Η άγνωστη δράση του εμπνευστή της Alexandroupolis Bike Team στα δρώμενα της πρωτεύουσας του Έβρου

Το ποδήλατο είναι αυτήν την περίοδο της καραντίνας λενας ιδιαίτερος και ξεχωριστός τρόπος άσκησης, που ενδείκνυται για πόλειςόλως η Αλεξανδρούπολη με τον περίφημο ποδηλατόδρομο που πλέον διαθέτεθ κατά μήκος της παραλίας.

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στο e-evros ο Γιάννης Τζαμπαζάκης, ένας άνθρωπος «που αγαπά την φύση, την ενεργή ζωή και γενικότερα έχει “πιάσει” το νόημα της ζωής» όπως λέει ο ίδιος αποτελώντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Alexandroupolis Bike Team.

«Η Alexandroupoli Bike Team δημιουργήθηκε από το πάθος 5-6 ανθρώπων που αγαπάμε την ποδηλασία! Αυτά τα 5-6 άτομα πλέον έχουν γίνει 80. Δημιουργούμε ποδηλατικά δρώμενα διοργανώνουμε γενικά αθλητικά δρώμενα…κάνουμε ενημερώσεις σε σχολεία Δημοτικά Γυμνάσια Λύκεια….και γενικά θέλουμε οι συμπολίτες μας να γνωρίσουν την ποδηλασία ως χόμπυ, ως αθλητισμό, ως τρόπο κ επιλογή καλής ποιότητας ζωής», αναφέρει ο ίδιος.

Ο Γιάννης Τζαμπαζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. «Έζησα και μεγάλωσα στο Αιγάλεω με όμορφες αναμνήσεις παιδικών διακοπών στα Χανιά όπου κατάγομαι, εξού κ το κρητικό μου επίθετο. Από το 1986 σε ηλικία 20 ετών κατοικώ στην πανέμορφη Αλεξπολη! Ο χαρακτήρας μου διαμορφωμένος πλέον από δύο τόσους διαφορετικούς τόπους κάτι ανάμεσα σε Βορά κ Νότο με έντονες επιρροές κ από τους δυο! Το νόημα της ζωής το αισθάνθηκα έντονα πριν 27 χρόνια που απέκτησα τον πρώτο γιο, όπου σπούδασε λογοθεραπευτής και πριν 21 χρόνια που απέκτησα και τον δεύτερο σπουδαστής στη εργοθεραπεία. Κατά το ήμισυ δημιουργός τους αισθάνομαι κ δηλώνω περήφανος!».

Για το πρωτο του ποδήλατο αναφέρει: «Τα παιδικά μου χρόνια στην Αθήνα δε θυμίζουν καθόλου τη σημερινή πρωτεύουσα μας! Ανεμελιά στους δρόμους, παιχνίδι σε πεζοδρόμια και πλατείες! Κάθε αγόρι είχε μια μπάλα κ τα περισσότερα από αυτά κ ένα ποδήλατο! Έτσι και εγώ πάνω στο ποδήλατο μου και με την τάση να φεύγω από την γειτονιά μου και να απομακρύνομαι σιγά σιγά φτάνοντας σε άλλες συνοικίες. Όσο δε μεγάλωνα τόσο και σε πιο μακρινά μέρη βρισκόμουν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίζω όλο κ περισσότερα παιδιά που αρκετούς από αυτούς έκανα φίλους χάρη του μικρού μου ποδηλάτου!».

Ο ίδιος έχει λάβει μέρος σε 2 αγώνες ταχύτητας και σε 8 brevets! «Παρόλα αυτά δεν μου “αρέσουν” οι κανόνες και τα καλούπια, σαν ελεύθερο πνεύμα, μου αρέσει πολυ η ελευθερία των κινήσεων και για αυτό είμαι λάτρης της ποδηλασίας των μεγάλων αποστάσεων και της τουριστικής ποδηλασίας! Με δυο λόγια ανεβαίνω στο ποδήλατο και όπου με βγάλει χωρίς να σχεδιάζω διαδρομές και προορισμούς! Το έτος 2019 διάνυσα 15.130km. Το 2020 μέχρι τώρα έχω κάνει 12.900km με στόχο να κάνω έστω 1km παραπάνω από το 2019! Όμως όλες οι διοργανώσεις αγώνων και Brevet έχουν κάτι ξεχωριστό να σου προσφέρουν διότι γνωρίζεις μέρη και πρωτίστως ανθρώπους που αισθάνεσαι σε σύντομο χρονικό διάστημα λες κ τους γνωρίζεις χρόνια!».

Ποια είναι η πιο μεγάλη διαδρομή που έχει κάνει με το ποδήλατο; «Μετά από ένα brevet 300km που διοργανώθηκε στην πόλη μας από την μοναδική ποδηλατική ομάδα την Alexandroupolis Bike Team και αφού τερμάτισα τα 300km μέσα στα χρονικά όρια που έπρεπε συνέχισα για αλλά 100km αφού η νύχτα ήταν μαγευτική! Οπότε η μεγαλύτερη απόσταση που έχω κάνει με το ποδήλατο είναι τα 400km και αν είχα παρέα, φώτα και τροφή νομίζω θα συνέχιζα και δεν ξέρω κι εγώ που κ πότε θα σταματούσα ….ή αν ποδηλατούσα ακόμα..!».

Τι είναι για τον ίδιο το ποδήλατο; Ο ίδιος απαντά: «Για εμένα το ποδήλατο είναι τα πάντα! Η ποδηλασία είναι ο τρόπος ζωής μου, είναι ή ίδια μου η ζωή, είναι η ασπίδα προστασίας μου σε αυτά που ζούμε σήμερα είναι το βιολογικό φάρμακο για να μπορώ να ισορροπώ στην ζωή μου και να υπάρχω ανάμεσα στους ανθρώπους! Τα πάντα στην καθημερινότητα μου έχουν αξία και μου αρέσουν εφόσον όμως έχω κάνει την ημερήσια βόλτα των 60-100km η οποία έχει διάρκεια από 4 έως 6 ώρες! Η κάθε στιγμή, το κάθε χιλιόμετρο, το κάθε μέτρο που κάνω για εμένα είναι προσευχή, είναι εξομολόγηση, είναι μετάνοια είναι επαφή με τον “Γιάννη” και είναι “επαφή” του Γιάννη με τον Θεό!».