Όλα τα σενάρια για την τύχη του μπαράζ ΑΟΞ – Απόλλων και για πιθανό νέο θέμα αναδιάρθρωσης

Πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ώρες για την τύχη των αγώνων μπαράζ της Ξάνθης με τον Απόλλωνα Σμύρνης, πιθανή ματαίωσή τους αλλά και ενδεχόμενη… νέα πιο ισχυρή πρόταση για αναδιάρθρωση.

Η αλήθεια είναι ότι οτιδήποτε είναι πρόωρο να ειπωθεί, όσο δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα των τεστ – ενώ δεν πρέπει κανείς τελικά να αποκλείσει τίποτα, καθώς αποδείχθηκε στην πράξη ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός πολλές φορές πάει… περίπατο.

Το ThrakiSportS επιχείρησε να κωδικοποιήσει όλα τα σενάρια που υπάρχουν, κυκλοφορούν, ακούγονται και ενδεχομένως δούμε να εφαρμόζονται, με βάση και τα όσα προβλέπουν (ή δεν προβλέπουν) οι κανονισμοί.

Σενάριο 1ο: Ολα τα τεστ και που έγιναν το Σάββατο και όλα όσα γίνουν την Δευτέρας στην Ξάνθη βγαίνουν αρνητικά και δεν προκύπτει άλλο θετικό κρούσμα, είτε στην Ξάνθη είτε στον Απόλλωνα Σμύρνης.
-) Το αναβληθέν ματς της Τετάρτης διεξάγεται κανονικά και αυτό του άλλου Σαββάτου επίσης κανονικά

Σενάριο 2ο: Ολα τα τεστ του Σαββάτου και της Δευτέρας στην Ξάνθη βγαίνουν αρνητικά αλλά προκύπτει θετικό κρούσμα στην ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης
-) Αντιστροφή της κατάστασης. Πλέον μπαίνει σε καραντίνα για δυο μέρες ο Απόλλων, οπότε το ματς ξαναναβάλλεται και μαζί αναβάλλεται μοιραία και ο επαναληπτικός, αφου πρέπει να μεσολαβουν δυο πλήρεις μέρες ανάμεσα σε δυο ματς, βάσει ΚΑΠ. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν τρία υποσενάρια (αναλυονται παρακάτω)

Σενάριο 3ο: Κάποιο ή κάποια τεστ είτε του Σαββάτου είτε της Δευτέρας, που αφορά παίκτη ή παίκτες της Ξάνθης, βγαίνουν θετικά.
-) Το αναβληθέν ματς της Τετάρτης ξαναναβάλλεται όπως αυτόματα και αυτό του άλλου Σαββάτου, αφού πρέπει να μεσολαβούν δυο ολόκληρες μέρες αναμεσα στα δυο ματς. Τότε υπάρχουν επίσης τα ίδια τρία υποσενάρια που υπάρχουν και στο σενάριο 2.

Σε περίπτωση νέας αναβολής του αγώνα της Τετάρτης για οποιονδήποτε λόγο (σενάριο 2ο και 3ο ή για λόγους ανωτέρας βίας άσχετους με τον κορονοϊό), καταγράφονται τρία πιθανά ενδεχόμενο, το ένα από τα οποία έχει δύο υποενδεχόμενα:

α) Η ΕΠΟ με νέα απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων τροποποιεί την προκήρυξη και κηρύσσει πλέον αντί για διπλό, μονό αγώνα μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο, ώστε να προλάβει τις ημερομηνίες. Υπάρχει το παράδειγμα της UEFA που άλλαξε όλους τους διπλούς αγώνες σε Champions και Europa League προς αυτήν την κατεύθυνση και εφόσον μπορεί να βρεθεί η ημερομηνία μόνο για έναν αγώνα μπαράζ και οχι για δεύτερο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Αλλά δεν είναι σαφώς ούτε το πιο πιθανό ούτε το πιο επιθυμητό σενάριο, χώρια που εφόσον αναβληθεί το ματς (και) την Τετάρτη, προφανώς θα μιλάμε για σοβαρό ζήτημα που θα βάζει σε περαιτέρω καραντίνα την ομάδα ή τις ομάδας και έτσι δύσκολα θα προλάβει να γίνει παιχνίδι μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο που ολοκληρώνεται η σεζόν μετά και την παράταση που έλαβε.

β) Η ΕΠΟ με νέα απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων προχωρά σε νέα παράταση του τέλους της αγωνιστικής σεζόν, που έχει οριστεί για τις 30 Αυγούστου, ώστε να μπορέσουν έστω και… Σεπτέμβριο να διεξαχθούν «πάση θυσία» τα μπαράζ. Ηδη σε αθηναϊκά στέκια κάποιοι αναφέρουν ως νέα πιθανή ημερομηνία λήξης της σεζόν σε αυτήν την περίπτωση την 4η Σεπτεμβρίου.

γ) Η ΕΠΟ αναγκάζεται να ματαιώσει οριστικά τους αγωνες μπαράζ και κηρύσσει το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν δύο δρόμοι.
. i) Ο ένας είναι να ξανατεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της αναδιάρθρωσης από την SL1 σε συνδυασμό πιθανώς με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει κάτι τέτοιο να το ζητήσει η ΕΠΟ για να μην θεωρηθεί παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο. Είναι κάτι που φερεται να το επιθυμεί η κυβέρνηση (για διάφορους λόγους) αλλά ξεκάθαρα αντιτίθενται οι ομάδες της Super League 1 (συμπεριλαμβανομένης και της Ξάνθης, με βάση την ψήφο της στην σχετική ψηφοφορία της Super League, αν και η θέση της έχει πλέον αλλάξει όπως έχει εκφραστεί στο εξώδικό της σε ΕΠΟ και SL). Είναι επίσης ένα ενδεχόμενο που δεν θέλει ούτε να το συζητά η UEFA και η FIFA και κυρίως, είναι κάτι που έχει ρητά απορριφθεί από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ.
. ii) Ο δεύτερος δρόμος είναι να κληθεί να βρεθεί ένας άλλος τρόπος ώστε η μια από τις δυο ομάδες των μπαράζ να κηρυχθεί ως νικήτρια και μια ως ηττημένη. Το απώτατο ενδεχόμενο της… κλήρωσης θα πρεπει να αποκλειστεί εντελώς (αν και με όσα έχουμε δει ως τώρα ίσως δεν πρέπει να αποκλείσουμε μια ενδεχόμενη… «επιστροφή» στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’40 και του ’50 που κρίνονταν ακόμα και τίτλοι με το στρίψιμο του νομίσματος). Υπάρχουν ωστόσο οι οδηγίες της UEFA που δεν έχουν μεν ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΠΟ αλλά μπορούν να εφαρμοστούν βάσει νομολογίας επικουρικά και προβλέπουν την απίστευση και άκρως άδικη πατέντα να… τιμωρηθεί η ομάδα που έχει τα κρούσματα και η οποία χαρακτηριζεται ως «υπαίτια» για τη μη διεξαγωγή ενός αγώνα. Ηδη το μέτρο αυτο εφαρμόστηκε προ δεκαημέρου με τον αποκλεισμό μιας κοσοβάρικης ομάδας από την βορειοιρλανδική Λινφιλντ για τα προκριματικά του Champions League, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς να υπάρξει ευθεία και όχι πλάγια ενσωμάτωση αυτών των κανονισμών, κάτι που αδιαμφισβήτητα θα οδηγήσει σε νέες δικαστικές διενέξεις που θα πάνε ακόμα πιο πίσω την έναρξη της επόμενης σεζόν.