισμός είναι να προσπαθώ, να πιστεύω στον εαυτό μου και να παλεύω», πρόσθετε.

Και αυτά που έμαθε με τον αθλητισμό πλέον τα εφαρμόζει και στην υπόλοιπη ζωή, όπως αποδεικνύει η ανιδιοτελής κίνησή της με την αγορά της πόλης. Και ας έχει δηλώσει η ίδια απογοητευμένη με την πόλη της, την Κομοτηνή. «Από την πόλη μου είμαι απογοητευμένη αφού ούτε μία φορά εμένα και τους συναθλητές μου δεν μας έσφιξαν το χέρι. Δεν γίνονται όλα με τα λεφτά, πείτε τους. Δεν είναι και λίγο σε ένα γήπεδο άλλης πόλης να ακούγεται “Μάρα Κουκούτση, Κομοτηνή” και ο κόσμος να σε χειροκροτεί και η δική σου πόλη να σε αγνοεί!», θυμάται η ίδια. Αλλά αυτή η απογοήτευση δεν την αποτρέππει από το να αγαπά την πατρίδα της και τους συμπατριώτες της και να τους προσφέρει με ειλικρινή και ανιδιοτελή διάθεση, έστω και αν στις δικές τις δύσκολες στιγμές του παρελθόντος ελάχιστοι βρέθηκαν κοντα της για να την στηρίξουν…