Μπαράζ δημοσιευμάτων με ευθεία αμφισβήτηση του κρούσματος κορονοϊού στην ομάδα της Ξάνθης

Ενα μπαράζ δημοσιευμάτων εκτυλίχθηκε το τελευταίο 48ωρο, μετά την ανακοίνωση του θετικού κρούσματος στην ομάδα της Ξάνθης που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή του πρώτου αγώνα μπαράζ ανάμεσα στο ΑΟΞ και τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Εϊναι αλήθεια ότι από την πρώτη στιγμή σε καφενειακού επιπέδου συζητήσεις στο διαδίκτυο, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε στα σχόλια των αναγνωστών των αθλητικών ιστοσελίδων, υπήρχε από κάποιους ευθεία αμφισβήτηση για το θετικό κρούσμα και από άλλους εκτίμηση ότι υπήρχε σχεδιασμός για κάτι τέτοιο, που είχε μάλιστα… προαναγγελθεί από διάφορους κύκλους.

Στον βαθμό που όλο αυτό περιοριζόταν στις καφενειακές συζητήσεις ανώνυμων φιλάθλων, δεν θα είχαμε σοβαρό θέμα, παρόλο που για την ομάδα της Ξάνθης και την φήμη της, σε μια περίοδο μάλιστα που βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής ιδιοκτήτη, μια τέτοια υπόνοια μονο κακό κάνει στο όνομά της και εν τέλει στην αγοραστική της αξία από τον οποιονδήποτε επενδυτή.

Ωστόσο πλέον αυτή η καφενειακή διαδικτυακή φημολογία πήρε και μορφή επίσημων άρθρων – δημοσιευμάτων. Και μάλιστα από μέσα και μπλογκς που εκκινούν απ΄εντελώς διαφορετικές αφετηρίες.

Η πρώτη υπόνοια αφέθηκε από τον Κυριάκο Θωμαΐδη στον μπλογκ που διατηρεί «dikisports». Λίγο μετά την ανακοινωση του κρούσματος κορονοϊού στην ομάδα της Ξάνθης και την αναβολή του αγώνα, λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, εξέφρασε δημόσια την εξής απορία: «Ποιοι και γιατί διοχέτευαν από χθες το πρωΐ στα δημοσιογραφικά γραφεία την πληροφορία  ότι το μπαράζ δεν θα γίνει;». 

Δυο μέρες μετά ωστόσο, η ιστοσελίδα «to10» με άρθρο του… Βαγγέλη Άγραφτου, πήγε πιο μακριά την βαλίτσα: «Σύμφωνα με τον τελευταίο αστικό μύθο η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί στα δημοσιογραφικά γραφεία από δυο μέρες πριν και όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν ή υπέθεταν βάσιμα, πως “όπου να ‘ναι θα εκδηλωθεί ένα κρούσμα στην Ξάνθη ενόψει του μπαράζ”. Ήταν τέτοια και τόση η βεβαιότητα της πρόβλεψης που υπέθετε κανείς ότι κάποιοι είχαν ένα κρούσμα στην τσέπη τους και απλώς περίμεναν τον κατάλληλο χρόνο για να επενδύσουν σε αυτό και να το ανακοινώσουν. Στην Ξάνθη και στα περίχωρα μέρες πριν τον αγώνα, δηλαδή αμέσως μετά την αρνητική εξέλιξη ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου, όλοι διακινούσαν με τρομακτική βεβαιότητα την πιθανότητα αυτή, κάποιοι δε προέβλεπαν (έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους) και το όνομα του κρούσματος που θα εμφανιστεί. Για τέτοια πετυχησιά μιλάμε!».

Η ιστοσελίδα to10 είναι γνωστό ότι εξυπηρετεί όχι απλά συμφέροντα του Ολυμπιακού αλλά συγκεκριμένα της πλευράς Μαρινάκη. Εχει πρωτοστατήσει στην ανάδειξη της υπόθεσης πολυιδιοκτησίας, έχει επίσης ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θεμα της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ξάνθης (υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ηταν εκείνη που αποκάλυψε το όνομα του Μπιλ Πάπας και μάλιστα ο ίδιος… αρθρογράφος). Επίσημα ανήκει στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο αλλά η στρατηγική που έχει αναπτύξει, το περιεχόμενο των άρθρων της και κυριως το γεγονός ότι αυτά αναπαράγονται από τα μέσα που ανήκουν ευθέως στον πρώην ΔΟΛ του Βαγγέλη Μαρινάκη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ιστοσελίδα στην πραγματικότητα ανήκει και χρηματοδοτείται από τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Κανείς δεν μπορεί να πει ωστόσο κάτι τέτοιο για τον Κυριάκο Θωμαΐδη. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς ο ίδιος έχει πρωτοστατήσει σε αποκαλύψεις που μάλλον δεν ήταν αρεστές στον Πειραιά. Γνωστός δημοσιογράφος για το μαχητικό του ρεπορτάζ και την γνώση των παρασκηνίων, κυρίως από τις εκπομπές του στην τηλεόραση, τις οποίες αυτήν την περίοδο παρουσιάζει στο Open που ανήκει στον Ιβαν Σαββίδη. Επίσης αυτήν την περίοδο αρθρογραφεί στο sdna (που από πολλούς θεωρείται για την πλευρά Σαββίρη ό,τι και to10 για τον Μαρινάκη, με το ethnos.gr σε αθλητικά θέματα να αναδημοσιεύει άρθρα μόνο από την συγκεκριμένη αθλητική ιστοσελίδα) ενώ συνεργάζεται και με τον όμιλο του Metrosport στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στον ραδιοφωνικό αέρα του Metropolis το μεσημέρι της Δευτέρας επανέλαβε ότι από το πρωί της Παρασκευής διακινούνταν στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι θα βρεθεί ένας τρόπος και το πρώτο μπαράζ δεν θα γίνει.

Τελικά το ματς πράγματι ΔΕΝ έγινε, αλλά μόνο ερασιτεχνισμο θα έδειχνε αν πράγματι οργανώθηκε κάτι τέτοιο σκόπιμα από την πλευρά της ΠΑΕ Ξάνθη (όπως αφήνεται ως υπόνοια). Γιατί με τον τρόπο που φέρεται με τα δημοσιεύματα να έγινε, με το κρούσμα ΝΑ ΜΗΝ αφορά παίκτη αλλά ουσιαστικά παράγοντα της ομάδας, βάσει του νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου της ΓΓΑ το ματς θα μπορούσε να γίνει κανονικά, ακόμα και το βράδυ του Σαββάτου που είχε προγραμματιστεί και τελικά ο όποιος εμπνευστής αυτού του δήθεν σχεδίου να έκανε… μια τρύπα στο νερό. Αν ήταν πράγματι σχέδιο που είχε εκπονηθεί, το πιο πιθανό να φρόντιζε ο κορονοϊός να… χτυπήσει κάποιον εν ενεργεία ποδοσφαιριστή, οπότε με μαθηματική ακρίβεια και όχι απλά παίζοντας με τον νόμο των πιθανοτήτων, θα είχαμε την αναβολή που τελικά γ αποφασίστηκε.

Η ουσία είναι όμως ότι, όπως λέει και ο λαός, «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Στην Ξάνθη, με όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, έχει βγει πλέον κακό όνομα – φταίει δεν φταίει για κάποιες καταστάσεις. Και όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ουσιαστικά βάλουν με περισσότερο ή λιγότερο διακριτικό τρόπο εναντίον της δημοσιεύματα που πρόσκεινται καί στην πλευρά Μαρινάκη καί στην πλευρά Σαββίδη, η Ξάνθη έχει αφεθεί εντελώς μόνη της στην μέση αυτού του ανελέητα εξελισσόμενου πολέμου βουβαλιών, προσπαθώντας (έστω και αν δείχνει απαθής τις περισσότερες φορές, όπως για παράδειγμα και σε αυτήν την τελευταία περίπτωση) να αντιμετωπίσει τα θηρία…