Καμία εντολή από την ΠΑΕ Ξάνθη σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο δικηγορικό γραφείο για προσφυγή στο CAS

Την Πέμπτη συμπληρώνονται τρεις εβδομάδες από την έκδοση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου που απέρριψε τις προσφυγές Ξάνθης και Απόλλωνα Σμύρνης και όρισε κανονικά την διεξαγωγή των αγώνων μπαράζ.

Η ΠΑΕ Ξάνθη με σειρά εξωδίκων σε ΕΠΟ και Super League έχει υποστηρίξει τη μη νομιμότητα του ορισμού των συγκεκριμένων αγώνων μπαράζ και έχει επιφυλαχθεί σε αυτά να διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο το δίκιο της. Ένας από αυτούς τους τρόπους εκτιμήθηκε σε προηγούμενο άρθρο ότι θα μπορούσε να είναι και η προσφυγή στο CAS, δεδομένου ότι οι αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν μπορούν εγχώρια να προσβληθούν κάπου αλλού.

Μετά το δημοσίευμα του ThrakiSportS το πρωί της περασμένης Δευτέρας ότι υπάρχουν ακόμα τρεις μέρες προθεσμία στην ΠΑΕ Ξάνθη να καταθέσει προσφυγή στο CAS κατά της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, φαίνεται ότι υπήρξε ένας αιφνιδιασμός σε αρκετό κόσμο που αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξη αυτού του δικαιώματος. Μάλιστα, υπήρξαν και δημοσιεύματα σε γραπτο και ηλεκτρονικό Τύπο που υποστήριζαν ότι η ΠΑΕ Ξάνθη πράγματι θα ασκήσει προσφυγή στο CAS. Κάποια το προχώρησαν ακόμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι η προσφυγή της Ξάνθης κατατέθηκε.

Από το ρεπορτάζ του ThrakiSportS πάντως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Κανένα από τα δικηγορικά γραφεία με τα οποία είχε συνεργαστεί το τελευταίο διάστημα η ΠΑΕ Ξάνθη δεν επιβεβαιώνει ότι έχει λάβει τέτοια εντολή, ενω επιπροσθέτως στέλεχος σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο σε θέματα αθλητικού δικαίου και προσφυγών στο CAS διευκρίνισε δύο πράγματα προς το ThrakiSportS που κόβουν κάθε συζήτηση.

Πρώτον, και να δινόταν τώρα ή ακόμα και στις αρχές της εβδομάδας η σχετική εντολή, ο χρόνος ήταν ελάχιστος για να ετοιμαστεί μια αξιοπρεπής προσφυγή. Δεύτερον και κυριότερον, υπάρχει ειδική διάταξη στο καταστατικό της ΕΠΟ που απαγορεύει ειδικά για την περίπτωση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ την προσφυγή ακόμα και στο CAS, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα έχει προσδοκίες επιτυχίας μια τέτοια προσφυγή από την Ξάνθη αφού απαιτείται συναίνεση και από τις δυο πλευρές, δηλαδή εν προκειμένω και από την ΕΠΟ (κάτι που ξεκάθαρα δεν υπάρχει).

Συνεπως εκλείπει και η τελευταία αχτίδα που μπορούσε να υπάρξει σε κάποιου είδους αθλητική – δικαστική δικαίωση του ΑΟΞ, αλλά μένει το ερώτημα αν έχει αναζητήσει το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ Ξάνθη κάποιο αλλο παραθυράκι ακύρωσης του «παράνομου», όπως υποστηρίζει, ορισμού του μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Γιατί όταν δεν προσφεύγεις ενώ έχεις το δικαίωμα για να διεκδικήσεις το δίκιο σου, στον νομικό κόσμο τεκμαίρεται ότι εν τέλει παραδέχεται ότι έχεις άδικο. Αυτό έκανε (ή αν θέλετε δεν έκανε) η ΠΑΕ Ξάνθη και ο Χρήστος Πανόπουλος προσωπικά με την προηγούμενη μη προσφυγή στο CAS στην τιμωρία της πολυϊδιοκτησίας. Και αυτή η «παραδοχή» είναι γεγονός ότι θα βασανίζει πολύ τον απλό φίλαθλο κόσμο της Ξάνθης…