74α γενέθλια για τον Θρακιώτη «Μεγαλέξανδρο» του Ελληνικού Ποδοσφαίρου

Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο παίκτης σύμβολο του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Κούδας, με την διπλη θρακιώτικη καταγωγή που αποκάλυψε στις αρχές της χρονιάς το ThrakiSportS, κλείνει σήμερα Δευτέρα τα 74 του χρόνια.

Οπως ανέφερε το αφιέρωμα του περασμένου Φεβρουαρίου, ο Κούδας είναι βέρος Θρακιώτης και ας τον θεωρούν όλοι βέρο Σαλονικιό. Ναι μεν γεννήθηκε στον Άγιο Παύλο Θεσσαλονίκης στις 23 Νοεμβρίου του 1946 και μεγάλωσε στην συμπρωτεύουσα, ωστόσο όπως σημειώνεται και στην wikipedia είναι γόνος του Ιωάννη Κούδα από την Τυρολόη Ανατολικής Θράκης και της Ελευθερίας Μακρή, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Σταυρούπολη Ξάνθης, το χωριό καταγωγής και της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Από μικρός την ιδιαίτερη κλίση και το ταλέντο που είχε στο ποδόσφαιρο και όλοι αναγνώριζαν πως ο νεαρός Κούδας μπορούσε να αφήσει εποχή κι αυτός δεν τους διέψευσε. Έδινε απλόχερα δείγματα της τεχνικής του και του ποδοσφαιρικού του θράσους. Ο δημοσιογράφος Πλάτων Φορόπουλος έγραφε: «Είδα για πρώτη φορά τον Γιώργο Κούδα στο βοηθητικό γήπεδο που υπήρχε έξω από την Τούμπα. Προπονητής του ο Λευτέρης Παπαδάκης, που κάθε τόσο του έκανε παρατηρήσεις για τις πολλές ντρίπλες. Ο μικρός Γιώργος, όμως, είχε μόνιμα την εξής δικαιολογία: «Τι να κάνω κυρ Λευτέρη; Τρεις, τρεις με μαρκάρουν».

Ο Γιώργος Κούδας, έζησε πολλά ξεκινώντας να κλωτσάει τις φτιαγμένες από πανί μπάλες στην παλιά λαχαναγορά και στα μάρμαρα του Διοικητηρίου. Έφτασε να παίξει 21 χρόνια με την φανέλα του ΠΑΟΚ, να γίνει ο ηγέτης του και εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών-προσωπικοτήτων της ιστορίας του Συλλόγου.

Oπως θυμίζει σε αφιέρωμά του το sdna, ο Γιώργος Κούδας παραμένει ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Από το ντεμπούτο του, στις 21 Δεκεμβρίου του 1963 σε ηλικία 17 ετών, στο γήπεδο της Λεωφόρου κόντρα στον Εθνικό (1-0) μέχρι το φινάλε του στις 26 Φεβρουαρίου 1984, ΠΑΟΚ – Αιγάλεω 0-0, αγωνίστηκε σε 504 αγώνες πρωταθλήματος και σημείωσε 133 γκολ. 

Ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου σε αγώνες κυπέλλου είχε άλλες 70 συμμετοχές και σκόραρε αλλά 27 γκολ συνολικά, που  μαζί με τους ευρωπαϊκούς αγώνες και τους φιλικούς ανεβάζουν τον αριθμό συμμετοχών του στις 780  με τη φανέλα του Δικεφάλου πετυχαίνοντας συνολικά 220 τέρματα, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος της περιόδου 75-76 τα δύο κύπελλα το 1972 και το 1974 ενώ έκλεισε την καριέρα του τη σεζόν 1983-84 χωρίς να γευτεί τη χαρά του δεύτερου πρωταθλήματος που κατακτήθηκε αμέσως την πρώτη χρόνια από την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Κομβική στιγμή, για τον «Μεγαλέξανδρο» ήταν η απόφασή του να αποδεχτεί την πρόταση του Ολυμπιακού το 1966 και να μετακινηθεί στον “ερυθρόλευκο” σύλλογο με τον οποίον δεν αγωνίστηκε ποτέ, αφού παραλίγο εξαιτίας του να κοπεί η Ελλάδα στα δύο. Γνωστά και άγνωστα παρασκήνια εκείνης της περίφημης μη μεταγραφής είχε καταγράψει το ThrakiSportS στο άρθρο του περασμένου Φεβορυαρίου, το οποίο μπορείτε να θυμηθείτε με ένα κλικ ΕΔΩ.