«Στοιχείο υπέρ της Ξάνθης ενόψει της Εφέσεων η έγκριση της ΕΕΑ» για τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Φάνη Ουζουνίδη

Η έκδοση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στην ομάδα της Ξάνθης πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Super League 2 θα έχει νομικές συνέπειες υπέρ του ΑΟΞ και ενόψει της εκδίκασης στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Αυτή είναι η εκτίμηση του νέου αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ξάνθη και νομικού της εκπροσώπου Φάνη Ουζουνίδη, ο οποίος και επιμελήθηκε της κατάθεσης του σχετικού φακέλου. Η απόφαση της ΕΕΑ ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον φίλαθλο κόσμο της Ξάνθης (και της Θεσσαλονίκης), αφού όπως έχει καταγράψει εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα του το ThrakiSportS, με την έκδοση του πιστοποιητικού που ήταν το μόνο τυπικό τελευταίο επεισόδιο της διαδικασίας μεταβίβασης της ομάδας στον Μπιλ Πάπας, ουσιαστικά έχει κριθεί νόμιμη όλη η διαδικασία.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι «πώς γίνεται να κρίνει η ΕΕΑ ότι η ΠΑΕ Ξάνθη δεν ανήκει στους Πανόπουλο- Συγγελίδη αλλά την ίδια ώρα να εγκρίνει την μεταβίβαση από αυτούς στον Μπιλ Πάπας;». Στο ερώτημα αυτό, πηγή της ΕΕΑ απάντησε ότι ουσιαστικά η μεταβίβαση της ΠΑΕ Ξάνθη στον Μπιλ Πάπας ήταν αποτέλεσμα της προηγούμενης απόφασης της ΕΕΑ περί πολυϊδιοκτησίας και ο τρόπος που ουσιαστικά επέλεξε η ΠΑΕ Ξάνθη για να θεραπεύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για αυτήν και για τον ΠΑΟΚ με την έκδοση του πορίσματος του περασμένου Ιανουαρίου από την ΕΕΑ.

Για την επίσημη ΠΑΕ Ξάνθη πάντως δεν ισχύει αυτή η εκτίμηση. Ο Φάνης Ουζουνίδης, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ηγηθεί της νομικής ομάδας του ΑΟΞ στην επανεκδίκαση της υπόθεσης από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, έχει διευκρινίσει: «Το μοναδικό νεοεισφερόμενο στοιχείο σε αυτην την εκδίκαση θα είναι η νέα μετοχική σύνθεση και η επικύρωση της νομιμότητας της κτήσης των μετοχών από την Insports ΙΚΕ, από την οποία αγοράσαμε εμείς». Συνεπώς η ΠΑΕ Ξάνθη θα πάει στην Επιτροπή Εφέσεων προσπαθώντας να αναδείξει ότι η ΕΕΑ με τις επίσημες αποφάσεις της φάσκει και αντιφάσκει.

Το αν θα καταφέρει να πείσει τους εφέτες δικαστές, είναι κάτι που θα φανεί, εφόσον σε πρώτη φάση της επιτραπεί η συμμετοχή στην νέα διαδικασία της Εφέσεων. «Το σίγουρο είναι ότι θα επιδιώξουμε να παριστάμεθα υπο τη νεα μετοχική συνθεση και με την παρουσία μου στην Επιτροπή Εφέσεων ώστε να εξεταστεί ο παλιος φάκελος από την αρχή και με το νέο στοιχείο της μεταβίβασης που θα προσκομίσουμε. Θα προσπαθήσουμε να δικαιώσουμε τις θέσεις της ΠΑΕ και την πρόθεση του νέου μεγαλομετόχου κ. Παπαδημητρίου (Μπιλ Πάπας) που να είστε βεβαιοι ότι θέλει την ομάδα στην Super League 1».

Για τους «κακοπροέραιτους» που αμφισβητούν τον Μπιλ Πάπας, όπως ο Αλέξης Κούγιας, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Ξάνθη αν θα γίνουν κάποιες νομικές κινήσεις ή εάν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, υπάρχει απόφαση να μην δημοσιοποιηθεί. Από εκεί και πέραμ ενα μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιο θα είναι το κέρδος για την ΠΑΕ Ξάνθη σε περίπτωση δικαίωσής της στην Επιτροπή Εφέσεων, πέραν φυσικά της ηθικής.

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν φωνές που αναφέρουν ότι ενδεχομένως, αν… αναδρομικά επιστραφούν οι βαθμοί που αφαιρέθηκαν, θα μπορεί το καλοκαίρι η ΠΑΕ Ξάνθη να επανέλθει στην SL1 ανεξάρτητα απο την βαθμολογική της κατάταξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα μπορεί να στραφεί κατά της ΕΕΑ (και άρα του κράτους), της SL1 (ως συνεταιρισμού) και της ΕΠΟ (ως υπεύθυνης ποδοσφαιρικής αρχής του τόπου) διεκδικώντας αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη από τον υποβιβασμό. Αυτό ήταν το νόημα και των εξωδίκων που εστάλησαν με υπογραφή Πιαλόγλου το καλοκαίρι προς όλες τις πλευρές.

Ωστόσο είναι ζήτημα νομικής εκτιμησης αν αυτήν την αποζημίωση θα την δικαιούται η ΠΑΕ ως νομικό πρόσωπο υπό τη νέα της ιδιοκτσία ή αν θα την δικαούνται οι τότε ιδιοκτήτες Χρήστος Πανόπουλος και Πολυχρόνης Συγγελίδης ή αν θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και οι δύο πλευρές – νυν και πρώην. Προϋπόθεση για αυτά ωστόσο είναι να υπάρξει δικαίωση της ΠΑΕ Ξάνθη είτε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ στην επανεκδίκαστη της υπόθεσης ή από τα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου εξακολουθεί να τρέχει παράλληλα η υπόθεση…