Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά για μπάσκετ, στίβο και… τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

Συνέντευξη στην Ζέτα Θεοδωρακοπούλου για την ιστοσελίδα Sports3 παραχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και μίλησε για θέματα της επικαιρότητας αλλά και τα αθλητικά του νεανικά χρόνια.

Αρχικά ασχολήθηκε με τον στίβο και συγκεκριμένα το άλμα εις τριπλούν, ενώ ακολούθως τον κέρδισε το μπάσκετ ως αθλητής και μάλιστα αρχηγός του Σητειακού Αθλητικού Ομίλου. Η ζωή όμως προχώρησε, οι σπουδές του τον κέρδισαν και με το πτυχίο βιοχημικού Μηχανικού από το πανεπιστήμιο της Ουαλίας, άλλοι δρόμοι ανοίχτηκαν μπροστά του. Σπουδαία η πολιτική του πορεία, από το 2004, οπότε και πρωτοεξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής στο Νομό Λασιθίου.

«Από μικρός ασχολήθηκα με τον αθλητισμό, όχι μόνο ως παίκτης του Σητειακού Αθλητικού Ομίλου. Αρχικώς ασχολήθηκα με τον στίβο και το άλμα τριπλούν. Στη συνέχεια όμως, ήμουν παίκτης και αρχηγός μπάσκετ του Σ.Α.Ο. και αυτό με βοήθησε πολύ να σκέφτομαι ομαδικά. Το μπάσκετ είναι ένα κλασικό άθλημα, όπου χρειάζεται η συνεργασία και η συμμετοχή και ασχολήθηκα μέχρι που ολοκλήρωσα και τις γυμνασιακές μου σπουδές», ανέφερε στην αρχή της συνέντευξής του ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σε ερώτηση αν οι αρχές και αξίες που κάνουν έναν αθλητή μεγάλο, ο τρόπος σκέψης και αντίληψης,  χαρακτηρίζουν και τον τρόπο με τον οποίο ηγείται του υπουργείου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης σχολίασε: «Κατ΄ αρχάς, στον αθλητισμό, το πρώτο συστατικό είναι η συμμετοχή. Η διαπαιδαγώγηση με βάση τις αρχές και τις αξίες του ολυμπιακού πνεύματος και προφανώς, όπως έχουν πει και οι πρόγονοί μας, “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Όμως, όπως ο αθλητής βάζει στόχους στη ζωή του, έτσι και κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τον επαγγελματικό χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται, πρέπει και αυτός να βάζει ψηλά τους στόχους. Πάντα όμως, να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της ηθικής, του σωστού και υγιούς επαγγελματία και βέβαια εκεί που θα πρέπει να συνεργάζεται, προφανώς και θα πρέπει να επιδεικνύει ανάλογη συμπεριφορά. Και βέβαια, ένας καλός αθλητής, για να φτάσει στην κορυφή, χρειάζονται και πολλές θυσίες. Δεν είναι εύκολο».

Στη συνέντευξη ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του. Κάποια στιγμή δέχθηκε από την Ζέτα Θεοδωρακοπούλου για το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας που θα δώσει μεγάλη οικονομική ώθηση στις περιοχές.

Η απάντησή του: «Πριν από ένα χρόνο είχαμε  θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της χώρας. Είχα τότε πει ότι τα περιφερειακά λιμάνια, έχουν τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία και ένα χρόνο μετά, η πολιτική μας αυτή δικαιώνεται πλήρως. Κι αυτό διότι έχουμε το έντονο ενδιαφέρον τεσσάρων επιχειρηματικών ελληνικών και ξένων ομίλων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πέντε επιχειρηματικών ομίλων ελληνικών και ξένων για το λιμάνι της Καβάλας, γεγονός που πιστοποιεί ότι η στρατηγική επιλογή που ακολουθούμε για την αξιοποίηση του κάθε λιμανιού ξεχωριστά ήταν επιτυχής, όπως και η μεθοδολογία για να  φτάσουμε στη συγκεκριμένη επιτυχία ήταν σωστή. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτοί οι μεγάλοι όμιλοι αναγνωρίζουν την τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία των λιμανιών μας, που μπορούν να οδηγήσουν σε τοπική αλλά και περιφερειακή ανάπτυξη, με την δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Φυσικά, στέλνουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου είδους επενδύσεις και αυτό βέβαια αναγνωρίζεται με την πολύ μεγάλη συμμετοχή των συγκεκριμένων ομίλων. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία».

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο παρελθόν έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Μεγάλες οι προκλήσεις πλέον από το πόστο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στις οποίες αναφέρθηκε εκτενώς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sports3 ενώ στο υπουργικό του Γραφείο βρέθηκε και ο ολυμπιονίκης της πάλης Πέτρος Γαλακτόπουλος…