Με νυχτερινή τροπολογία Αυγενάκη για Στεφανίδη, Παπαχρήστου και Μπανιώτη παρατείνεται η θητεία της ΕΕΑ για άλλους 4,5 μήνες

Με νυχτερινη τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή (ή τουλάχιστον τότε έγινε γνωστή, καθώς τηλεγραφήθηκε από το κρατικό πρακορείο ειδήσεων αργά το βράδυ της Παρασκευης), παρατείνεται για άλλους 4,5 μήνες και συγκεκριμένα ως το τέλος Μαρτίου η θητεία των μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία της ΕΕΑ (που κατά τα 11/14 της έχει διοριστεί από την προηγουμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τους υφυπουργούς Σταυρο Κοντονή και Γιώργο Βασιλειάδη) έληγε κανονικά στις 16 Αυγούστου αλλά τότε είχε πάρει τρίμηνη παράταση. Οπως αποκάλυψε το ThrakiSportS το πρωί της Παρασκευής, η θητεία έληγε την Δευτερα που μας έρχεται.

Πλέον παίρνει και δεύτερη παράταση η θητεία αυτής της Επιτροπής, η οποία έχει σημαδευτεί από την περίφημη απόφασή της τον περασμένο Ιανουάριο για την φερόμενη πολυϊδιοκτησία της Ξανθης και του ΠΑΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΑ μόλις την περασμένη Τετάρτη εξέδωσε πιστοποιητικό συμμετοχής στην ΠΑΕ Ξάνθη για το νέο πρωτάθλημα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η παράταση της θητείας έρχεται σε ένα άσχετο νομοσχέδιο και σε μια καταρχήν άσχετη τροπολογία, που όπως έχει τηλεγραφηθεί «επιλύει οριστικά το ζήτημα με τα πριν διακρίσεων σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κλειστού Στίβου», θέμα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα την τελευταία εβδομάδα λόγω της Κατερίνας Στεφανίδη και αφορά επίσης τον Κομοτηναίο άλτη Κώστα Μπανιώτη και την εξ αγχιστείας Ξανθιώτισσα τριπλουνίστρια Βούλα Παπαχρήστου.

Σύμφωνα λοιπόν με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, λύνεται το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα όχι μόνο για τον στίβο αλλά και την κολύμβηση. παρεμπιπτόντως όμως τονίζεται ότι «η τροπολογία του υφυπουργού Αθλητισμού προβλέπει επίσης την παράταση θητείας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ως τις 31/3/2021».

Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα στα διοικητικά συμβούλια αθλητικών ομοσπονδιών, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την περίοδο 2020-21, να τροποποιούν κανονισμούς εγγραφών και μετεγγραφών, να εγκρίνουν αγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς και να εγκρίνουν απολογισμούς του 2019 και προϋπολογισμούς του 2021, χωρίς να απαιτείται έγκριση και επικύρωση από τη γενική συνέλευση. Κάτι που συμπίπτει με σχετικό αίτημα της SL2 να μπορούν να ανασταλούν για όσο εν υπάρχει αγωνιστική δράση τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών τους με αντίστοιχη παράτασή τους.

Αναλυτικά το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει τα εξής:

Επιλύεται οριστικά το ζήτημα με τα πριμ διακρίσεων σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα κλειστού στίβου, αλλά και στις αντίστοιχες διοργανώσεις κολύμβησης σε 25άρα πισίνα, με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή (13/11) ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η τροπολογία αναφέρει ότι από τις σχετικές διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 34 του νόμου 2725/99 (όπου προβλέπεται οικονομική επιβράβευση μόνο για ένα Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανά άθλημα, το όποιο θεωρείται πιο σημαντικό από την οικεία ομοσπονδία), εξαιρούνται οι διοργανώσεις κλειστού στίβου και κολύμβησης σε 25άρα πισίνα. 

Έτσι, οι διακρίσεις σε αυτές τις διοργανώσεις επιβραβεύονται αυτοτελώς και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου 2016. Ικανοποιείται έτσι το δίκαιο αίτημα κορυφαίων αθλητών του στίβου, όπως η Κατερίνα Στεφανίδη (η οποία άλλωστε είχε αναδείξει πρόσφατα το ζήτημα και μέσω δημόσιων αναρτήσεων στα social media), αλλά και της κολύμβησης, όπως ο Ανδρέας Βαζαίος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αποκαλύψει από τις 30 Οκτωβρίου, την πρόθεση του υφυπουργού Αθλητισμού να διορθώσει με νομοθετική διάταξη την αδικία αυτή και να επιβραβεύσει τους αθλητές και τις αθλήτριες που έχουν φέρει πολύ σημαντικές διακρίσεις στη χώρα μας.

Η τροπολογία του υφυπουργού Αθλητισμού προβλέπει επίσης την παράταση θητείας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ως τις 31/3/2021.

Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στα διοικητικά συμβούλια αθλητικών ομοσπονδιών, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την περίοδο 2020-21, να τροποποιούν κανονισμούς εγγραφών και μετεγγραφών, να εγκρίνουν αγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς και να εγκρίνουν απολογισμούς του 2019 και προϋπολογισμούς του 2021, χωρίς να απαιτείται έγκριση και επικύρωση από τη γενική συνέλευση.