Διαδικτυακή διάλεξη την Τετάρτη στο ΔΠΘ από τον Ιωάννη Πολέμη

Διαδικτυακή Διάλεξη θα πραγματοποιήσει ο Καθηγητής Ιωάννης Πολέμης με θέμα: «Λεονάρδος Ντελλαπόρτας. Προβλήματα έκδοσης και ερμηνείας ενός κειμένου της δημώδους γραμματείας» την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά (εξ αποστάσεως) και θα μπορούν όλοι να την παρακολουθήσουν στον εξής «σύνδεσμο»: https://meet.lync.com/duth/gpapagia/B57FM4LARemaining Time-0:39FullscreenMute

(Ο σύνδεσμος θα υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.: https://helit.duth.gr/event/colloquium-2020-2021 )
Ώρα τηλεδιάσκεψης: 18.00-20.00

Ο Ιωάννης Πολέμης είναι σήμερα καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., αλλά στο παρελθόν έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως στους υστεροβυζαντινούς χρόνους, και πιο συγκεκριμένα στην θεολογική γραμματεία (κινείται με εντυπωσιακή άνεση στο χώρο της Θεολογίας του Ησυχασμού αλλά και των Αντιπαλαμικών) και την Ρητορική: μελετά τα έργα (ακόμη και ανέκδοτα κείμενα) ως φιλόλογος, ανιχνεύει τις πηγές τους, ασχολείται τόσο με επιφανείς προσωπικότητες όσο και με συγγραφείς σχετικά άγνωστους.
Την θεωρητική προσέγγιση ενός κειμένου συχνά την πλαισιώνει με νέα κριτική έκδοση ή/και με νεοελληνική μετάφραση (Θεόδωρος Μετοχίτης, Μιχαήλ Ατταλειάτης κ.ά.).
Σημαντική θέση μέσα στο έργο του καταλαμβάνουν ακόμη η έκδοση/μελέτη υμνογραφικών αλλά και σχεδογραφικών κειμένων, αλλά και το εκδοτικό πρόγραμμα επιταφίων λόγων του Μιχαήλ Ψελλού.
Πολλά άρθρα του είναι αποκλειστικά αφιερωμένα σε κριτικές διορθώσεις σε διάφορους βυζαντινούς συγγραφείς, όπου καταφαίνεται η φιλολογική δεινότητά του.

Πηγή: https://www.ert.gr/