Στοπ της ΓΓΑ σε Αραμπατζη και την υπόλοιπη ΑΕΚ παρά το γεγονός οτι έχουν ευρωπαϊκούς αγώνες

Τις θέσεις και τις κινήσεις της στο διάστημα των τελευταίων ημερών ώστε να επιστρέψει το άθλημα του χάντμπολ στη δράση γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωση της η ΟΧΕ σήμερα, Τετάρτη (11/11), με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να απαντά στις επιστολές που έχει αποστείλει η Ομοσπονδία.

Τις απάντησε στο αίτημα της Ομοσπονδίας έδωσε η ΓΓΑ, με βάση τις οποίες δίνει την συγκατάβασή της στην διεξαγωγή προπονήσεων της Εθνικής ομάδας Γυναικών, μέλος της οποίας είναι και η τερματοφύλακας από την Αλεξανδρούπολη Μάγδα Κεπεσίδου που αγωνίζεται στην Πολωνία, βεβαίως με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εβδομαδιαίο τεστ αντιγόνου covid-19 και λίστες με ονόματα.

Αντίθετα, αρνητική ήταν η απάντηση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ αναφορικά με την έναρξη προπονήσεων των συλλόγων που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, δηλαδή της γυναικείας ομάδας του ΠΑΟΚ (που είναι προγραμματισμένο να παίξει στις 20 και 22 Νοεμβρίου στη Μάλτα με την Καβαλιέρι για το EHF Cup) και της ανδρικής ομάδας της ΑΕΚ, της ομάδας όπου αγωνίζεται ο διεθνής εξτρέμ από την Αλεξανδρούπολη Βαγγέλης Αραμπατζής, που έχει αγώνες τον Δεκέμβριο για το EHF Cup (των ανδρών). Ανέφερε μάλιστα πως δεν προβλέπεται εξαίρεση βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ.

Για το γεγονός αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα η ΟΧΕ αύριο, Πέμπτη (12/11), με επίσημη ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ανάλογο αίτημα έχει καταθέσει και η ερασιτεχνική ΑΕΚ για την ανδρική ομάδα χάντμπολ εν όψει των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων.

Νωρίτερα, η ΟΧΕ είχε γνωστοποίησει με ανακοίνωσή της τις ενέργειες στις οποίες προέβη τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά την επιστροφή του αθλήματος στη δράση και τις επιστολές που έχει στείλει στις αρμόδιες αρχές.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΟΧΕ:

«Θέσεις και κινήσεις της ΟΧΕ για την επιστροφή του αθλήματος στην ενεργό δράση

Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος προκειμένου να ενημερώσει τα σωματεία, τους αθλητές, τους προπονητές και γενικά όλους τους συντελεστές του αθλήματος, οφείλει να γνωστοποιήσει τις θέσεις, αλλά και τις κινήσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή του αθλήματος στην ενεργό δράση.

Οι θέσεις της ΟΧΕ αναφορικά με την αναστολή των δραστηριοτήτων του ερασιτεχνικού αθλητισμού που επέφεραν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του covid-19, έχουν εκφραστεί δημοσίως μέσω της ανακοίνωσης στις 3/11, αλλά και μέσω επιστολής στις 4/11 προς τους Υφυπουργούς Αθλητισμού, Πολιτικής Προστασίας- Διαχείρισης Κρίσεων και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ.κ. Αυγενάκη, Χαρδαλιά και Μαυρωτά.

Σε αυτές (αλλά και σε νέα επιστολή προς την ΓΓΑ στις 5/11) ζητήθηκε εξαίρεση από τα μέτρα της Handball Premier και της Α1 Γυναικών, ενώ έγινε ειδική μνεία στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων, των συλλόγων μας (Διομήδης Άργους, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) και η αναγκαιότητα να επιστρέψουν άμεσα σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Μάλιστα οι επιστολές που αφορούν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Εθνικής Γυναικών και των Σωματείων, τροποποιήθηκαν (χωρίς τους αγώνες του Διομήδη) και απεστάλησαν εκ νέου χθες.

Η ΟΧΕ πριν διατυπώσει επισήμως τις θέσεις της είχε επικοινωνήσει μέσω του Προέδρου της ΔΕΠ κ. Αναστάσιου Χειβιδόπουλου με όλους τους εκπροσώπους σωματείων των δύο μεγάλων κατηγοριών, οι οποίοι σαφέστατα ήταν υπέρ της συνέχισης των πρωταθλημάτων, ωστόσο εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις δαπάνες που απαιτούνται προκειμένου να διενεργούνται εβδομαδιαία tests covid-19.

Για τις θέσεις αυτές έχουν ενημερωθεί τόσο ο ΠΣΑΧ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Χειροσφαίρισης), όσο και ο ΣΥΠΧΕ (Σύνδεσμος Προπονητών Χειροσφαίρισης Ελλάδος).

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι προκύπτουν δαπάνες που είναι εκτός των προϋπολογισμών Ομοσπονδίας και Συλλόγων, κάτι που έρχεται να προστεθεί στην ήδη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» των χορηγιών, λόγω της προβληματικής κατάστασης στην αγορά από την πανδημία και το πρώτο lockdown της άνοιξης.

Από την αρχή της πανδημίας η Ομοσπονδία, αλλά και τα σωματεία που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα μας, τήρησαν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα που στάλθηκαν από την ΟΧΕ και εγκρίθηκαν από ΓΓΑ-ΕΟΔΥ, ενώ είχαν οργανώσει τα τμήματα τους με άλλα δεδομένα από αυτά που δυστυχώς εμφανίζονται τώρα, τρείς μήνες μετά την έναρξη της σεζόν στο χάντμπολ.

Υπενθυμίζουμε ότι το βασικό κριτήριο της απόφασης της Ομοσπονδίας να διεξαχθούν τα φετινά πρωταθλήματα σε ομίλους, ήταν η βιωσιμότητα των σωματείων, άρα και του ίδιου αθλήματος.

Για αυτόν τον λόγο τόσο στην ανακοίνωση, όσο και στην επιστολή, η Ομοσπονδία ζητάει την οικονομική στήριξη των Σωματείων από πλευράς του κράτους αναφορικά με το κόστος εφαρμογής των tests, όπως έπραξε και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ, αποστέλλοντας rapid tests στις ομοσπονδίες- μέλη της για τις Εθνικές ομάδες, ενόψει των προκριματικών του ΕURO 2022.

Μετά την ανακοίνωση για lockdown σε όλη την χώρα και τις εξειδικεύσεις στον αθλητισμό από τον κ. Χαρδαλιά, oι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τις δύο ΚΥΑ (στις 2 και 7/11) που εκδόθηκαν, η ΟΧΕ ως όφειλε ανέστειλε τις διοργανώσεις της που τελούνται υπό την ευθύνη της, καθ’ εφαρμογή των ΚΥΑ.

Στις δύο ΚΥΑ που εκδόθηκαν περιγράφεται ξεκάθαρα ότι τα μόνα πρωταθλήματα που συνεχίζουν είναι της SuperLeague 1 και της BasketLeague.

Οι διευκρινήσεις για την δυνατότητα εξαίρεσης και άλλων αθλημάτων/πρωταθλημάτων δεν περιλαμβάνονται στις ΚΥΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως μέχρι σήμερα κανένα άλλο πρωτάθλημα δεν έχει εξαιρεθεί των μέτρων από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ακόμα και με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η περίοδος που διανύουμε θέτει σε κίνδυνο τόσο την υπόσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, έτσι όπως εκφράζεται τόσο στην κοινωνία, όσο και στα σωματεία και τις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές υφίστανται μεταξύ σωματείων- αθλητών-τριών, προπονητών και των υπολοίπων στελεχών (διαιτητών, κριτών, παρατηρητών) των αθλημάτων.

Επίσης τα προπονητικά κενά που επιφέρουν τα lockdown, ειδικά στα δυναμικά αθλήματα, όπως το χάντμπολ, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των αθλητών- τριών κατά την διάρκεια της επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας.

Καλούμαστε λοιπόν με ευθύνη απέναντι στο άθλημα να προασπίσουμε μέσα από έναν προγραμματισμό επαναφοράς, την βιωσιμότητα τόσο του αθλήματος συνολικά, όσο και των παραγόντων που το αποτελούν, όποτε αυτό μας επιτραπεί.

Είναι σαφές ότι είναι μέρος των καθηκόντων της Ομοσπονδίας να διεκδικεί την επαναφορά του αθλήματος στο γήπεδο, ταυτόχρονα όμως αποτελεί ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι αυτό εξαρτάται από την θέληση της Ομοσπονδίας ή ακόμα και της αθλητικής ηγεσίας της χώρας.

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, αγωνιζόμαστε όλοι για τα ίδια ιδανικά, οφείλουμε όλοι να προασπίσουμε και ατομικά και ομαδικά πρώτα την υγεία μας ως άνθρωποι και μετά την ύπαρξη μας ως αθλητικά κύτταρα.»