Γ’ Εθνική: «Κακώς ξεκίνησε το πρωτάθλημα, εγκλήματα από ΕΠΟ, από Φλεβάρη και αν…» οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΠΑΣ Πρέβεζα

Στην επαρχία υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν όλες τις δουλειές σε μια ομάδα. Χωρίς το δικό τους μεράκι δεν θα μπορούσαν να σταθούν οι ερασιτεχνικές ομάδες.

Εκεί δεν υπάρχουν εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγάλοι χορηγοί, τηλεοπτικά δικαιώματα, παρά μόνο η φλόγα κάποιων ρομαντικών ανθρώπων που με προσωπική εργασία κρατούν όρθια τα λάβαρα των ομάδων τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Τάσος Αμάραντος στην Πρέβεζα.

Τα τελευταία 25 χρόνια ήταν μέλος των περισσότερων διοικήσεων της τοπικής ομάδας, διετέλεσε τρεις φορές πρόεδρος, όπως και στην περσινή χρονιά. Φέτος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΣ Πρέβεζα που αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική. Παράλληλα, επειδή έχει σπουδάσει φυσικοθεραπευτής, δεν λείπει από τους αγώνες για να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και να βοηθά τους παίκτες να ξεπεράσουν τραυματισμούς.

Τον Τάσο Αμάραντο, που είναι σημαίνον πρόσωπο, με ιστορία στην Πρέβεζα, φιλοξενεί σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη το «Φως». Και μπορεί η ομάδα του να αγωνίζεται σε μακρινό όμιλο από αυτόν των Θρακιωτών, είναι σίγουρο όμως ότι πολλά από τα λεγόμενά του βρίσκουν εφαρμογή και θα βρουν σύμφωνους και τους παράγοντες στην Θράκη.

Θίγει σημαντικά θέματα της καθημερινότητας και της ποδοσφαιρικής ζωής. Τονίζει ότι κακώς η ΕΠΟ ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι έρχεται δεύτερο κύμα πανδημίας. Σημειώνει ότι χωρίς λόγο δεκάδες ομάδες ξόδεψαν χρήματα, έκαναν μεταγραφές και προετοιμασία, για να παίξουν μόνο λίγους αγώνες. Προβλέπει ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση με την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, είναι δύσκολο να ξαναρχίσουν οι αγώνες, και αν αρχίσουν, πολλές ομάδες δεν θα συνεχίσουν, καθώς είναι δύσκολο να μαζέψουν πάλι τους παίκτες. Επικαλούμενος και τις επιστημονικές γνώσεις που έχει ως φυσικοθεραπευτής, ο κ. Αμάραντος σημειώνει ότι αν τα πρωταθλήματα ξαναρχίσουν μετά τα Χριστούγεννα, οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν πρώτα έναν μήνα προετοιμασία. Στη Γ’ Εθνική λίγες θα αντέξουν για να συνεχίσουν.

«Οι παίκτες πήραν ένα πρόγραμμα από τον προπονητή Άγγελο Μπέκα για να γυμνάζονται ατομικά. Το ερώτημα είναι αν ξεκινήσει εκ νέου και πότε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και πώς θα είναι τότε οι ομάδες. Αν ποτέ επανεκκινήσει το πρωτάθλημα, εκτιμώ ότι θα υπάρξουν ομάδες που δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν και θα αποσυρθούν. Αφού ήξεραν στην ΕΠΟ ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, γιατί ξεκίνησαν το πρωτάθλημα; Δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει. Μπήκαν οι ομάδες σε έξοδα και σε μια διαδικασία που δεν ξέρει κανείς τι θα βγάλει», λέει ο Τάσος Αμάραντος.

«Το καλοκαίρι έγραψα ένα υπόμνημα, ίδιες θέσεις είχαν και οι ομάδες του τρίτου ομίλου. Θέσαμε τους προβληματισμούς για το αν πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αφού οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για νέο κύμα του ιού. Έλεγα λοιπόν τότε ότι δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Έβαλαν τις ομάδες σε μια διαδικασία να ξεκινήσουν προετοιμασία από τον Ιούλιο ξοδεύοντας κάποιες χιλιάδες και ιδού το αποτέλεσμα. Ήμουν σίγουρος ότι θα διακοπεί το πρωτάθλημα. Πηγαίναμε και παίζαμε με όχι σοβαρά υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς ράπιντ τεστ, χωρίς μέτρα προστασίας. Μόνο με θερμομέτρηση στην πόρτα. Αυτό έθετε σε κίνδυνο μια πολύ μεγάλη ανθρώπινη κοινότητα, όπως ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, γιατρούς αγώνα, αστυνομικούς, φροντιστές. Επίσης, οι ερασιτεχνικές ομάδες δεν μπορούν να επιβιώσουν αν δεν έχουν έσοδα από εισιτήρια. Πόσο θα αντέξουν οι παράγοντες για να καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα; Εγώ ματώνω 23 χρόνια οικονομικά για τον ΠΑΣ Πρέβεζα. Έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό και οι χορηγίες, αφού από την υγειονομική κρίση και τα λοκντάουν έχει κλονιστεί η αγορά. Εμείς δεν πήραμε φέτος ούτε μία χορηγία. Ούτε εισιτήρια διαρκείας βγάλαμε. Τι να λέγαμε στον κόσμο, αγοράστε εισιτήρια χωρίς να μπορεί να έρθει στο γήπεδο λόγω της απαγόρευσης;».

Ο Τάσος Αμάραντος προσθέτει: «Δεν έπρεπε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ήταν λάθος αυτό που έγινε. Εμείς από το καλοκαίρι διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας. Μη βάζεις τις ομάδες σε μια διαδικασία χωρίς να ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εμείς στον ΠΑΣ Πρέβεζα ξοδέψαμε μέχρι τώρα 40.000 ευρώ χωρίς κανένα έσοδο. Αν το πρωτάθλημα δεν συνεχιστεί, που προσωπικά εκτιμώ ότι δεν θα συνεχιστεί, όλα αυτά πάνε χαμένα. Αν πάλι συνεχιστεί το πρωτάθλημα, είναι πολύ δύσκολο στις ομάδες να ξαναμαζέψουν τους παίκτες και να ξεκινήσουν πάλι προετοιμασία. Πριν από τα Χριστούγεννα αποκλείεται να έχουμε αγώνες. Αν αποφασίσουν από το νέο έτος και μετά να αρχίσει πάλι το πρωτάθλημα, οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε έναν μήνα προετοιμασία. Έχω σπουδάσει φυσικοθεραπευτής, είμαι τόσα χρόνια στο επάγγελμα, ξέρω τι λέω. Μετά από δύο με δυόμισι μήνες καραντίνα, χωρίς προετοιμασία, θα είναι εγκληματικό να βάλεις τους παίκτες να αγωνιστούν».

Αν υποθέσουμε ότι τον Γενάρη θα μπορέσουν να γίνουν αγώνες, πόσος χρόνος προετοιμασίας θα χρειαστεί; Ο Αμάραντος απαντά: «Τουλάχιστον 40 ημέρες. Οι παίκτες έκαναν κανονικά προετοιμασία το καλοκαίρι, ξεκίνησαν τους αγώνες, με την καραντίνα αδρανοποιήθηκαν και μετά θα χρειαστεί να ξανακάνουν προετοιμασία. Πώς θα βγει αυτό το φορτίο; Η ατομική προπόνηση δεν καλύπτει κάποια στάνταρ που πρέπει να υπάρχουν για να γίνουν αγώνες. Είδατε το καλοκαίρι στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, σε Γερμανία και Αγγλία, όταν ξεκίνησαν μετά την ανοιξιάτικη καραντίνα, καίτοι έκαναν μίνι προετοιμασία, είχαν πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς. Σημείωσε και κάτι άλλο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2021 πολλοί αθλητές υψηλού επιπέδου δεν θα κατέβουν να αγωνιστούν, γιατί φορμαρίστηκαν για να είναι έτοιμοι για το καλοκαίρι του 2020, έτος στο οποίο θα έπρεπε να γίνει η Ολυμπιάδα, και το 2021 θα υπάρξει ντεφορμάρισμα».

Και καταλήγει στα (και) θρακιώτικου ενδιαφέροντος σημεία της συνέντευξής του ο παράγοντας του ΠΑΣ Πρέβεζα: «Έτσι όπως είναι τα πρωταθλήματα της Γ’ Εθνικής, να υποβιβάζονται οι 8 από τις 14 ομάδες, πρέπει να κάνεις πρωταθλητισμό για να παραμείνεις στην κατηγορία. (…) Διαβάζω δηλώσεις παραγόντων της ΕΠΟ ότι έκαναν λάθη για τη Γ’ Εθνική. Δεν είναι λάθη, αλλά εγκλήματα. Πρέπει να συνδιαλέγονται και να ακούν τους παράγοντες των ομάδων, που ξέρουν καλύτερα από αυτούς τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Αν δεν υπήρχαν παράγοντες όπως εγώ, ο Τριάντος, ο Κατσίλας που είναι ο πρόεδρός μας, ο Λουκούμης στο Καναλάκι, ο Καραγιάννης στη Λευκάδα, ο Βαγενάς, ο Μαυρογιώργος στην Άρτα και πολλοί άλλοι, δεν θα υπήρχε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΜΑΡΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ