Η ματαίωση του ημιμαραθωνίου της Αθήνας δείχνει τον δρόμο και για το Run Greece της Αλεξανδρούπολης

Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας δεν θα διεξαχθεί το 2020. Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσετην οριστική ματαίωση της φετινής διοργάνωσης, που ηταν προγραμματισμένη για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Αιτία ασφαλώς η πανδημία του κορονοϊού. Η απόφαση για ματαίωση ενδεχομένως δείχνει τον δρόμο τι θα συμβεί και με τις άλλες διοργανώσεις μαζικου αθλητισμου και δρομικου κινηματος ου ΣΕΓΑΣ, αρχης γενομένης από το Run Greece της Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το Run Greece Αλεξανδρούπολης είχε οριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, αλλά πριν λίγο καιρό ανακοινωθηκε καταρχήν η αναβολή της διοργάνωσης για τις 27 Σεπτεμβρη.

Με δεδομένο ομως οτι ματαιώνεται ο αγώνας της Αθήνας μια εβδομάδα πιο πριν, γίνεαι αντιληπτό ότι τα πράγματα είναι σκούρα και για το Run Greece και σε κάθε περίπτωση, αν διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, δεν θα έχει την μαζικότητα των περασμένων ετών.

Και αυτό γιατί βάση του Υγειονομικού πρτοκολλου στον αγωνα συνολικά δεν θα επιτρέπονται πάνω από 100 συμμετέχοντες, στους οποιους δεν περιλαμβανονται μόνον οι αθλητές αλλά και οι εργαζόμενοι για την διοργάνωση και οι εθελοντές.

Η ανακοινωση του ΣΕΓΑΣ για την Αθηνα αναφέρει:

«Μετά την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που απαγορεύει αγώνες δρόμου με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες και εργαζόμενους στο σύνολο κάθε διοργάνωσης εκτός Σταδίου, ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν   τη ματαίωση της διοργάνωσης του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2020, που ήταν προγραμματισμένος για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο Ημιμαραθωνίος Αθήνας θα διεξαγόταν με τη σύμφωνη γνώμη και σχετική έγγραφη άδεια τόσο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, όσο και της Περιφέρειας Αττικής, εφόσον το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που έχει εκπονήσει ο ΣΕΓΑΣ και είχε εγκριθεί από την Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ παρέμενε σε ισχύ. Το Πρωτόκολλο προέβλεπε αυστηρούς κανονισμούς τήρησης φυσικών αποστάσεων και μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, η πληρότητα του δε είχε ως αποτέλεσμα την καθολική αποδοχή του στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, όπου χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για ανάλογες εκδηλώσεις. Για ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, δεν μπορεί παρά να ευχαριστήσουμε την Οργανωτική, την Τεχνική και την Υγειονομική Επιτροπή του Ημιμαραθωνίου Αθήνας, καθώς και όλα τα στελέχη και τις υπηρεσίες του ΣΕΓΑΣ, του Δήμου Αθηναίων/ΟΠΑΝΔΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

Η ματαίωση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2020 είναι μία πραγματικά δυσάρεστη απόφαση, που γνωρίζουμε ότι στενοχωρεί τους δρομείς και εθελοντές της διοργάνωσης, για την οποία ο ΣΕΓΑΣ, σ’ αυτήν την αργή φάση που ακυρώνεται, έχει ήδη προβεί σε μία σειρά από σημαντικές δαπάνες. Προέχει όμως και αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας η προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι διοργανωτές και συνδιοργανωτές του Ημιμαραθωνίου Αθήνας θέλουν επίσης να ευχαριστήσουν θερμότατα όλους όσοι συνέβαλαν μέχρι σήμερα στην άριστη προετοιμασία της διοργάνωσης και ιδίως την ERGΟ Ασφαλιστική, Μεγάλο Χορηγό της διοργάνωσης, όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές του ΣΕΓΑΣ και κυρίως τους θεσμικούς συνεργάτες της διοργάνωσης, όπως η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, ο ΟΑΣΑ και η ΤΡΕΝΟΣΕ, τα Μουσεία Ακρόπολης και Μπενάκη, οι Σύλλογοι Δρομέων Υγείας και όλες οι εθελοντικές και διασωστικές ομάδες.

Οι δρομείς που είχαν εγγραφεί στη διοργάνωση θα λάβουν εντός της εβδομάδας προσωπική ενημέρωση αναφορικά με τη δυνατότητα μεταφοράς της εγγραφής τους στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2021 ή την ακύρωσή της και την επιστροφή του ποσού της συνδρομής συμμετοχής τους.

Σε ό,τι αφορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Δρόμου 2020, ο ΣΕΓΑΣ, αφού διαβουλευτεί με όλους τους εμπλεκόμενους, θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες τις αποφάσεις του για το εάν, πότε και που θα διεξαχθεί».