Σχολιασμός Στυλιανίδη της διορθωμένης ΚΥΑ για συμψηφισμό του 12% για επιχειρήσεις στη Θράκη

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση -ΚΥΑ- για την επιδότηση του κόστους εργασίας του ΟΑΕΔ, το γνωστό 12%, η οποία επισφραγίζει τον δεύτερο κύκλο των συζητήσεων που έγιναν για τις απαραίτητες διορθώσεις για την απόδοση των χρημάτων μέσω συμψηφισμού.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης και πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, κάποιοι γραφειοκράτες του αρμόδιου υπουργείου επέβαλαν κριτήρια για να περικοπεί ακόμα και το 80% των χρημάτων που δικαιούνταν οι επιχειρηματίες.

«Αφαιρέθηκαν τα de minimis, δηλαδή μια επιχείρηση θα λάβει το ποσό που δικαιούται σύμφωνα με νόμο, χωρίς άλλες περικοπές.»

Πλέον, με την καινούργια τροποποιημένη επιτρέπεται σε επιχειρήσεις που είχαν εκχωρήσει στις τράπεζες ή σε τρίτους μέρος -δημόσιο εταιρείες αντασφαλίσεων- ή την οφειλόμενη επιδότηση, να προχωρήσουν και αυτές στον συμψηφισμό.

Για μια επιχείρηση που είτε δεν κινήθηκε δικαστικά είτε έχει κλείσει και δε μπορεί να διεκδικήσει τον συμψηφισμό, θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τους δικηγόρους τους και να ζητήσουν νομική συμβολή -κάτι που εξαρτάται και από την κατάσταση της εταιρείας.

Από εδώ και πέρα ξεκινά ένα άλλος δύσκολος δρόμος για τις επιχειρήσεις, αυτός της υποβολής των αιτήσεων προς τον ΟΑΕΔ -έναν ΟΑΕΔ υποστελεχωμένο, ο οποίος περιμένει τις ερμηνευτικές εγκυκλίους από το αρμόδιο υπουργείο για να υλοποιήσει τη σχετική διαδικασία. Ερμηνευτικές εγκυκλίους θα λάβουν και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, καθώς και τα ασφαλιστικά γραφεία.

Προσοχή χρειάζεται στο συγκεκριμένο σημείο, επειδή επιχειρήσεις που δεν έχουν κινηθεί νομικά για τη διεκδίκηση της οφειλόμενης επιδότησης κινδυνεύουν να χάσουν το β΄ εξάμηνο του 2104 – α΄ εξάμηνο του 2015, αν μέχρι τις 31-12-2020 το δημόσιο δεν έχει διεκπεραιώσει τον συμψηφισμό.

Πηγή: https://www.thrakikiagora.gr/