15 χρόνια από τον θάνατο του Τζορτζ Μπεστ: το ποίημα του Μάνου Χατζιδάκι για το «πέμπτο σκαθάρι»

Ακριβώς 15 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Τζορτζ Μπεστ. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 25 Νοεμβρίου 2005, πεθαίνει στα 59 του χρόνια, το «πέμπτο σκαθάρι», ως συνέπεια των πολλών προβλημάτων που είχε υποστεί από το αλκοόλ.

Ο Βορειοϊρλανδός άσος, γεννημένος στις 22 Μαίου 1945, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών: οι άνθρωποι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον ανακάλυψαν όταν ήταν 15 ετών και τον έφεραν από το Μπέλφαστ (γενέθλια πόλη του) στην Αγγλία, κάνοντας ντεμπούτο στα 17 του, κερδίζοντας πρωταθλήματα και κύπελλα.

«Νομίζω ότι βρήκα μια ιδιοφυΐα», έγραψε ο ανιχνευτής ταλέντων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μπομπ Μπίσοπ στον Ματ Μάσμπι την ημέρα της… ανακάλυψής του. Ήταν το 1961 και από εκείνη την ημέρα μέχρι το 1974, ο Μπεστ δεν έβγαλε την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κερδίζοντας μαζί της, μεταξύ άλλων ένα Κύπελλο πρωταθλητριών και μία «χρυσή μπάλα» το 1968.

Χαρισματικός και επιτυχημένος, ο Τζορτζ Μπεστ, προκάλεσε συζητήσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του. Ακόμα και μετά τον θάνατό του, για όσα έκανε στο γήπεδο φυσικά, αλλά και για εκείνα που έκανε και είπε έξω από αυτό. Ήταν από εκείνους, που φρόντισαν να επηρεάσουν και να καθορίσουν τάσεις. Ονομάστηκε ως ο «πέμπτος Beatle» και λόγω των μαλλιών του, ενώ είχε ξεκάθαρο στόχο από την αρχή να «μαγέψει».

Οι ντρίμπλες και ο τρόπος παιχνιδιού του γοήτευαν τους θεατές, η παρουσία του έξω από τον αγωνιστικό χώρο, αφορμή για να τον λατρέψουν οι γυναίκες. Και αυτό τις λάτρεψε και χάρισε στο πέρασμα της ζωής ου ορισμένες διάσημες ατάκες.

«Aν μου έδινες την επιλογή του να βγω στον αγώνα, να περάσω τέσσερις και να χώσω ένα γκολ από τα 25 μέτρα στη Λίβερπουλ ή να πάω στο κρεβάτι με τη Μις Κόσμος, θα ήταν μια πολύ δύσκολη επιλογή. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να διαλέξω, τα είχα και τα δύο».

«Το 1969 εγκατέλειψα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά τις ζωής μου».

«Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι».

«Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα».

Στη δεκαετία του 1970 οι περίεργες συμπεριφορές του άρχισαν να ενοχλούν ακόμη και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (έχασε το τρένο για ένα παιχνίδι στο Stamford Bridge αφού πέρασε το Σαββατοκύριακο με την ηθοποιό Sinead Cusack). Από το 1974 ως το 1978, ο Μπεστ «ταξίδεψε» μεταξύ των Στόκπορτ, Κόρκ, ΛΑ Ατζτεκς και της Φούλαμ, την εποχή που είπε μια άλλη φημισμένη φράση: «Έπαιξα εναντίον του Γιόχαν Κρόιφ, ενός από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Παίρνω τη μπάλα, περνάω έναν, περνάω δεύτερο, αλλά δεν σημαδεύω την εστία, δείχνω στο κέντρο του γηπέδου, είναι ο Γιόχαν Κρόιφ. Φτάνω μπροστά του και κάνω διάφορα, στη συνέχεια κλωτσάω τη μπάλα μακριά. Γυρίζω και του λέω: “Είσαι ο καλύτερος από όλους, αλλά μόνο επειδή δεν έχω χρόνο”».

Την περίοδο ’78-’79 η καριέρα του συνεχίστηκε μακριά από την Αγγλία, ενώ το τέλος της θα είναι η αρχή των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ. «Ίσως πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνω ανώνυμος» είχε πει. Το τελευταίο του μήνυμα ήταν: «Μη πεθαίνετε σαν κι εμένα. Η κατάστασή μου είναι μια προειδοποίηση σε όλους σας». Εφυγε μια μέρα σαν και αυτήν, 15 χρόνια πριν, νικημένος κατά βάση από το αλκοόλ.

Για αυτόν τον χαρισματικό παίκτη, το 1969 είχε γράψει ένα ποιήμα ο Μάνος Χατζηδάκις, από τα μεγαλύτερα ονόματα που ανέδειξε η θρακική γη. Ο Χατζηδάκις γεννήθηκε πριν 95 χρόνια στην Ξάνθη και παρόλο που σε λίγους ήταν γνωστό, είχε θετική τρέλα για το ποδόσφαιρο. Ο Μπεστ ως θρυλικό 7άρι της ιστορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έγραψε ένα ιδιαίτερο ποιήμα:

Αιώνιο πάθος
Μια μπαλάντα
για τον Τζορτζ Μπεστ

Εκμηδενίστηκε η ορμή μου
Έγινε χιόνι το κορμί μου
Από μια εικόνα κρεμαστή
Χρωματιστή
Από ‘να ποδοσφαιριστή
Που σφυροκόπαε τη βροχή
Θεέ μου, με τι ψυχή
Γινόταν ο ίδιος πάθος
Εικόνα και βροχή
Μες στην τηλεοπτική μου
Συσκευή.

Ο Μπεστ υπήρξεν ο …
υπήρξεν ο …
καλύτερος!
Ο Μπεστ υπήρξεν ο …
υπήρξεν ο …
καλύτερος!

Έτσι θα τραγουδάνε τα παιδιά
Της Αλμερίας
Αλλά και της Αγγλίας
Της Αλβανίας, της Αρμενίας
Της Τασμανίας και της Δανίας
Σε μια εποχή μελλοντική.

«Ο Μπεστ υπήρξεν ο…»

Κι όσο για μένα
Έτσι καθώς θα ’μαι χωμένος
Στην πατρική μου γη
Οι απόγονοι
Θα ‘ρχονται κάθε Κυριακή
Να με ποτίζουν έρωτα
Ψωμάκι και βροχή
Κι όταν θα σουρουπώνει
Θα στέκουν μπρος μου προσοχή
(Οι απόγονοι)
Γιορτάζοντας το πάθος μου
Για μια φωτογραφία χρωματιστή
Γι’ αυτόν τον Γεώργιο Μπεστ
Τον ποδοσφαιριστή.

Λονδίνο 15 Ιουνίου 1969
Μια Κυριακή

Μάνος Χατζιδάκις: Το παιδί του Πειραιά (pics, vids)