ΕΠΣ Θράκης: Οι αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων την εποχή του κορονοϊού

Από πολλές αλλαγές θα συνοδεύεται η φετινή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Θράκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά όχι μόνο εξαιτίας αυτής.

Τα ματς θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεοτέρας και με αυστηρά μέτρα βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ αλλάζει η διαδικασία των πλέι οφ και πλέι άουτ στην Α’ Κατηγορία, ενώ διαφορετική θα είναι η διαδικασία στην Β’ Κατηγορία σε σχέση με την πρώτη.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το κουράγιο και τις αντοχές σας. Να συνεχίσετε αυτήν την προσπαθεια. Να ευχηθούμε να έχουμε μια χρονιά δίχως προβλήματα, δίχως τραυματισμούς, με υγεία. Και να τελειώσει όπως ξεκινά, με τους στόχους που έχει βάλει καθενας ξεχωριστά», είπε αρχικά ο Μάνος Γαβριηλίδης στην συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στην κερκίδα του ενωσιακού για την κλήρωση των πρωταθλημάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης έδωσε συγχαρητήρια στον Πανθρακικό και την Δόξα Νέου Σοδηροχωρίου για το Σουπερ Καπ, την άψογη συμπεριφορά και το γεγονός ότι τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Διεξήχθη ενας αγωνας σε φίλαθλο πνεύμα στη μνήμη του Νίκου Ντοσίδη», είπε ο Μάνος Γαβριηλίδης και υπενθύμισε ότι «φέτος θα χρειαστεί παραπάνω δουλειά από όλους μας για να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα», σχολιάζοντας ότι παρατηρείται μεν έξαρση στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά «εμείς εδω τα παμε καλα και πρεπει να συνεχισουμε».

Ο Μάνος Γαβριηλίδης διευκρινισε ότι ως πρωταθλήτρια η Δόξα Νέου Σοδηροχωρίου είχε την εθιμική υποχρέωση φέτος να φιλοξενήσει την κλήρωση και να κάνει το τραπέζι στους εκπροσώπους των σωματείων, ωστόσο «την φλίτωσε λόγω Covid» με την ΕΠΣ Θράκης να αναλαμβάνει τα κεράσματα για τις πίτες, τα αρτοσκευάσματα, τους καφέδες και τα νερά στις κερκίδες του ενωσιακού γηπέδου.

Ο Μάνος Γαβριηλίδης ακόμα πριν την διεξαγωγή της κλήρωσης διευκρίνισε ότι φέτος η Ενωση καλωσορίζει τρεις καινουριες ομαδες, το Φανάρι και τον Μύστακα που επανέρχονται και τον Φιλαθλητικό Κομοτηνής που είναι καθαρά καινούρια (αποτελεί την συνέχεια της Περδίκα των προηγούμενων ετών).

Επανέλαβε σε σχέση με το υγειονομικό πρωτόκολλο ότι από κάθε ομάδα πρεπει να οριστεί ένα άτομο σε καθε αγώνα ως υπεύθυνο που θα δίνει την κατασταση με τα άτομα που θα ειναι στο γήπεδο. Απαραίτητη θα είναι η θερμομέτρηση σε όλους και όσους ειναι πέριξ του αγωνιστικού χώρου και σε κάθε περίπτωση το σύνολο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80 άτομα. Οι καταστάεις θα δίνονται στους διαιτητες και θα διατηρούνται στα γραφεία της ΕΠΣ για μερικές μέρες, ώστε αν αποκαλυφθεί κρούσμα να μπορούν να ενημερωθούν όλοι και να γίνει η απαραίτητη ισχνηλάτιση.

Όλοι εφεξής όσοι θα βρίσκονται στα γήπεδα, ακόμα και αν αφορούν ανοιχτούς χώρους, θα πρέπει να φορούν μάσκα εκτός από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται ή προθερμαίνονται. Οι ομάδες θα βγαίνουν σε διαφορετικό χρόνο, οπως συνέβη στο Σουπερ Καπ ενώ δεν επιτρέπονται οι χαιρερισμοί. Ανώτατο όριο είναι τα 30 άτομα στις κερκίδες ενώ θα πρέπει να διαθέτει δύο στολές η καθε ομάδα.

Οπως επίσης είναι γνωστό, από 20 ποδοσφαιριστές θα μπορεί να έχει στην αποστολή της κάθε ομάδα και θα επιτρέπεται να γίνονται 5 αλλαγές από κάθε ομάδα σε κάθε ματς του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος, συμπεριλαμβανομένης και της Γ’ Εθνικής. Στο Κύπελλο θα υπάρχει και δυνατότητα 6ης αλλαγης σε περίπτωση παράταση. Θερμομετρα απο την ΕΠΣ Θράκης θα παραχωρηθούν για θερμομέτρηση.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι στην Α’ Κατηγορία οι 12 ομάδες θα κληθούν στην Α’ Φάση να δώσουν 22 αγωνες. Από την τελική βαθμολογία οι ομάδες από την 1η μεχρι την 4η θέση θα αγωνιστούν στα πλέι οφ σε έξι αγωνες με ειδική βαθμολογία. Αντιστοίχως οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 9-12 θα παίξουν πλέι άουτ με τις δυο τελευταίες να υποβιβάζονται. Αντιθέτως οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 5-8 θα πάνε πρόωρα σε διακοπές. Με τον τρόπο αυτόν μειώνονται οι αγωνιστικές στο επιθυμητό νούμερο των 28 στο συνολο της χρονιάς για τις πρώτες τέσσερις και τις τέσσερις τελευταίες.

Διαφορετικό θα είναι το σύστημα στην Β’ Κατηγορία, όπου επίσης μετέχουν 12 ομάδες. Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα μετά την κανονική διάρκεια των 22 αγωνιστικών, οι πρώτες έξι ομάδες θα λάβουν μέρος στα πλεί οφ για ένα νέο πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών. Αντιθέτως, δεν θα διεξαχθούν πλέι άουτ. Η πρώτη ομάδα σίγουρα θα ανέβει στην Α’ Κατηγορία και το αν θα ανέβει δεύτερη ή και τρίτη θα εξαρτηθεί από το αν θα υποβιβαστούν Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου και Ελπίδα Σαπών από τη Γ’ Εθνική. Αν δεν υποβιβαστεί κανείς, θα ανέβουν τρεις για να καλυφθούν οι θέσεις του πρωταθλητή της Α’ και των δυο που θα υποβιβαστούν. Αν πέσει μια από τις ομάδες της Γ’ Εθνικής, τότε αλληλοεξουδετερωθεί με τον πρωταθλητή και θα ανέβουν από την Β’ Κατηγορία δυο ομάδες. Αν τέλος δεν τα καταφέρει καμιά από τις ομάδες της Ροδόπης και πέσουν και οι δυο, τότε από την Β’ Κατηγορία θα ανέλθει στην Α’ μόνον ο πρωταθλητής.