Δικαστικά κατά Γκιρτζίκη αλλά και των Πιλάβιου και Γκαγκάτση θα κινηθεί η ΕΠΟ για την κάρτα υγείας

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον παλαιότερων παραγόντων της, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Ξανθιώτης πρώην πρόεδρός της Γιώργος Γκιρτζίκης.

Ειδικότερα στρέφεται κατά των πέντε μελών προηγούμενων διοικήσεων της,  που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση της “κάρτας υγείας”, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Εναντίον τους θα καταθέσει αγωγή, όπως έγινε γνωστό σε διάφορα πηγαδάκια κατά την ΓΣ της Θεσσαλονίκης, επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να κατηγορηθεί για “παράβαση καθήκοντος”.

Πρόκειται για τους τρεις πρώην προέδρους της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, Σοφοκλή Πιλάβιο, Γιώργο Γκιρτζίκη, και τα δύο πρώην μέλη της Ομοσπονδίας, Γιώργο Σιντόρη και Γιάννη Οικονομίδη.

Στους συγκεκριμένους είχε επιβληθεί ποινή πέντε ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση. Από τους συνολικά 30 κατηγορούμενους το δικαστήριο είχε κηρύξει αθώους τα υπόλοιπα 17 πρώην μέλη της ΕΠΟ, που επίσης κατηγορούνταν καθώς και οκτώ στελέχη των εταιρειών που είχαν συνάψει τη σύμβαση με την ΕΠΟ.

Οπως σχολιάζουν ωστόσο νομικοί κύκλοι, το πρωτοφανές της υπόθεσης ειναι ότι κρίθηκαν ένοχοι οι πέντε παράγοντες της ομοσπονδίας ενώ δεν υπήρξε ενοχή για την άλλη πλευρά, των εταιρειών, ώστε να τεκμηριωθεί με ποιον επιχείρησαν να καταχραστούν τα χρήματα για την κάρτα υγείας, ενώ προσθέτουν ότι το έργο αυτό εν τέλει νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ομοσπονδία είχε συνάψει το 2005 πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ωστόσο για χρόνια καταβαλλόταν κανονικά το αντίτιμο στις συμβαλλόμενες εταιρίες, ζημιώνοντας την ΕΠΟ κατά 13 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως λένε ωστόσο οι κατηγορούμενοι αλλά και η εταιρεία, το έργο προχωρούσε κανονικά και εξετάσεις γίνονταν, αν και όχι στον βαθμό και την έκταση που αρχικά προβλεπόταν. Η ΕΠΟ βρίσκεται ήδη στα αστικά δικαστήρια με την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της “κάρτας υγείας”. Η εταιρεία έχει κάνει αγωγή στην ΕΠΟ αλλά και το αντίθετο.

Ο Γκιρτζίκης εμπλέκεται γιατί την επίμαχη περίοδο που πρόεδροι ήταν διαδοχικά ο Γκαγκάτσης και ο Πιλάβιος, ο ιδιος ήταν ταμίας και μοιραία οι όποιες εκταμιεύσεις είχαν και τις δικές του υπογραφές, έστω και αν ο ίδιος από την θέση που ήταν δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά από την στιγμή που υπήρχαν αποφάσεις του τότε ΔΣ της ΕΠΟ αλλά και των Γενικών της Συνελεύσεων.