Super League: Οι άλλοι δύο αγώνες μπαράζ που κλήθηκε να δώσει ο ΑΟΞ στην ιστορία του

Μόλις δύο αγώνες σε διαδικάσια μπαράζ έχει κληθεί να δώσει η Ξάνθη στα 31 χρόνια ανελλιπούς παρούσιας της στην κορυφαία επαγγελμάτικη κατηγορία της χώρας.

Ούτε άκρως θετική ούτε άκρως αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί η σύντομη προϊστορία της Ξάνθης σε αυτούς τους αγώνες μπαράζ, που σε αντίθεση με αυτό που έπεται κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης, οι προηγούμενοι αγώνες μπάραζ ήταν μονοί, σε ουδέτερο γήπεδο.

Το θέτικο ωστόσο της ιστόριας αποτελεί το γεγονός πως την τελεύταια και μοναδική άλλη φορά που οι Θρακιώτες βρέθηκαν σε πάρομοια θέση με φέτος, δήλαδη πιο κοντά όσο ποτέ στον υποβιβασμό της από την Super League, έδειξαν αρκέτη ψυχραίμια και με κατάθεση ψύχης κατόρθωσαν να τον αποφύγουν. Εστω και αν βρεθηκαν πισω στο σκορ.

Με άλλα λόγια, το μπάραζ του 2014 αποτελεί οδήγο για τις διπλή «μάχη» κόντρα στην ομάδα του Λεκανοπεδίου.

Με αφορμή λοιπόν τον αγώνα του Σάββατου (21/8, 20:00) στα Πήγαδια και την αναμέτρηση της άλλη εβδομάδας στη Ριζούπολη (29/8, 20:00), το ThrakiSportS σας παρούσιαζει ξάνα τις δύο άλλες περιπτώσεις που η Ξάνθη ως ΑΟΞ αγωνίστηκε σε αγώνες μπαράζ, για οποιονδήποτε λόγο – και φυσικά τι έκανε σε αυτούς.

Σεζόν 2012-2013: Το πρώτο παιχνίδι μπάραζ στην ιστορία του ΑΟΞ που τότε ονομαζόταν Skoda Ξάνθη. Ήταν ένα από τα πλέον τραγελαφικά μπαράζ στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου μια και κλήθηκαν οι ισόβαθμοι στην 6η θέση της βαθμολογίας Skoda Ξάνθη και Παναθηναϊκός να δώσουν αγώνα μπαράζ για την ευρωπαϊκή έξοδο σε περίπτωση που κάποια ομάδα των πλέι οφ δεν πάρει αδειοδότηση. Το μπαράζ διεξήχθη στην Νέα Σμύρνη με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει με 3-0, αλλά στο τέλος η Ξάνθη ήταν αυτή που αγωνίστηκε στην Ευρώπη μια και αφενός δεν πήρε αδειοδότηση ο ΠΑΣ Γιάννενα, αφετέρου ούτε οι «πράσινοι» πήραν αδειοδότηση για συμμετοχή στην Ευρώπη!

Σεζόν 2013-2014: Το δεύτερο και κρισιμότερο παιχνίδι μπάραζ στην ιστορία του ΑΟΞ ήταν έκεινο της 11ης Ιούνιου 2014 στο «Κλέανθης Βικέλιδης» κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου. Όπως και φέτος στους αγώνες με τον Απόλλωνα, παιζόταν μια θέση για την μεγάλη κατηγορία με ομάδα που προερχόταν από την πιο κάτω κατηγορία και διεκδικούσε την άνοδό της.

Ήταν ένας αγώνας που κυρίως έγραψε ιστορία με την εξέλιξή του. Δέκα λεπτά πριν το ημίχρονο η Ξάνθη βρέθηκε πίσω στο σκορ, έπειτα από φανταστικό σουτ με το δεξί του Γκούρμα. Ο εφιάλτης του υποβιβασμού ερχόταν πιο κοντά. Η ισοφάριση όμως ήρθε πριν καν την ολοκλήρωση του ημιχρόνου, συγκεκριμένα στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Γούτα να σκοράρει με κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Κάλβο.

Αυτό που ακολούθησε στο δεύτερο ημίχρονο ήταν κάτι επικό, δίνοντας μέγαλη αξία στην νίκη των Θρακιώτων. Στο ξεκίνημα του δευτέρου 45λέπτου ο διαιτητής Σιδηρόπουλος αποβάλλει με κόκκινη κάρτα τον Πέτρο Μάνταλο για φάουλ εκτός φάσης, στο τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα της Ξάνθης. Η άμυνα του ΑΟΞ άντεξε και οκτώ λεπτά πριν την λήξη του αγώνα ο Αντώνης Ράνος με κεφαλιά και πάλι από ασίστ του Ισπάνου Κάλβο ολοκλήρωσε την επική παραμονή των «Ακρίτων» στα μεγάλα σαλόνια.

Στο σήμερα, η Ξάνθη βάση του ποδοσφαίρου που απέδωσε και των αποτελεσμάτων που πήρε τουλάχιστον στην κανονική διάρκεια δεν άξιζε να βρίσκεται στην θέση να διεκδίκει την παραμόνη της σε δύο αγώνες μπάραζ. Ωστόσο ο εξωαγωνιστικός πόλεμος που δέχεται από την αρχή της χρονιάς σε συνδυασμό με την απογοητευτική της πορεία στα πλέι άουτ υποχρεώνουν τους όποιους παίχτες να καταθέσουν ψύχη ώστε ο σύλλογος να βγει νικητής από αυτά τα δύο παιχνίδια.