Pre League: Παίκτες από ΑΕ Κομοτηνής και Άθλο Ορεστιάδας για τις πρώτες δύο εβδομάδες «καραντίνας»

Η αναβολή του πρωταθλήματος της Pre League δημιούργησε έντονο εκνευρισμό και πολλές σκέψεις στους αθλητές της ΑΕ Κομοτηνής και του Άθλου Ορεστιάδας που συμμετέχουν σε αυτή.

Με αφορμή την συμπλήρωση δύο εβδομάδων από την αναστολή των ομάδικών προπονήσεων και την αναστολή των πρωταθλημάτων, το ThrakiSportS επικοινώνησε με τον διαγώνιο της ΑΕ Κομοτηνής Άρη Ανδρεάδη, τον ακραίο της ομάδας της Ροδόπης Πέτρο Κάλα, τον κεντρικό του Άθλου Ορεστιάδας Νίκο Χριστόφα και τον πασαδόρο της ομάδας του Έβρου Γιάννη Σκαρλατίδη.

Ο Άρης Ανδρεαδης σχολίασε για την αναστολή του πρωταθλήματος: «Γνωρίζαμε από την αρχή ότι η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερη. Για το ενδεχόμενο αναστολής του πρωταθλήματος λίγο πολύ, όλοι είχαμε μπει στη διαδικασία να σκεφτούμε ότι είναι πολύ πιθανόν να συμβεί. Για αυτό που σίγουρα δεν είμασταν έτοιμοι είναι η αναστολή λειτουργίας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα δεν συμφωνώ με αυτό που γίνεται. Η συγκεκριμένη απόφαση καταστρέφει τον αθλητισμό». Ο Πέτρος Κάλας συμπληρώνει: «Πάρα πολύ μας έχεις επηρεάσει όλο αυτό σε όλα τα επίπεδα αλλά κυρίως ψυχολογικά. Στο πρώτο lockdown, βιώσαμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη, στερηθήκαμε το βόλεϊ για αρκετό καιρό, που το κάνουμε σχεδόν όλη μας την ζωή και κοπιάσαμε πολύ φέτος για να επανέλθουμε σε ένα καλό επίπεδο. Οπότε τώρα με την πλύση φτάσαμε στην πηγή και νερό δεν ήπιαμε».

Για το πρόβλημα που δημιουργεί στους αθλητές η στασιμότητα και η αναβολή εκτός των αγώνων και των προπονήσεων ανέφερε: «Δε θα μιλήσω για τα πολλά προβλήματα που θα δημιουργήσει στα σωματεία είτε τα οικονομικά είτε τα οργανωτικά. Θα μιλήσω όμως για τα προβλήματα που δημιουργεί σε εμάς τους αθλητές. Ένας αθλητής όταν έχει καταβάλει τόσο κόπο και προσπάθεια ήδη μετά από ένα lockdown να επαναφέρει το σώμα του σε αγωνιστική κατάσταση το γεγονός ότι του λένε να σταματήσει να προπονείται για ένα μήνα τον ρημάζει σωματικά και ψυχολογικά. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ότι θα έχουμε αναβολή του πρωταθλήματος ένα μήνα αλλά ότι στο μήνα αυτό μας απαγορεύουν τις προπονήσεις. Με την άρση των μέτρων το να επανέλθουμε στην τωρινή μας κατάσταση θα χρειαστεί εκ νέου αρκετή προετοιμασία που σημαίνει εκ νέου θα έχουμε κι άλλη αναβολή του πρωταθλήματος. Πολλοί θα είναι και οι αθλητές που δεν θα μπορέσουν σωματικά να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση. Πολλοί θα είναι και οι τραυματισμοί που θα ακολουθήσουν». Για την επόμενη ημέρα πρόσθεσε στην συνέχεια ο Πέτρος Κάλας: «Πρώτα απ’ όλα, αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα κάτι για το οποίο δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, θεωρώ ότι οι ομάδες, δεν θα παίξουν βόλεϊ στο 100%, κάτι το οποίο θα ναι φυσιολογικό. Φοβάμαι πολύ τους τραυματισμούς. Δεν έχουν όλοι οι αθλητές την δυνατότητα να συντηρήσουν την φυσική τους κατάσταση στην καραντίνα και αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις μετά».

Για τις λύσεις που πρέπει να βρεθούν απάντησε ο Άρης Ανδρεάδης: «Σσίγουρα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλο αυτο. Το θέμα είναι ότι για να βρεθεί η λύση αυτή πρέπει να υπάρχει συνεργασία απο όλες τις μεριές (σωματεία – ομοσπονδίες – κυβέρνηση) πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει» ενώ ο Πέτρος Κάλας μίλησε για την απογοήτευση που έχει ο ίδιος από την Πολιτεία: «Φυσικά και είμαι απογοητευμένος. Το κράτος δεν ενδιαφέρεται για το βόλεϊ και αυτό είναι ξεκάθαρο».

Σε ότι αφορά την αναβολή των αγωνιστικών υποχρεώσεων ο Νίκος Χριστόφας του Αθλου Ορεστιάδας αναφέρει: «Εμφανώς είναι μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία γενικά το ότι σταμάτησε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα εφόσον αποφασίστηκε να κλείσουν όλοι οι χώροι εκγύμνασης και να επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες να προπονούνται κανονικά και να συμμετέχουν σε αγώνες αφού υποβληθούν σε τεστ για τον covid βέβαια, το οποίο δύσκολα μπορει να εφαρμοστεί στις ερασιτεχνικες κατηγορίες κυρίως λογο κόστους. Φέτος λοιπόν αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα θα έχουμε ένα πρωτάθλημα με 8 μόλις ομάδες στη Volleyleague και με ομάδες στη Pre League οι οποίες είχαν επενδύσει φετος για την άνοδο τους στην Α1 να βρίσκονται ξεκρεμαστοι έως τις 3 Δεκεμβρίου (τουλάχιστον)».

Ο Γιάννης Σκαρλατίδης συμπληρώνει: «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι εκτός γηπέδου και ειδικότερα να μην έχεις καθόλου επαφή με την μπάλα. Η διακοπή ήρθε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο όπου έχεις τελειώσει την προετοιμασία, δένεις σαν ομάδα και μπαίνεις σιγά-σιγά σε αγωνιστικό ρυθμό. Με λίγα λόγια ξεκινάς πάλι από την αρχή».

Για το κόστος που θα έχει η αναστολή των προπονήσεων για τους παίκτες απαντάει ο Νίκος Χριστόφας: «Μόλις είχαν τελειώσει οι ομάδες με την περίοδο της προετοιμασίας και οι αθλητές ήταν έτοιμοι για τα παιχνίδια έγινε η διακοπή. Ο καθένας πρέπει να βρει τρόπους λοιπόν για να διατηρηθεί σε κάποιο επίπεδο, τουλάχιστον όσον αφορά τη φυσική κατάσταση. Αυτό προφανές σημαίνει ότι θα είμαστε ανέτοιμοι όταν ξεκινήσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, σε έναν μήνα στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι συνέπιες αυτών είναι το επίπεδο να είναι χαμηλότερο αφού όντας ομαδικό άθλημα δεν θα έχουν προπονηθεί σαν σύνολο οι ομάδες αλλά αυξάνονται και οι πιθανότητες τραυματισμών».

Οσο για την επόμενη μέρα, ο Γιάννης Σκαρλατίδης απαντά: «Να δοθεί χρονικό περιθώριο στις ομάδες να ξαναμπούνε σε ρυθμούς προπόνησης, μια μικρή προετοιμασία. Επίσης καλό θα είναι κάθε αθλητής να κρατάει το σώμα του σε καλή φυσική κατάσταση για να είναι πιο ομαλή η μετάβαση του».

Τέλος για τις λύσεις που χρειάζονται αναφέρει ο Νίκος Χριστόφας: «Δυστυχώς δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να βρεθούν λύσεις για να επιστρέψουμε στην κανονική ροή όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού αλλά και στην καθημερινότητα, βλέπε καταστήματα εστίασης κλπ οι οποίοι απασχολούσαν μεγάλο ποσοστό εργαζομένων». Από την πλευρα του, ο Γιάννης Σκαρλατίδης αναφέρει την απογοήτευση για τον προγραμματισμό που δεν υπήρχε καθώς ήξεραν ότι υπήρχε περίπτωση 2ου lockdwn: «Θα έπρεπε να υπάρχει από πριν ένα πλάνο. Είχαμε το χρονικό περιθώριο για σωστό προγραμματισμό. Είναι κρίμα καθώς η διοίκηση του Άθλου κάνει μεγάλη προσπάθεια να ανεβάσει το επίπεδο του αθλήματος στο νομό μας και η αβεβαιότητα του αύριο, μας φέρνει όλους σε δύσκολη θέση».