Από Στρατιωτικές δραστηριότητες ξεκίνησε η φωτιά στη Δαδιά υποστηρίζει η WWF Ελλάς

Από εκπαιδευτικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο πεδίο βολής Λευκίμμης, ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά στο προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμμης στην περιοχή του Σουφλίου, σύμφωνα με την WWF Ελλάς.

Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό, η συγκεκριμένη οργάνωση με χθεσινή ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα της αναφέρει:“Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου επλήγη χθες, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, από πυρκαγιά που φέρεται να ξέσπασε από εκπαιδευτικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο πεδίο βολής Λευκίμης. Η ελλιπής εφαρμογή μέτρων πυροπροστασίας είχε ως αποτέλεσμα να καεί μέρος του Εθνικού Πάρκου σε ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το WWF Ελλάς, η τοπική ομάδα του οποίου συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης, εκφράζει την οργή του για μία καταστροφή την οποία η επίσημη πολιτεία όχι απλώς δεν μπόρεσε να αποτρέψει, αλλά επί της ουσίας φαίνεται να προκάλεσε.

Με τα ως τώρα δεδομένα, η πυρκαγιά ξεκίνησε κοντά στο πεδίο βολής Λευκίμης Έβρου και εξαπλώθηκε λόγω του νοτίου ανέμου και της τοπογραφίας της περιοχής προς την καρδιά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Παρά το γεγονός ότι χθες η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή ήταν μέση (κατηγορία 2), η φωτιά πήρε άμεσα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Το Πυροσβεστικό Σώμα κινητοποίησε από τη στιγμή της ενημέρωσής του σημαντικές δυνάμεις και έδωσε ολονύχτια μάχη με σημαντικό αριθμό πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας, του Δήμου Σουφλίου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Στρατού Ξηράς. Η τοπική ομάδα του WWF Ελλάς συνέβαλε από τις πρώτες ώρες με δύο οχήματα για να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί, πάντα υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πηγή: https://www.evros-news.gr/