Επέτειος: 10 χρόνια από την πώληση του ΑΣ Ξάνθη στον Κόροιβο που άφησε την Θράκη χωρίς ομάδα σε Α1 ή Α2

Τέτοια μέρα, 19 Αυγούστου, ακριβώς 10 χρόνια πριν επήλθε η οριστική συμφωνία της διοίκησης του ΑΣ Ξάνθη με τον Κορόιβο Αμαλιάδας για παραχώρηση του ΑΦΜ της ξανθιώτικης ομάδας, μέσω της οποίας εκεινη της Ηλείας εξασφάλισε την συμμετοχής της στην Α2 Κατηγορία Ανδρών.

«Μετά από περιπετειώδης συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών το τελευταίο δίμηνο, τελικά βρήκαν την χρυσή τομή και έδωσαν τα χέρια. Από την μία πλευρά ο Νίκος Νικολόπουλος που ήθελε να παραχωρήσει την θέση της ομάδας και να ξεχρεώσει γι’ αυτήν, από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι του Κορόιβου που ήθελαν διακαώς να δουν την ομάδα τους στην Α2 και έκαναν τα πάντα γι’ αυτό», έγραφε στο σχετικό ρεπορτάζ του ThrakiSport ο Δημήτρης Καλτέκης.

Θα ακολουθούσε η τυπική αποδοχή του αιτήματος για απορρόφηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και κάπως έτσι θα γραφόταν η τελευταία σελίδα στην χρυσή δεκαετία του ΑΣ Ξάνθη, που εκπροσώπησε το θρακιώτικο μπάσκετ στην Α2 Ανδρών. «Μιά ακόμα ομάδα που προσπάθησε να μπεί σφήνα στην υπόθεση και να πάρει αυτή το εισιτήριο της ανόδου, ήταν η ΕΑ Πατρών, που όμως δεν κατάφερε να δώσει τα χέρια με τον πρόεδρο της Ξάνθης, Νίκο Νικολόπουλο και έτσι αναγκαστικά ευχήθηκε και αυτή καλή τύχη στον Κορόιβο», ανέφερε το ρεπορτάζ.

Κάπως έτσι έμενε χωρίς ομάδα στην Α’ Κατηγροία Μπάσκετ η Ξάνθη, είτε μιλάμε για την Α1 είτε για τον προθάλαμο της Α2 Ανδρών. Και όχι απλά η Ξάνθη αλλά και συνολικά η Θράκη. Μάλιστα, παραμένει στο ίδιο σημείο 10 χρόνια μετά, αφού καμία ομάδα δεν μπόρεσε ξανά να βρεθεί σε τόσο υψηλή κατηγορία στο πέρασμα των ετών. Ποιοι οι λόγοι εκείνης της μεταβίβασης, που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις αφότου έγινε;

«Δεν “άντεχαν” πλέον Νίκος Νικολόπουλος και Παναγιώτης Σταυρακάρας στα έξοδα και στο υψηλό μπάντζετ που στην περασμένη μπασκετική σαιζόν για παράδειγμα, ξεπέρασε τις 550.000 ευρώ. Τα έξοδα πολλά, τα χρέη τα ίδια (περισσότερα από 170.000 ευρώ όφειλαν από πέρσι) και αναγκαστικά η ομάδα… “πουλήθηκε” στην ουσία στην Αμαλιάδα!!!», έγραφε η εφημερίδα «Μαχητής» εκείνη την εποχή.

Το ρεπορτάζ προσέθετε: «Ποια είναι υπεύθυνη της συγκεκριμένης πώλησης, αν θέλουμε να λέμε όλη την αλήθεια έξω από τα δόντια; Μα η ΣΕΚΑΠ που ακόμη όφειλε δόση παλιάς χορηγίας που δεν έδωσε ποτέ και άγγιζε τα 70.000 ευρώ (προφανώς από την περίοδο που η ομάδα ονομαζόταν BF Ξάνθη)! Οπότε και αντιλαμβάνεστε γιατί αναγκάστηκαν να “πουλήσουν” οι Νικολόπουλος – Σταυρακάρας! Όλα έχουν και τις… αντοχές τους!».

Μετά από εκείνη την εξέλιξη, σκόρπισαν και τα μεγάλα ονόματα που απάρτιζαν το σύνολο του κοουτς Νεοκλή Λεμονίδη, που ήταν οι πραγματικοί ήρωες εκείνης της κατάστασης. Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος που τότε ήταν από τους πρώτους σκόρερς της Α2 Ανδρών και σήμερα είναι σταθερά στο τεχνικο τιμ της Ασπίδας, βρήκε τότε τη νέα του στέγη στην ομάδα του Ερμή Λαγκαδά, όπως και ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, αν και το όνομά του βέβαια είχε ακουστεί έντονα για μεταγραφή και στον Κόροιβο. Την ίδια στιγμή ο μόνος Ξανθιώτης της τελευταίας ομάδας του ΑΣ Ξάνθη, ο τότε αρχηγός Γιάννης Στεφανίδης, νυν προπονητής της Ασπίδας, έκλεισε στην ομάδα της Ελευθερούπολης, αφού δεν ήθελε να φύγει μακριά από την Ξάνθη αφού και στην προηγούμενη “δραπέτευσή” του από το ξανθιώτικο μπάσκετ, αγωνίστηκε στην άλλη γειτονική πόλη, την Κομοτηνή.

Η ουσία είναι ότι σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που και τυπικά συμφωνήθηκε ο ΑΣ Ξάνθη ουσιαστικά να διαλυθεί και να παραχωρηθεί η θέση του στον Κόροιβο Αμαλιάδας. Ενα πλήγμα για τον αθλητισμό και την πόλη της Ξάνθης, εν τέλει και συνολικά της Θράκης, που είχε για πολά χρόνια έναν σύλλογο στον προθάλαμο της μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ και έκτοτε δεν μπόρεσε ποτέ στο πέρασμα όλης αυτής της 10ετίας να ξαναποκτήσει…