Επέτειος: 10 χρόνια από το ιστορικό διπλό του Άρη επί της τότε κατόχου του Europa League με συμβολή και δυο «Θρακιωτών»

Ήταν μια μέρα σαν και την σημερινή, δέκα χρόνια πριν, 1η Δεκεμβρίου του 2010, όταν η κάτοχος τότε του Europa League Ατλέτικο Μαδρίτης υποδεχόταν τον Άρη στο Βιθέντε Καλντερόν για την 5η αγωνιστική της φάσης των ομίλων της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Από το παιχνίδι αυτό κρινόταν κατά μεγάλο βαθμό η πρόκριση στην επόμενη φάση και οι «κίτρινοι» ήταν αυτοί που έδειξαν από νωρίς ποιος είναι το αφεντικό, σε έναν αγώνα όπου είχαν συμμετοχή και δύο «Θρακιώτες»: ο Χαβίτο που είχε αγωνιστεί ως βασικός σε ολόκληρο το ματς, ο οποίος πέντε χρόνια μετά ήρθε στην Κομοτηνή για να αγωνιστεί με την φανέλα του Πανθρακικού, καθώς και ο Σάκης Πρίττας που είχε μπει ως αλλαγή στην θέση του Κόκε, που είχε πετύχει τα δύο πρώτα γκολ του Άρη στην αναμέτρηση. Ως γνωστόν ο Πρίττας έπαιξε για έξι σεζόν στην Ξάνθη από το 1999 ως και το 2005 ενώ μετά τον Άρη είχε έρθει πάλι στην Θράκη, αρχικά στον Πανθρακικό το 2012 και αμέσως μετά ξανά στην Ξάνθη στο 2013.

Όλα ξεκίνησαν ιδανικά, με τον Κόκε να ανοίγει το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό έπειτα από καραμπόλα στην εστία του Ντε Χέα. Οι γηπεδούχοι ξύπνησαν και σε διάστημα πέντε λεπτών έκαναν την ανατροπή, με τον Φορλάν στο 11′ να ισοφαρίζει και τον Αγουέρο να κάνει το 2-1 στο 16′, το οποίο ήταν και το σκορ ημιχρόνου. Οι Θεσσαλονικείς, όμως, έκαναν την ανατροπή της ανατροπής στο δεύτερο ημίχρονο! Στο 51′ ο Κόκε σκόραρε ξανά, αυτή τη φορά από την άσπρη βούλα του πέναλτι και στο 81ο λεπτό ο Λαζαρίδης ολοκλήρωσε τον θρίαμβο, διαμορφώνοντας το τελικό 2-3 με αποτέλεσμα την μοναδική νίκη ελληνικής ομάδας σε ισπανικό έδαφος στην ιστορία.

Ακόμα μεγαλύτερη αξία είχε η τεράστια επιτυχία του Άρη καθώς η Ατλέτικο την προηγούμενη σεζόν (2009-10) ήταν η ομάδα που κατέκτησε το Europa League! Στην τελευταία αγωνιστική ο Άρης νίκησε και τη Ρόζενμποργκ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με 2-0, ενώ η Ατλέτικο έμεινε στο 1-1 με τη Λεβερκούζεν και αποκλείστηκε. Στη φάση των «32» οι «κίτρινοι» αντιμετώπισαν τη Μάντσεστερ Σίτι, με την οποία έφεραν «λευκή» ισοπαλία στη Θεσσαλονίκη και ηττήθηκε με 3-0 στο «Έτιχαντ».

Ιστορική βραδιά για τον Άρη, που δέκα χρόνια μετά έχοντας τον Άκη Μάντζιο στον πάγκο του βρίσκεται στα ψηλά στρώματα της βαθμολογίας και ελπίζει ξανά από του χρόνου σε ευρωπαϊκές επιτυχίες, αλλά στο πέρασμα της δεκαετίας εξαιτίας των χρεών και των διοικητικών λαθών έφτασε να παίζει ακόμα και στα χωράφια της Γ’ Εθνικής, αντίπαλος με ομάδες όπως Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ο Έβρος Σουφλίου. Η νίκη του Αρη στο Καλντερόν τέτοια μέρα δέκα χρόνια πριν παραμένει μια από τις μεγάλες στιγμές στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο, είχε  το δικό της θρακιώτικο άρωμα…