Πρωτοφανής ανακοίνωση-παρέμβαση της νέας ΚΕΔ του Κλάτενμπερνγκ υπέρ της κόκκινης στον Χασάνογλου πριν το δεύτερο μπαράζ

Σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής η ΕΠΟ. Δυο μέρες μετά το πρώτο μπαράζ και παραμονή του δεύτερου αγωνα μπαράζ, ο νέος προεδρος της ΚΕΔ Μαρκ Κλάτενμπεργκ έκανε παρέμβαση.

Με αυτήν δικαιώνει τον VAR για την κόκκινη κάρτα στον Χασάνογλου, κάτι που κανείς ωστόσο δεν είχε αμφισβητήσει. Πόσο δόκιμο είναι όμως να γίνεται κάτι τέτοιο σε αυτήν την χρονική συγκυρία; Τι μηνύματα στέλνει στους διαιτητές ενόψει της ρεβάνς;

Θα καθιερωθεί άραγε σε καθε αγωνιστική στο πρωτάθλημα ο Κλατενμπερνγκ να πάρει την δουλειά του Κάκου και του Βαρούχα και να αναλύει τις «επίμαχες φάσεις»; Γιατί αν δεν συμβεί, δικαιολογημένα θα υπάρχει η αίσθηση της αθέμιτης παρέμβασης εις βάρος της Ξάνθης.

Αναλυτική η ανακοινωση της ΕΠΟ:

Την πρώτη του παρέμβαση σε θέματα χρήσης και αξιοποίησης της τεχνολογίας VAR έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Μαρκ Κλάτενμπεργκ,  με αφορμή επίμαχη φάση του πρώτου αγώνα μπαράζ Ξάνθης-Απόλλωνα Σμύρνης (26/08/2020).

Στο 83′ του αγώνα μπαράζ Ξάνθη-Απόλλων Σμύρνης, ο διαιτητής καταλόγισε κίτρινη κάρτα σε ποδοσφαιριστή της Ξάνθης για ριψοκίνδυνο φάουλ. Ωστόσο, ο ο διαιτητής VAR, αφού είδε ξανά τη φάση, συνέστησε στον διαιτητή να ξαναδεί και αυτός το περιστατικό, ώστε να αλλάξει την απόφασή του και αντί για κίτρινη, να καταλογίσει κόκκινη κάρτα για σοβαρό βάναυσο παιχνίδι. 

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) κ. Μαρκ Κλάτενμπεργκ αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο για τους διαιτητές να κρίνουν τέτοιου είδους μαρκαρίσματα στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο είναι σημαντικό το γεγονός ότι χάρη στο VAR είναι δυνατό να αλλάζουν αυτές οι αποφάσεις. Η ΚΕΔ πιστεύει ότι το συγκεκριμένο μαρκάρισμα ήταν επικίνδυνο, ο ποδοσφαιριστής έχει προτεταμένο το πόδι του, κινείται με δύναμη και βρίσκει τον αντίπαλο ψηλά στο πόδι, χωρίς να μαρκάρει για την μπάλα. Η ΚΕΔ οφείλει να προστατεύει τους ποδοσφαιριστές σε τέτοιες περιπτώσεις και θα ενθαρρύνει πάντοτε τους διαιτητές να καταλογίζουν κόκκινη κάρτα σε τέτοιου είδους μαρκαρίσματα.

Υπογραμμίζεται ότι οι παρεμβάσεις του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα για την καλύτερη ενημέρωση των εμπλεκομένων στο παιχνίδι, σε επίπεδο κανονισμών και χρήσης V.A.R.