Α2 Ανδρών: Ανδραβίζος, Παρασκευόπουλος και Μούχλιας για την αναστολή και την επόμενη μέρα

Με τον COVID-19 καθημερινά να θερίζει στην χώρα μας με πολλά κρούσματα και θανάτους, ο αθλητισμός, τουλάχιστον ο ερασιτεχνικός εχει μπει στον “πάγο” και στην δική του άτυπη καραντίνα.

Μετά το σχετικό αφιέρωμα την Παρασκευή με τους προπονητές των θρακιώτικων ομάδων της Pre League, το ThrakiSportS επικοινώνησε με τους τρείς προπονητές των θρακιώτικων ομάδων της Α2 Ανδρών, με σημαντική παρουσία στους πάγκους αλλά και σαν αθλητές παλαιότερα.

Ο λόγος για τους προπονητές του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Γιώργο Ανδραβίζο, του Ερμογένη Ξάνθης Δημήτρη Παρασκευόπουλο και του Έβρου Σουφλίου Νίκο Μούχλια.

Αρχικά μίλησε ο Παρασκευόπουλος, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση που βρισκόταν η ομάδα του λίγο πριν την καραντίνα αλλά παράλληλα αναφέρθηκε και στις ενέργειες του Ερμογένη για την διασφάλιση της υγείας των αθλητών: «Ήμασταν σε πάρα πολύ κατάσταση τελευταία στις προπονήσεις, είχαμε μόλις αρχίσει τα φιλικά και γενικότερα είχαμε ένα καλό προγραμματισμό για την συνέχεια και πλέον κατέρρευσαν όλα με σοβαρές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Σαν Ερμογένης Ξάνθης είχαμε πολύ πριν την αναβολή σταματήσει τις προπονήσεις σε αναπτυξιακά και σε κάποιους αθλητές του λυκείου που συμμετείχαν στο ανδρικό για την προστασία όλων μας ενώ τέλος κρατούσαμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με σεβασμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο απάντηση του Γιώργου Ανδραβίζου: «Η διακοπή του πρωταθλήματος είναι καταστροφή για το άθλημα του βολεϊ και γενικότερα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Απο την στιγμή που έγινε διακοπή δεν είναι καλό για καμία ομάδα μετά από 2 μήνες προπονήσεων και σχεδόν πριν την παραμονή του πρωταθλήματος, πραγματική καταστροφή!».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Μούχλιας ανέφερε: «Καταρχήν να ευχηθώ υγεία σε όλους στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας αλλά και όλη η ανθρωπότητα. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που πρέπει όλοι μας να δείξουμε υπευθυνότητα, ωριμότητα, σύνεση και υπομονή. Ο αθλητισμός, ως αναπόσπαστο μέρος, μιας συνηθισμένης κοινωνικής δραστηριότητας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε. Άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά, συνάνθρωποι μας χάνουν την ζωή τους πρόωρα. Ας προσαρμοστούμε στις συνθήκες αυτές ελπίζοντας στην λήξη του κοινωνικού αυτού συναγερμού».

Ο προπονητής του Εβρου Σουφλίου συνέχισε: «Στον τομέα της επιδημίας λοιπόν ας οπλιστούμε με υπομονή και εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Για τον αθλητισμό ας μετριάσουμε λίγο την κριτική διάθεση και ας εκμεταλλευτούμε το νεκρό διάστημα για δημιουργία. Φοβάμαι ότι στρέφουμε μόνο την προσοχή μας, όπως και την περασμένη άνοιξη, μόνο στο πότε θα προπονηθούμε ή στο τι είδους τεστ θα κάνουμε και όχι στο φτιάξουμε υγιείς ομάδες».

Για την επόμενη ημέρα και αν ανησυχεί, ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος δηλώνει: «Είμαι γενικότερα και εγώ και τα παιδιά απογοητευμένοι και από την άκαρπη προετοιμασία που κάναμε καθώς το πρωτάθλημα δεν ξεκινάει αλλά και γιατί οι ιθύνοντες δεν είχαν στήσει κάποιο σχέδιο ενώ ήξεραν τι θα έρθει. Φυσικά αν μας πουν ότι μετά τις 3 Δεκέμβρη ξεκινάμε θα χρειαστούμε μια διορία για να προετοιμαστούμε και όχι να παίξουμε κατευθείαν αγώνες και αυτό είναι που φοβάμαι».

Τις ίδιες φοβίες και προβληματισμούς έχει και ο Γιώργος Ανδραβίζος. «Ο φόβος και η αβεβαιότητα για την συνέχεια της χρονιάς, αν αυτή φυσικά υπάρξει, είναι υπαρκτή. Φοβόμαστε για τον χρόνο που θα μας δοθεί για την επαναλειτουργία αν είναι αρκετός για την σωστή επάνοδο των αθλητών και πάντα με τον φόβο τραυματισμών των αθλητών μετά από τέτοια διακοπή».

Ο Νίκος Μούχλιας στην ερώτηση αυτή θέλησε να δώσει μια άλλη διάσταση για την επόμενη ημέρα θεωρώντας αυτή η αναβολή είναι ακόμη μια ευκαιρία έτσι ώστε να αναδιαρθρώσουμε την κατάσταση στο ελληνικό βόλεϊ. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία αυτή και δούμε τι πρέπει να βελτιωθεί και στις μεγάλες κατηγορίες και στις χαμηλότερες. Χωλαίνουμε πιστεύω, στο επίπεδο αυτό, στην οργάνωση των “επαγγελματικών” σωματείων. Μια πρόταση θα ήταν η μείωση των ξένων σε κάθε ομάδα (3 από 4 ή ακόμα 2 από 4) και με τα χρήματα αυτά να προσληφθούν σε κάθε σωματείο ενας ή δύο τεχνοκράτες που θα τρέξουν αλλά και θα προωθήσουν σε επαγγελματικά πρότυπα το κάθε τμήμα. Το 90% των παραγόντων είναι κυριολεκτικά ερασιτέχνες με όλα τα συνεπακόλουθα και χωρίς να θέλω να μειώσω την δουλειά και τον κόπο κανενός. Έχουμε την πρωτοτυπία να έχουμε επαγγελματίες αθλητές και προπονητές πάνω σε ένα σαθρό ερασιτεχνικό κατασκεύασμα. Με το να φέρεις κάποιο αξιόλογο αθλητή από το εξωτερικό δεν γίνεσαι αυτόματα “επαγγελματική” ομάδα. Ας επενδύσουμε λίγο παραπάνω στην οργάνωση, υπάρχουν πολύ αξιόλογα νέα παιδιά, με νέες ιδέες που έχουν σπουδάσει πάνω σε αυτό και μπορούν να αλλάξουν όλη την εικόνα του αθλήματος μας. Πληροφορήθηκα ότι, επίσημα τουλάχιστον, μόνο μια ομάδα της Volley League, ο Παναθηναϊκός, προτίθεται να πληρώσει στους αθλητές χρήματα στην περίοδο της καραντίνας. Αυτή η κίνηση είναι μοναδική και εξαιρετικά σημαντική γιατί ανεβάζει σε ψηλό επίπεδο το brand name του συλλόγου και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη αξιοπιστίας για το μέλλον την οποία θα την καρπωθεί σύντομα. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, να δημιουργηθούν ομάδες που θα προσελκύουν (οργανωτικά και οικονομικά) τους νέους αθλητές αλλά και αξιόλογους ξένους αθλητές».

Τέλος οι τρείς προπονητές μίλησαν για το πως θα επηρεάσει τους παίκτες τους η διαδικασία επανέναρξης των αγώνων: «Για τους αθλητές φυσικά είναι πλήγμα για τους ίδιους. Θα μιλήσω για τα δικά μου παιδιά, που είναι απογοητευμένοι και στεναχωρημένοι με την αναβολή. Βεβαίως προσπαθούν να κρατηθούν ατομικά σε ένα καλό επίπεδο γιατί η επιστροφή αν αφήσεις το σώμα σου θα είναι δύσκολη. Για το πρωτάθλημα πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει με κάθε τρόπο και φυσικά να προστατευτούν οι αθλητές» ανέφερε ο προπονητής του Ερμογένη Δημητρης Παρασκευόπουλος.

Ο κοους του Εβρου Συφλίου Νίκος Μούχλιας συμπλήρωσε από τη δική του πλευρά: «Όσον αφορά την ομάδα μου και τις υποχρεώσεις της στην Α2 όλοι είμαστε σε αναμονή για την επικείμενη επανέναρξη αρχές Δεκεμβρίου. Προπονητικά είναι κάτι εξαιρετικά, έως αδύνατον, να κρατήσεις τους παίκτες σου σωματικά σε ένα σχετικά καλό επίπεδο. Το μόνο που ίσως μπορεί να βοηθήσει είναι να τους κρατήσεις ψηλά το ηθικό και την πνευματική ετοιμότητα ώστε να μην χάσουν τον “στόχο” τοσο ατομικά όσο και ομαδικά. Μαθαίνουμε όλοι μας μέσα από τις δύσκολες αυτές καταστάσεις».

Ο Γιώργος Ανδραβίζος ωστόσο, έχει μια διαφορετική πρόταση για το πρωτάθλημα. Καταλήγει ο προπονητής του Εθνικού Αλεξανδρούπολης: «Άποψη μου να ξεκινήσει το πρωτάθλημα τον Μάρτιο και πάντα τον σωστό χρόνο ώστε να προετοιμαστούν ξανά οι αθλητές. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο η χρονιά θα είναι χαμένη και το βόλεϊ χαμένο».