Σε κλειστό χώρο και χωρίς μάσκες από παίκτες και… (κυρίως) ιερείς ο αγιασμός ΑΟΞ

Η ΠΑΕ Ξάνθη στην ενημέρωση που έκανε για τον αγιασμό από τον μητροπολίτη Παντελεήμονα, ανέφερε ότι «η νέα Διοίκηση, το προπονητικό επιτελείο και οι ποδοσφαιριστές, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας δέχθηκαν τις ευχές για μία υγιή και ιδανική αγωνιστική χρονιά».

Ωστόσο οι φωτογραφίες που η ίδια η ομάδα δημοσιοποίησε δείχνουν ότι δυστυχώς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας δεν τηρήθηκαν, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι φέρει απαραίτητα η διοίκηση της ομάδας την ευθύνη για αυτό.

Ο αγιασμός είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Xanthi FC Arena και εκεί έγινε, αλλά όχι σε ανοιχτό χώρο. Εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής ο αρχικός σχεδιασμός τροποποιηθηκε με αποτέλεσμα όλοι μαζί να στριμωχθούν ουσιατικά σε ημι-κλειστό χώρο, στον διάδρομο συγκεκριμένα που συνδέει την φυσούνα με τα αποδυτήρια.

Και όπως γίνεται αντιληπτό, σε αυτήν την συνάθροιση δεν μετείχαν το πολύ εννέα άτομα, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο για τις πορτοκαλί περιοχές, στις οποίες εντάχθηκε από το πρωί της Παρασκευής (και) η Ξάνθη. Αντιθέτως, στον χώρο βρέθηκε πολλαπλάσιος αριθμός ατόμων σε μικρή έκταση και μάλιστα σε ουσιαστικά κλειστό χώρο.

Το χειρότερο όμως είναι ότι σε αυτόν τον… μίνι συνωστισμό, μπορεί οι διοικούντες και οι λοιποι παράγοντες της ομάδας να παρουσιάστηκαν με τις μάσκες τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έπραξαν, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας. Η συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίζεται να μην φοράει καν μάσκα, όχι απλά να την κατεβάζει για να προσκυνήσει την εικόνα.

Το ακόμα χειρότερο όμως και ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ενώ η χρήση μάσκας είναι πλέον από το πρωί της Παρασκευής υποχρεωτική στην Ξάνθη σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στην συνέχεια, δεν φόραγαν μάσκα ούτε οι ιερείς που τέλεσαν τον αγιασμό, συμπεριλαμβανομένου του μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα.

Η εικόνα θυμίζει λίγο εκείνην των ιερέων που δεν φορούσαν μάσκες κατά την προσέλευση στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές της εβδομάδας. Μια εικόνα που προκάλεσε. Οι ιερείς αγνόησαν τον Αρχιεπίσκοπό τους, τον Ιερώνυμο, που ιστάμενος στο ύψος των περιστάσεων ζήτησε υπακοή στις συστάσεις των ειδικών και να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα στις εκκλησίες.

Μπορεί βεβαια ο αγιασμός της Ξάνθης να μην έγινε σε εκκλησία, αλλά όπως εξελίχθηκε, σε κλειστό και τόσο περιορισμένο χώρο με τόσα πολλά άτομα να παρίστανται και να συνωστίζονται σε αυτόν τον μικρό χώρο, γίνεται αντιληπτό ότι αν η μάσκα είναι υποχρεωτική μία φορά στην εκκλησία, έπρεπε να είναι δέκα φορές στην προκειμένη περίπτωση. Και οι απεσταλμένοι του Θεού θα όφειλαν να είναι οι πρώτοι που θα έδιναν το σωστό παράδειγμα.

Παραλλάσσοντας σχετικό άρθρο του Σταύρου Τζίμα στην «Καθημερινή», ποιο ήταν το μήνυμα που έστειλαν στο ποίμνιο οι «άγιοι» αυτοί άνθρωποι, παρελαύνοντας απτόητοι, και σχεδόν επιδεικτικά, μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα (και τον φωτογραφικό φακό) χωρίς μάσκα; Προφανώς ότι χάρη στην πίστη του και μόνο τίθεται κάποιος αυτομάτως υπό την προστασία του Θείου από τον κορονοϊό.

Μακάρι να ήταν έτσι και να καταφεύγαμε όλοι στην πίστη και τους χώρους λατρείας μέχρις ότου περάσει το κακό, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Η Εκκλησία, Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική, θρηνεί χιλιάδες θύματα – πιστούς αλλά και κληρικούς. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτουργεί με μάσκα και έχει δηλώσει ότι δεν κινδυνεύει από τον ιό η πίστη αλλά η ζωή των πιστών. Ο Πάπας Φραγκίσκος παρουσιάζεται και αυτός με μάσκα σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις και τις λειτουργίες του. Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, που έμεινε και ο ίδιος σε καραντίνα, έχει καλέσει τους χριστιανούς να προσεύχονται στα σπίτια τους. Σε αντίθεση, μια μερίδα της Εκκλησίας (μας) εμφανίζεται να επιμένει να αγνοεί την ιεραρχία της, τη λογική, την επιστήμη και να γράφει στα παλαιότερα των ράσων της τις αποφάσεις και τους νόμους της πολιτείας.

Αυτό συνέβη στις αρχές της εβδομάδας στην Θεσσαλονίκη και αυτό ήταν το λάθος μήνυμα που (πιθανότατα άθελά του) πέρασε και ο μητροπολίτης Ξάνθης με την άνευ μάσκας εμφάνιση του ίδιου και των συνεργατών του στον αγιασμό της ΠΑΕ Ξάνθη.

Και όλα αυτά, σε μια ημέρα που η περιοχή της Ξάνθης είχε αναβαθμιστεί από το κίτρινο επίπεδο στο πορτοκαλί της αυξημένης επιτήρησης και ενδεχομένως θα έπρεπε και αυτός ο ίδιος ο αγιασμός να αναβληθεί, αφού κανονικά απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των εννέα ατόμων, ειδικά από την στιγμή που λόγω του καιρού δεν πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός σε ανοιχτό αλλά σε (ουσιαστικά) κλειστό χώρο.

Οι παρακάτω φωτογραφίες απλά επιβεβαιώνουν το λάθος, με την ειλικρινή ευχή να μην υπήρχε κάποιος θετικός στον κορονοϊό μεταξύ των παρευρισκομένων…