Το πρωτάθλημα αρχίζει χωρίς ΑΟΞ αλλά με την Θράκη παρούσα! Οι 8+23 Θρακιώτες της νέας SL1

Μπορεί η σταθερή εκπρόσωπος της Θράκης στην Α’ Εθνική, η Ξάνθη, να απουσιάζει από αυτήν ύστερα από 31 χρόνια αδιάλλειπτης παρουσίας της, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το γεωγραφικό μας διαμέρισμα δεν έχει (έστω και έμμεσα) συμμετοχή στο φετινό πρωτάθλημα Super League Interwetten.

Η σταθερή παρουσία του ΑΟΞ όλα αυτά τα χρόνια, σε συνδυασμό με τις αξιωσημείωτες παρουσίες για μια δεκαετία του Πανθρακικού (από το 2008), έχουν ενισχύσει σημαντικά το θρακιώτικο στοιχείο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μέσα από τις δύο θρακικές ομάδες (και όχι μόνο) έχουν αναδειχθεί ποδοσφαιριστές και προπονήτες που έχουν αφήσει έδω και πολλά χρόνια τα διαπιστευτήρια τους στα ελληνικά γήπεδα. Αυτοί είτε έχουν αναδειχθεί μέσα από το περιβάλλον των ομάδων (ακαδημίες ή ανδρική ομάδα) είτε είχαν ένα πέρασμα από αυτές (είτε μικρό είτε μεγάλο σε διάρκεια).

Πλέον, κάποιοι εξ αυτών θα βρίσκονται στο νέο πρωτάθλημα της Super League 1 για το 2020-21 και θα είναι εκείνοι που θα καθιστούν ενεργή της παρουσία της Θράκης στο ποδοσφαιρικό χάρτη. Με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος, το ThrakiSportS συγκέντρωσε τις μέχρι στιγμής θρακιώτικες παρουσίες (αν υπάρχουν βεβαίως) σε κάθε ομάδα της κορυφαίας κατηγορίας, λίγο πριν την πρώτη «σέντρα»:

ΑΕΚ: Αρχηγός παραμένε παρά τις αραβικές σειρήνες ο Κομοτηναίος πρώην παίκτης της Ξάνθης Πέτρος Μάνταλος. Στην άμυνα θέση στο βασικό σχήμα φαίνεται πως κερδίζει ο πρώην παίκτης της Ξάνθης Στράτος Σβάρνας. Επίσης, αναβαθμισμένος αναμένεται να είναι ο ρόλος και του πρώην τερματοφύλακα του Πανθρακικού Γιώργου Αθανασιάδη, δεύτερος στην ιεραρχία για την θέση «1» στην «Ένωση».

ΑΕ ΛΑΡΙΣΑΣ: Η ομάδα του Αλέξη Κούγια που πέρυσι είχε ξεκάθαρα μια «εμπαθή» στάση απέναντι στην Ξάνθη και τον πρώην ιδιοκτήτη της, Χρήστο Πανόπουλο, σχετικά με την υπόθεση πολυϊδιοκτήσιας. Στην προπονητικό τιμ της ομάδας ως βοηθός προπονητή συνεχίζει να βρίσκεται ο πρώην παίκτης του ΑΟΞ και της Ασπίδας Ξάνθης Δημήτρης Γελαδάρης. Για τρίτη σερί χρονία θα υπερασπίζεται το δεξί άκρο της άμυνας της ο Ξανθιώτης πρώην παίκτης του ΑΟΞ Μανώλης Μπέρτος. Επίσης, στην διάρκεια της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου, οι «βυσσινί» ανακοίνωσαν την απόκτηση του πρώην μεσοεπιθετικού της Ξάνθης Βαγγέλη Πλατέλλα, στον «επαναπατρισμό» του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παράλληλα, στους Θεσσαλούς υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο ο Κομοτηναίος Νάσης Στοϊνοβιτς, ο οποίος και επέστρψε στην Ελλάδα.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Η ομάδα που στέρησε μέσω των μπαράζ την συμμετοχή της Ξάνθης για 32η σερί σεζόν στην Α’ Εθνική θα έχει στον πάγκο της τον πρώην κόουτς της Ξάνθης Γιώργο Παράσχο που θα έχει ως βοηθό τον Κομοτηναίο σταθερά άμεσο συνεργάτη του Πάνο Γκουτσίδη. Τιμ μάνατζερ θα είναι ο Γιώργος Κασναφέρης που είχε αντίστοιχη θέση στην Ξάνθη, ενώ ως προς το ρόστερ ανακοινώθηκε ότι στην άμυνα θα είναι βασικος ο Χρήστος Λισγάρας, μέχρι πρότινος εκ των αρχηγών της Ξάνθης, ενώ επίσης ανακοινώθηκε για το δεξί άκρο της άμυνας και ο Κομοτηναίος επί πολλά χρόνια πρώτος αρχηγός του ΑΟΞ Μάκης Μπαξεβανίδης.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Την πολύ καλή πορεία του από την στιγμή που ανέλαβε τις τύχες των «Αρκάδων» εξαργύρωσε ο πρώην προπονητής της Ξάνθης Μίλαν Ράσταβατς, ανανεώνοντας τη συνεργασία του με τον Αστέρα και για αυτή την σεζόν. Παράλληλα, σταθερά στο ρόστερ της ομάδας της Πελοποννήσου βρίσκεται ο Αργεντίνος πρώην μέσος του Πανθρακικού Χουάν Μουνάφο.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Σταθερή αναμένεται να είναι και φέτος η παρούσια του πρώην παίκτη της Ξάνθης Δημήτρη Γούτα στην βασική «τετράδα» της άμυνας των Περιστεριωτών. Παράλληλα, αν και ο Σάββας Παντελίδης αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο του Ατρομήτου, ο Σάκης Παντελίδης εξακολουθεί να αποτελεί επικεφαλής του τμήματος φυσικής και αθλητικής κατάστασης και με τον Αυστριακό Νταμίρ Κάναντι στον πάγκο.

ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ: Μεγάλωσε κατά έναν η «Ξανθιώτικη» παροικία στην θεσσαλική ομάδα. Στον Κοζανίτη πρώην γκολκίπερ Ξάνθης και Πανθρακικού Θανάση Γκαραβέλη και τον Σλοβάκο πρώην επιθετικό του ΑΟΞ Έρικ Γέντρισεκ, προστέθηκε επίσης και ο Ουρουγουανός μέχρι πρότινος μέσος της θρακικής ομάδας Ζαν Μπαριέντος. Επίσης, επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα υπέγραψε και ο Εβρίτης αμυντικός Παύλος Λογαράς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Παρά το γεγονός πως ο Ξανθιώτης ακραίος μπακ των Πειραιωτών Βασίλης Τοροσίδης υπέγραψε (μαζί με τον στενό του φίλο Αβραάμ Παπαδόπουλο) την ανανέωση της συνεργασίας του, το ποδοσφαιρικό του μέλλον φαίνεται αβέβαιο, με τις πιθανότητες να αποσυρθεί μετά τον τελικό Κυπέλλου του Σαββάτου στον Βόλο με την ΑΕΚ να είναι πάρα πολλές.

ΟΦΗ: Η ευχάριστη έκπληξη στο προηγούμενο πρωτάθλημα της Super League. Ο κρητικός σύλλογος, στον οποίο διευθυντής ποδοσφαίρου είναι ο πρώην διευθυντής ποδοσφαίρου της Ξάνθης Γιάννης Σαμαράς, έχει ήδη αποκτήσει με μεταγραφή από τον ΠΑΟΚ τον Αλέξανδρο Γκαργκαλατζίδη που την περασμένη σεζόν άνηκε στο ρόστερ της ομάδας της Ξάνθης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Στον ιστορικό συλλόγο του Λεκανοπεδίου θα βρίσκεται από την εφετινή σεζόν ο πρώην ποδοσφαιριστής αλλά και προπονητής του Πανθρακικού Μάνουελ Ρόκα, καθώς ανακοινώθηκε από το «τριφύλλι» για την στελέχωση του τμήματος σκάουτινγκ αλλά και ως αναλυτής αγώνων στην πρώτη ομάδα. Στο ρόστερ του βρίσκεται ο Θρακιώτης στην καταγωγή Φώτης Ιωαννίδης, που αποκτήθηκε από τον Λεβαδειακό και είναι γιος του παλαίμαχου διεθνούς του Ολυμπιακού Βασίλη Ιωαννίδη.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Η ομάδα του Μάκη Χάβου, που σαν παίκτης εγραψε την δική του ιστορία και στην Ξάνθη, έδειξε πολύ σκληρή για να πεθάνει και με τη νίκη της στη Νέα Σμύρνη εξασφάλισε την παρουσία της για ακόμη μία χρονιά στην κορυφαία κατηγορία. Στο φετινό ρόστερ θα βρίσκεται και ένας παίκτης που μέχρι πρόσφατα φορούσε την φανέλα του ΑΟΞ και αποτελούσε βασικό γρανάζι της άμυνας, ο Τέλης Καρασαλίδης που υπέγραψε για δύο χρόνια στους Αγρινιώτες.

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στην θέση κάτω από τα δοκάρια δίνουν μάχη για την καθιέρωση δυο πρώην τερματοφύλακες των ομάδων της Θράκης, με τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς που πήγε πέρυσι στον ΠΑΟΚ από την Ξάνθη να προσπαθεί να εκπορθήσει από εκεί τον πρώην γκολκίπερ του Πανθρακικού Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Επίσης, επέστρεψε τυπικά στο ρόστερ του «Δικέφαλου» από τον δανεισμό του στον ΑΟΞ ο Τιμπό Μουλέν, που ωστόσο δεν υπολογίζεται.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Τυπικά ανήκει στο ρόστερ των πρωταθλητών της Super League 2 ο έχων και θρακιώτικες ρίζες Μάκης Γιαννίκογλου, που ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του ΑΟΞ. Ο ίδιος ωστόσο έχει ενημερωθεί από τους Ηπειρώτες πως δεν υπολογίζεται.

ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ: Ένα από τα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας από την Στερεά Ελλάδα για την εφετινή σεζόν αποτελεί ο πρώην αμυντικός της ομάδας νέων του Πανθρακικού Αγγελος Ζιούλης, που αποκτήθηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα.