Ο μόνος προηγούμενος άλλος υποβιβασμός του ΑΟΞ ακριβώς 35 χρόνια πριν και η άμεση επιστροφή

Ο Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης υποβιβάστηκε από την Α’ Εθνική για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας σε αυτήν, από τότε που ανέβηκε δηλαδή στα μεγάλα σαλόνια. Αυτός δεν είναι όμως ο μόνος υποβιβασμός της ομάδας.

Υπάρχει άλλος ένας στην ιστορία, μόλις ένας. Και αυτός ακριβώς 35 χρόνια πριν. Την σεζόν 1984-1985 η ομάδα υποβιβάστηκε στην γ’ Εθνική για πρώτη και μοναδική φορά από την ίδρυσή της το 1967. Υπήρξε ωστόσο άμεση επιστροφή και οι ευχές των φίλων της Ξάνθης είναι εκείνη η εξέλιξη να αποτελέσει οδηγό και για τη νέα προσπάθεια της νυν ομάδας.

Το απόκομμα της εφημερίδας είναι από το πρωτοσέλιδο της Αθλητικής Ηχούς στις 11 Ιουνίου του 1985. Σε ένα μικρό τμήμα της πρώτης σελίδας της ιστορικής αθλητικής εφημερίδας υπήρχε αυτή η αναφορά για τις αντιδράσεις των οπαδών της Ξάνθης μετά τον υποβιβασμό και τον τρόπο που απέφυγαν το μένος των οπαδών οι τότε ποδοσφαιριστές του συλλόγου.

Εναν χρόνο πριν, την σεζόν 1983-1984, ο ΑΟΞ είχε τερματίσει 4ος και είχε χάσει στο τσακ την άνοδο. Μοιραία ο στόχος για την σεζόν 1984-1985 ήταν η άνοδος (όπως φέτος αντιστοίχως ήταν η έξοδος στην Ευρώπη). Ο πρόεδρος Παράσχος Καραλίδης φέρνει το καλοκαίρι προπονητή τον παλιό γνώριμο Γιώργο Καρπουζα ενώ μετά την προετοιμασία στα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας, στα φιλικά ο ΑΟΞ πετάει κερδίζοντας 3-1 τον Αρη και φέρνοντας 0-0 με τον ΠΑΟΚ.

Στο πρωτάθλημα ωστόσο, όταν ξεκινά, η ομάδα δεν βρίσκει ρυθμό. Απέναντι στον Πανσερραϊκό την 4η αγωνιστική πετυχαίνει την πρώτη της νίκη και πριν την παρέλαση, προχωρά σε αλλαγή προπονητή αντικαθιστωντας τον Καρπουζα με τον Αντώνη Μιχαλακόπουλο. Η ομάδα διατηρείται στον πάτο της βαθμολογίας και η διοικηση αποφασίζει νέα αλλαγή προπονητή. Για λίγες μέρες αναλαμβάνει υπηρεσιακός ο παλιός παίκτης της Γιώργος Τσετινές και τελικά τα κλειδιά δίνονται στον Νίκο Μητράκα. Ωστόσο δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οπως αναφέρεται στο βιβλίο των Παλαιμάχων του ΑΟΞ σε επιμέλεια του Μπάμπη Κυρλίδη για τα 50 χρόνια της ιστορίας της ομάδας, από την 27η ως την 30η αγωνιστική η Ξάνθη χάνει στην Καβάλα με 4-0, χάνει στην έδρα της από τον Αθηναϊκό με 1-0, φέρνει 1-1 με τον Λεβαδειακό εντός και χάνει στην Προοδευτική με 2-0. Η εικόνα δεν αλλάζει και από την 36η αγωνιστική ως και την τελευταία 38η χάνει όλα τα παιχνίδια και έτσι η Ξάνθη γνωρίζει τον πρώτο και μόνο, μέχρι το περασμένο Σάββατο, υποβιβασμό στην 53χρονη ιστορία της.

Η αλήθεια είναι ότι εξετάζοντας το τότε και το τώρα, παρατηρούμε πολλά κοινά στοιχεία. Και τότε η ομάδα ξεκινούσε με φιλοδοξίες, όπως και φέτος. Τότε ήταν η άνοδος, τώρα τα πλέι οφ και η έξοδος στην Ευρώπη. Και τότε χρειάστηκε να αλλάξει τρεις προπονητές συν έναν υπηρεσιακό, όπως συνέβη και φέτος με Ραμίρεθ, Παράσχο, Καραγεωργίου και ενδιάμεσο τον Κόλτση. Και τότε αυτή η εξέλιξη οδήγησε τελικά στην αποχώρηση της διοίκησης, όπως όλα δείχνουν ότι θα συμβεί και φέτος.

Τότε ξηλώθηκε όλο το ΔΣ και τον πρόεδρο Παράσχο Καραλίδη διαδέχθηκε ο Θεόδωρος Κοκκάλας, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας. Κάτι που φιλοδοξεί να κάνει και ο Μπιλ Πάπας και η ομάδα των συνεργατών του, αναλαμβάνοντας την ΠΑΕ Ξάνθη από τον Χρήστο Πανόπουλο. Τότε ο Κοκκάλας έφερε ως κόουτς τον προπονητή των επιτυχιών των περασμένων ετών στον ΑΟΞ Γιάννη Γιακουμή και προβίβασε σημαντικούς παίκτες από το τοπικό πρωτάθλημα, με αιχμή του δόρατος τον μεγάλο Νίκο Κριεζή. Έτσι συσπειρώνει τον κόσμο, πετάει στους αγώνες και εν τέλει παίρνει το πρωτάθλημα και την άμεση επάνοδο στη Β’ Εθνική.