Επέτειος: 45 χρόνια από την πρώτη εν Ελλάδι παράσταση του Χατζηπαναγή (+photos)

Σαν σήμερα, 45 χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου του 1975, ο Βασίλης Χατζηπαναγής συστήθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάνοντας ντεμπούτο με τη φανέλα του Ηρακλή!

Ήταν ένα παιχνίδι κόντρα στον Ατρόμητο, το οποίο είχε λήξει ισόπαλο 1-1 στη Βέροια.  Εκείνη την ημέρα, λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν το τι θα βλέπαμε από τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή που ανακηρύχθηκε το 2003 από την ΕΠΟ ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστης του τελευταίου μισού αιώνα.

Αγωνίστηκε για 15 χρόνια στην Ηρακλή με τον οποίο έφτασε τρεις φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κατακτώντας τον τίτλο το 1976, ενώ το 1985 έβαλε στη συλλογή του και το Βαλκανικό Κύπελλο.

Την τελευταία του εμφάνιση με τον Γηραιό ο Χατζηπαναγής την έκανε στις 26 Οκτωβρίου του 1990, την ημέρα των 36ων γενεθλίων του, στον αγώνα με την Βαλένθια για το Κύπελλο UEFA, που ήταν και η μοναδική συμμετοχή του σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το 1976 κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδος, αλλά δεν μπόρεσε να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι, καθώς είχε καταγράψει συμμετοχές τόσο με τις σοβιετικές εθνικές ομάδες Ελπίδων, όσο και με την Ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Χατζηπαναγής γεννήθηκε στην Τασκένδη της τότε Σοβιετικής Ένωσης (σημερινό Ουζμπεκιστάν), στις 26 Οκτωβρίου του 1954. Ο πατέρας του, Κυριάκος ήταν Ελληνοκύπριος από την Άχνα Αμμοχώστου ενώ η μητέρα του ήταν Ελληνίδα από την Κωνσταντινούπολη. 

Ο Νουρέγιεφ ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τη Δυναμό Τασκένδης σε ηλικία 17 ετών και το 1972 πήγε στην Παχτακόρ μέχρι το 1975 που ήρθε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή. Διατηρεί πολλές σχέσεις με φίλους και συγγενείς και στους τρεις νομούς της Θράκης.

Για τον λόγο αυτό, συχνή είναι η παρουσία του στην Κομοτηνή, στον Έβρο αλλά και στην Ξάνθη, όπου μάλιστα διοργανώνονται ημερίδες στις οποίες μαθαίνει τα μυστικά της μπάλας σε λιλιπούτειους ποδοσφαιριστές (όταν δεν υπήρχε κορονοϊός).

Παρακάτω ένα απόκομμα εφημερίδας της εποχής για την ιστορική πρώτη εμφάνιση του Βασίλη Χατζηπαναγή στην Ελλάδα, στο γήπεδο της Βέροιας, σε έναν αγώνα του Ηρακλή με τον Ατρόμητο, ενώ ακολουθούν εικόνες από επισκέψεις του στην Θράκη τα τελευταία χρόνια, με τους πολλούς Θρακιώτες φίλους του…