Europa League: Σενάριο φιλοξενίας στα Πηγάδια Ξάνθης του αγώνα ΟΦΗ – Απόλλων Λεμεσού

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τίθεται και το Ηράκλειο στην Κρήτη, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν και με τα τελευταια αποτελέσματα σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ ήταν η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, όπως και σε όλη την Κρήτη, την ΑΜ-Θ και πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Στο ίδιο καθεστώς των ειδικών περιοριστικών μέτρων που αναφέρονται για το Ηρακλειο παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος. Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από Τρίτη 01-09-2020 και Ω/06:00 έως την Τρίτη 15-09-2020 και Ω/06:00.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η επιβολή του τοπικού lockdown στο Ηράκλειο – λόγω των πολλών κρουσμάτων στον κορονοϊό – επηρεάζει άμεσα το ματς του ΟΦΗ με τον Απόλλωνα Λεμεσού για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League. Οπως προαναφέρθηκε, μεταξύ άλλων «απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο» και γίνεται αντιληπτό ότι με δεδομένη αυτήν την απαγόρευση, αν δεν υπάρξει εξαίρεση, ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παιχτεί.

Βέβαια, οφείλει να διευκρινιστεί ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν ως την 15η Σεπτεμβρίου ενώ δύο μέρες αργότερα είναι προγραμματισμένος, για την ώρα, ο αγώνας της Κρητικής ομάδας με την Κυπριακή. Ωστόσο τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ότι «υπάρχει ασφαλώς σοβαρή αμφιβολία εάν μπορεί αυτός ο αγώνας, δύο μέρες μετά τη λήξη των μέτρων, να πραγματοποιηθεί στο γήπεδο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης».  

Γίνεται πλέον κατανοητό πως μετά τις σημερινές εξελίξεις, ακόμα και αν πάρει άδεια καταλληλότητας από την ΟΥΕΦΑ, το  συγκεκριμένο γήπεδο στο Ηράκλειο, το ενδεχόμενο να μην γίνει το παιχνίδι το ματς στο «Γεντί Κουλέ» είναι πολύ πιθανό.  Σε αυτήν την περίπτωση πάμε στα εναλλακτικά σενάρια.

Ο ΟΦΗ είχε δηλώσει ως δεύτερη έδρα το Ολυμπιακό Στάδιο ωστόσο το ΟΑΚΑ κλείνει λόγω εργασιών στον αγωνιστικό χώρο. Συνεπώς μετά πάμε στα γήπεδα που έχουν δηλωθεί στην ΟΥΕΦΑ και έχουν ήδη εγκριθεί από αυτήν ως πιθανές ουδέτερες έδρες διεξαγωγής αγώνων της προκριματικής φάσης του Champions και του Europa League λόγω Covid.

Την πρωτοβουλία την έχει η γηπεδούχος ομάδα, άρα ο ΟΦΗ. Συνεπώς, ο ίδιος θα κληθεί να επιλέξει έδρα και προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση θα αναζητήσει ένα άλλο ελληνικό γήπεδο. Οπως έχει γράψει το ThrakiSportS, συνολικά έχουν δηλωθεί στην UEFA για τέτοιον λογο επτά γήπεδα για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ουδέτερες έδρες διεξαγωγής των προκριματικών αγώνων. Ενα από αυτά ειναι και το Xanthi FC Arena των Πηγαδίων.

Τα επτά γήπεδα υπενθυμίζεται ότι είναι κατά την σειρά που αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο το «Παμπελοποννησιακό» (Πάτρα), «Κλ. Βικελίδης» (Θεσσαλονίκη), «Πηγάδια» (Ξάνθη), «Θ. Κολοκοτρώνης» (Τρίπολη), «AEL FC Arena» (Λάρισα), «Γ. Καραϊσκάκης» (Πειραιάς) και «Γ. Καμάρας» (Αθήνα), δηλαδή η Ριζούπολη.

Από αυτά το Βικελίδης θα πρέπει να το αποκλείσουμε γιατί την ίδια μέρα θα έχει εντος έδρας ματς και ο Άρης, ενώ δύσκολα θα μπορεί να γίνει ματς στη Ριζούπολη αν έχει προηγηθεί ο τελικός. Δύσκολο λόγω των κακών σχέσεων των δύο ομάδων να πάει το παιχνίδι, εφόσον πάντα χρειαστεί – και στο Καραϊσκάκη. Κατά συνέπεια πιθανά θα αναζητηθεί μια άλλη επαρχιακή έδρα, ανάλογα φυσικά και με το πως εξελίσσεται η επιδημία και ποιες θα είναι διαθέσιμες.

Το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αλλά είναι υπαρκτό δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση, τυπικά η Ξάνθη είναι μια από τις πόλεις που μπορούν να φιλοξενήσουν και έχουν δηλωθεί μάλιστα για αυτόν τον σκκοπό, ένα τέτοιο παιχνιδι της προκριματική φάσης του Europa League, όπως η ελληνοκυπριακή νοκ άουτ μονομαχία αναμεσα στον ΟΦΗ και τον Απόλλωνα Λεμεσού, εφόσον δεν μπορέσει να διεξαχθεί στην Κρήτη.