Ο Ντέμης Νικολαΐδης μαζί με τον Μαχλά πρώτοι σκόρερς στην προϊστορία των αγώνων της Ελλάδας με την Σλοβενία

Ο αποψινός αγώνας Ελλάδας-Σλοβενίας θα είναι ο 7ος µεταξύ των δύο οµάδων, με την Σλοβενία να μην έχει νικήσει ποτέ την Ελλάδα, καθώς η Εθνική µας µετρά τρεις νίκες και ισάριθµοι αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι.

Το τελευταίο παιχνίδι ήταν αυτό της πρεμιέρας ουσιαστικά του φετινού Nations League στην Λιουμπλιάνα, όπου η Εθνική απέσπασε λευκή ισοπαλία από την βασική αντίπαλό της σε αυτήν την διοργάνωση, την οποία πρέπει σήμερα να κερδίσει και μόνο προκειμένου να υπερκεράσει.

Και στις τρεις νίκες επί της Σλοβενίας, η Ελλάδα διατήρησε ανέπαφη την εστία της. Ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Εθνικής που σκόραρε σε βάρος της Σλοβενίας ήταν ο Ντανιέλ Μπατίστα (24/4/96, 2-0), ενώ όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, ο τελευταίος ήταν ο Βασίλης Τοροσίδης τον Μάιο του 2012.

Οπως επίσης προαναφέρθηκε σε πρωινό άρθρο, ο Εβρίτης νυν τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Οµάδων και πρώην σκάουτερ της Ξάνθης Κώστας Κωνσταντινίδης έχει σκοράρει εναντίον της Σλοβενίας στο 0-3 της Λιουµπλιάνα στο πλαίσιο της προκριµατικής φάσης του Μουντιάλ ’98.

Ωστόσο ούτε ο Μπατίστα, ούτε ο Τόρο ούτε ο Κωνσταντινίδης πέτυχαν ποτέ δεύτερι γκολ σε βάρος της Σλοβενίας. Το έχει κάνει όμως ένας άλλος Θρακιώτης, που είναι πρώτος σκορερ στην προϊστορία των αγώνων της Ελλάδας με την Σλοβενία, μαζό με τον Νίκο Μαχλά και τον Ζλάτκο Ζάοβιτς που έχει αγωνιστεί στον Ολυμπιακό.

Ο λόγος για τον Ντέμη Νικολαΐδη. Ο Εβρίτης έχει πετύχει δυο γκολ σε βάρος των Σλοβένων με την φανέλα της Εθνικής Ομάδας. Ηταν την περίοδο που η Εθνική κληρώθηκε στον ίδιο όµιλο µε την Σλοβενία σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις, στα προκριµατικά του Μουντιάλ ’98 και στα προκριµατικά του EURO 2000, µε αποτέλεσµα από το ’96 έως το ’99 να την αντιµετωπίζει κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εναντίον της Σλοβενίας έκανε ντεµπούτο στον πάγκο της Εθνικής ο Άνχελ Ιορντανέσκου, ο οποίος καθοδήγησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότηµα σε 7 παιχνίδια. Συνολικά, στους μέχρι τώρα έξι αγώνες εναντίον της Σλοβενίας, η Εθνική είχε πέντε διαφορετικούς προπονητές (τον Κώστα Πολυχρονίου, τον Αγχελ Ιορντανέσκου, τον πρώην τεχνικό της Ξάνθης Βασίλη Δανιήλ, τον Φερνάντο Σάντος και τον Τζον Φαν’τ Σχιπ).

Πάνω φωτογραφία αρχείου από έναν αγώνα Ελλάδας – Σλοβενίας τον Σεπτέμβριο του 1998 και κάτω ο Ντέμης Νικολαΐδης από έναν αγώνα Σλοβενίας – Ελλάδας έναν χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 1999…