Γεγονός η πρώτη πίστα Mountain Bike στην πόλη της Κομοτηνής (+photos)

Τις πρώτες προπονήσεις στην πίστα Mountain Bike που δημιουργήθηκε στο χώρο του Πανθρακικού Σταδίου Κομοτηνής πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα τα μέλη της Olympiada Cycling, υπό την επίβλεψη του πρωταθλητή και πλέον προπονητή Χαρούν Μολλά, που μεταδίδει την αγάπη του για το ποδήλατο εκτός δρόμου σε μικρότερους και μεγαλύτερους ποδηλάτες.

Όμως οι ποδηλάτες δεν προπονούνται απλώς σε αυτή την πίστα, αλλά βοηθούν και στη διαμόρφωσή της, μιας και πίστες σαν και αυτή πέρα από τον αρχικό σχεδιασμό, ολοκληρώνονται με το «πάτημα» τους από τους ποδηλάτες. Έτσι σιγά σιγά το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η διαδρομή αρχαρίων, που ήδη χρησιμοποιείται, καθώς και η αγωνιστική διαδρομή, για τους πιο έμπειρους, μαζί με το χώρο δεξιοτήτων, όπου θα μπορούν να κάνουν ασκήσεις Mountain Bike Trials.

Η δημιουργία μιας πίστας MTB είναι μια ιδέα που υπήρχε από παλιά στην Κομοτηνή, όμως μόλις αυτή τη χρονιά έγινε πραγματικότητα, και ακόμα βρίσκεται υπό διαμόρφωση, σύμφωνα με τον Γενικό αρχηγό της Ολυμπιάδας και Αντιπρόεδρο του ΔΣ του Πανθρακικού Σταδίου Γιάννη Μιχελή. Όπως σημείωσε, έχει γίνει η πρώτη χαρτογράφηση της πίστας, και μπήκαν μέσα οι ποδηλάτες για προπονήσεις, με τα ποδήλατα τα ίδια ουσιαστικά να διαμορφώνουν το τερέν, μέσα από τη χρήση.

Η Ακαδημία ξεκίνησε πέρυσι, και προχωρά φέτος πιο δυναμικά ενισχυόμενη με την δημιουργία της πίστας, παρόλο που ακόμα τα πράγματα είναι μουδιασμένα, μιας και οι γονείς και τα παιδιά δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι. Ελπίζουν παρόλα αυτά πως η σταδιακή γνωριμία με το γήπεδο, θα φέρει αποτελέσματα, και περισσότερο κόσμο, που θα θέλει να έρθει σε επαφή με αυτού του τύπου την εμπειρία.

«Είναι ένας χώρος που ήταν αναξιοποίητος, και θα γίνει μια πολύ ωραία πίστα για ΜΤΒ» σημείωσε στον Παρατηρητή της Θράκης ο Γιάννης Μιχελής, επισημαίνοντας πως το 90% των ποδηλάτων που κυκλοφορούν στην πόλη, είναι  Mountain Bike, αλλά κυκλοφορούν σε λάθος χώρο. «Είναι ένα ποδήλατο σχεδιασμένου για εκτός δρόμου διαδρομές, το έχουν όλα τα παιδιά, και δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ στο φυσικό του περιβάλλον» ανέφερε, που είναι η πίστα, οι δεξιότητες και φυσικά το βουνό.

Στο πλαίσιο της Ακαδημίας βέβαια, μαθαίνουν όλα όσα χρειάζεται για να κυκλοφορήσουν τόσο εντός πόλης, όπως τα σήματα και η οδική συμπεριφορά που πρέπει να έχουν, αλλά θα αποκτήσουν και ικανότητες σε αυτή την πίστα πριν ανέβουν στις πραγματικές συνθήκες στο βουνό, κάτι το οποίο κάνουν μόνο οι πολύ έμπειροι ποδηλάτες.

Η πίστα βέβαια δεν θα είναι μόνο προς χρήση από τα μέλη της Ακαδημίας, αλλά θα έχει ώρες κοινού, και θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε θέλει, με το μόνο περιορισμό να είναι άνω των 12 χρονών. Έτσι και θα δημιουργηθεί μια πίστα με ίδια κεφάλαια του συλλόγου για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ακαδημίας του, ενώ τις υπόλοιπες ώρες το Πανθρακικό Στάδιο θα προσφέρει μια ασφαλή και περιφραγμένη πίστα, και θα μπορέσουν όσοι το επιθυμούν να απολαύσουν το ποδήλατό τους στο φυσικό του περιβάλλον.

Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μόνο η γραμμή αρχαρίων, παρόλο που όταν ολοκληρωθεί η πίστα θα υπάρχουν τρεις χρήσεις. Έτσι θα διαμορφωθεί και η αγωνιστική γραμμή, αλλά και ένας χώρος δεξιοτήτων, όπου θα μάθουν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν εμπόδια, να κρατούν ισορροπίες και τα συναφή, κάτι το οποίο φαίνεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα απαιτεί σημαντική προσπάθεια.

Τις επόμενες μέρες αναμένουν να παραλάβουν μια αρκετά μεγάλη ποσότητα άμμου, που θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν περαιτέρω στη διαμόρφωση της πίστας.

Η προπόνηση γίνεται από τον Χαρούν Μολλά, που έχει πολλές επιτυχίες στην ποδηλασία αλλά και μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία παιδιών, και ελπίζουν πως σιγά σιγά θα έρθουν ακόμα περισσότερα παιδιά για να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά το ποδήλατό τους.

Δυστυχώς στη χώρα μας τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν μόνα τους, αφού βγουν οι βοηθητικές, πώς να χρησιμοποιούν το ποδήλατο, και τώρα η Ακαδημία θέλει να τους διδάξει πιο εξειδικευμένα πώς θα χρησιμοποιούν το ποδήλατο, και πώς θα μπορούν να επισκέπτονται με ασφάλεια μέρη που διαφορετικά δεν θα πήγαιναν, και να μην κυκλοφορούν μόνο στο δρόμο.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε τα παιδιά ότι πρέπει να κινούνται με το ποδήλατο και σε άλλα μέρη, δεν πειράζει αν έχει λίγο χώμα ή χορτάρι, αποφεύγοντας παράλληλα τα ατυχήματα» σημείωσε ο Μιχελής. Έτσι όταν αποκτήσουν μια παραπάνω εμπειρία, και οι γονείς έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη, θα μπορέσουν να κάνουν και περισσότερα.

Για αυτό άλλωστε και έχουν χαρτογραφημένες διαδρομές για τις πορείες, που είναι ό,τι καλύτερο τόσο για τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, που όμως δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Μάλιστα στις μεγάλες διαδρομές που γίνονται από τα παιδιά με την επίβλεψη του προπονητή, έχουν εφαρμογή ώστε να μην χαθούν και να μην έχουν προβλήματα.

Το χειμώνα, που ο καιρός δεν επιτρέπει, θα γίνεται προπόνηση με ειδική διαμόρφωση εντός της Ολυμπιάδας, ώστε να μην σταματήσουν ποτέ τα παιδιά να προπονούνται. Έτσι η πίστα, κατέληξε ο Γιάννης Μιχελής, είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου προγράμματος που κάνουν στην ποδηλατική τους Ακαδημία.