Σπάθας για Ξάνθη-ΠΑΟ στη δίκη της «Συμμορίας»: «Πρωτόγνωρο αυτό που βίωσα, είχα καλή διαιτησία»

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απολογήθηκε ο πρώην διαιτητής Ηλίας Σπάθας, που κατηγορείται από τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζο για την διαιτησία του στον αγώνα των Πηγαδίων με αντίπαλο την Ξάνθη στα τέλη της σεζόν 2013-14.

Ηταν ο αγωνας που η Ξάνθη νίκησε με 3-1, απέφυγε τον απευθείας υποβιβασμό και έπαιξε εν τέλει αγώνα μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου όπου έσωσε την κατηγορία. Ο Σπάθας κατηγορείται για τον αγώνα Ξάνθη-Παναθηναϊκός το 2014 (στη διαιτησία του οποίου είχε σταθεί ο Γιάννης Αλαφούζος) και το ματς Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός επίσης το 2014. Ως ένας εκ των κατηγορουμένων που κλήθηκε στο Εφετείο ώστε να απολογηθεί αυτοπροσώπως ήταν ο Ηλίας Σπάθας, πρώην διατητής του Συνδέσμου Πειραία.

Για το Ξάνθη-Παναθηναϊκός αρχικά ανέφερε: «Ήταν η τελευταία αγωνιστική. ΠΑΟ είχε εξασφαλίσει στόχους και έπαιζε με αλλαγές και η Ξάνθη διεκδικούσε την παραμονή της. Αυτό που βίωσα εκεί ήταν πρωτόγνωρο, η Ξάνθη μαζεύει 500 φιλάθλους, εκεί δύο ώρες πριν τον αγώνα είχε 3.000 κόσμο. Όταν ξεκίνησε είχε sold out 8.000 κόσμο. Ήταν δύσκολος αγώνας, πέτυχα τον στόχο μου κατά την άποψη μου, να  έχω μια καλή διαιτησία χωρίς να αλλοιώσω το αποτέλεσμα. Πήρα 8.5 από τον παρατηρητή, σχεδόν άριστα. Είχε δύσκολες φάσεις αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου, τα πήγαμε σωστά»

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε για τα όσα έχουν ειπωθεί για το πρόσωπο του από τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει πει πάρα πολλά, ουδέν πραγματικό στοιχείο ή γεγονός όμως. Όλα αυτά που έχει πει είναι κρίσεις ή γνώμες. Το 2012 μόλις έχει αναλάβει προεδρεία. Παίζω Παναθηναϊκός – Ατρόμητος, στο 35 λεπτό δείχνω κίτρινη στον Σπυρόπολο, ο Αλαφούζος τουιτάρει ότι προσπαθώ να αλλοιώσω το αποτέλεσμα. Στο 40’ δίνω πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ. Από εκεί και πέρα ο Αλαφούζος δεν είπε τίποτα. Οι διαιτητές είναι το εξιλαστήριο θύμα».

Απαντήσεις επίσης έδωσε και για τον άλλο αγώνα για τον οποίο κατηγορείται, το Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός της ίδιας χρονιάς· αλλά και για το παράνομο στοίχημα, που αρνείται κατηγορηματικά πως έχει παίξει (αποσπάσματα του λόγου του):

«Για το Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-0 το 2014, κατηγορούμαι για την αποβολή του Μάσα. Θεωρώ ακόμα και σήμερα ότι η απόφασή μου ήταν σωστή. Το ίδιο και ο παρατηρητής. Και τον ίδιο παίκτη τον απέβαλε και ο Κύζας τρία χρόνια αργότερα για τον ίδιο λόγο, για θέατρο.

Δεν έχω παίξει ποτέ παράνομο στοίχημα και δεν έχω κερδίσει ποτέ λεφτά από το στοίχημα. Σεβάστηκα το δικαστήριο, ήμουν στις περισσότερες συνεδριάσεις εδώ. Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και θέλω να κριθώ δίκαια».

Οι διαιτητές που βρίσκονται επίσης «στο εδώλιο» με την κατηγορία της δωροδοκίας είναι οι Γιάχος, Κάμπαξης και Δημητρόπουλος· με την απολογία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να είναι βέβαια εκείνη του πρώην διεθνή ρέφερι Θανάση Γιάχου για τον αλησμόνητο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Αστέρα Τρίπολης, το 2013.