Γενικευμένη αίσθηση «δικαίωσης» της Ξάνθης στο Διαιτητικό – Πότε αναμένεται η απόφαση

Συητήθηκαν επί τρεις ώρες στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, το απόγευμα της Δευτέρας 10/8, οι προσφυγές του Απόλλωνα Σμύρνης και της Ξάνθης, αλλά και των Χανίων, κατά της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, να ορίσει αγώνες μπαράζ για τις 22 και 29 Αυγούστου μια θέση στη μεγάλη κατηγορία.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη δεν έδωσε προθεσμία για υπομνήματα και όπως είπε θα εκδώσει την απόφαση σύντομα, ωστόσο απέρριψε αίτημα των ομάδων να εκδοθεί η απόφαση εντός της ημέρας καθώς υπάρχουν πολλά έγγραφα που πρέπει να ααγνωστούν.

Την Ξάνθη ενώπιον της διαδικασίας εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Γιώργος Στράτος που έκανε λόγο για “νομική κατασκευή” καθώς και η δικηγορος Ελευθερία Ρίζου, που επίσης εκπροσώπησε την ομάδα της Θράκης (η δικηγόρος που καταγγέλθηκε από τον Κούγια ότι η ίδια είναι συνεργάτης του Μελισσανίδη και η ίδια έχει καλές γνωριμίες με τα μέλη του Διαιτητικού). Η Ρίζου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η προκήρυξη στην οποία αναφέρεται η ΕΠΟ είναι για την περίοδο 2020-21 “η οποία ακόμη δεν είναι υπαρκτή”.

Νωρίτερα ο δικηγόρος του Απόλλωνα, Βασίλης Γκαγκάτσης, στην αγόρευση του, έκανε λόγο για πρωτοφανή απόφαση από την πλευρά της ΕΠΟ να ορίσει το μπαράζ. Υποστήριξε επίσης, ότι το 9-8 στην ψηφοφορία της ΕΠΟ για πρωτάθλημα 15 ομάδων δεν ήθελε πλειοψηφία 3/4 που απαιτεί η τροπολογία Αυγενάκη γιατί πρόκειται για μια απόφαση που θα παρθεί “αναγκαστικά”.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παναγόπουλος των Χσνίων ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση για μπαράζ και στη συνέχεια να αποφασίσουν οι Ενώσεις (η κρητική ομάδα θέλει πρωτάθλημα με 16 ομάδες ή 18 για να προβιβαστεί και αυτή). Ο νομικός της ΕΠΟ Βασίλης Σαράκης τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στην προκήρυξη μεσούσης της περιόδου.

Ο νομικός εκπρόσωπος της Σούπερ Λιγκ Γιάννης Οικονομάκης, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι ο Απόλλωνας δεν ήθελε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκας 2 και ότι αν η τελευταια έκανε ότι και η Σούπερ Λιγκα 1, το πρωτάθλημα της θα είχε ολοκληρωθεί.

Εντύπωση εκανε η παρέμβαση της προέδρου, για το ενδεχόμενο το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ να διεξαχθεί με πολλές ομάδες. “Εγώ το λέω ντόμπρα. Μοιράζεται η πίτα αν είναι πολλοί, και αυτό είναι κακό”. Ωστόσο αυτό ειπώθηκε στο ενδεχόμενο το πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 18 και όχι με 15 ομάδες, που είναι το ζητούμενο αν δεν γίνει το μπαράζ.

«Από 19 Ιουλίου που τελείωσε το πρωτάθλημα μέχρι 2 Αυγούστου δεν έχει υπάρξει καμια ενέργεια από ΣΛ1 για διεξαγωγή των μπαράζ, ούτε τη βαθμολογία δεν επικύρωσαν. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για την επιστολή Μπουτσικάρη που ζητούσε παράταση αγωνιστικής περιόδου. Δεν έχει συμβεί ποτέ να αλλάξει υφιστάμενη απόφαση, αυτή της ΕΕ της ΕΠΟ για  μπαράζ στις 2/8. Πλημμέλειες, ολιγορίες, παραβιάσεις, από όργανα που αντί να μας προφυλάξουν μας εκθέτουν σε κινδύνους.

Η απόφαση για μπαράζ ήταν μια νομική κατασκευή, αυτή η ανερμάτιστη πρακτική ολοκληρώθηκε με τον ορισμό των αγώνων μπαράζ στα τέλη Αυγούστου. Ούτε αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν θέλουμε να αποφύγουμε, ζητάμε να εξαφανιστεί μια απόφαση που εκθέτει την ΕΕ της ΕΠΟ και που πλήττει ένα μέλος της, όπως εμείς. Ζητάμε να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμικών οργάνων και να αποκατασταθεί η ολοκληρωτική ζημιά που διακινδυνεύουμε να υποστούμε αν παραμείνει αυτή η απόφαση», είπε μεταξύ άλλων ο Γιωργος Στράτος για την Ξάνθη.

«Δεν υπάρχει στο νομικό κόσμο η παράταση απωλεσθείσας ημερομηνίας. Η παράταση έληξε στις 2 Αυγούστου… Δεν συνιστά τροποποίηση της προκήρυξης η άνοδος 2 ομάδων και η μεταβολή των ομάδων σε 15. Η προκήρυξη στην οποία αναφέρεται η απόφαση της ΕΠΟ είναι για την περίοδο 2020-21, η προκήρυξη αυτή όμως, δεν είναι υπαρκτή ακόμη. Πως μπορεί να τροποποιηθεί κάτι που δεν υπάρχει; 

Η ΕΕ της ΕΠΟ βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο. Έπρεπε να πει ότι “αφού δεν μπορούν να γίνουν τα μπαράζ, ποια λύση έχω για να μην παρανομήσω, να μην καταστρέψω 2 ομάδες όχι από λάθη δικά τους;” Η μόνη λύση είναι να μείνουν στη ΣΛ1 και να αυξηθούν οι ομάδες σε 15. Δεν τροποποιείται η προκήρυξη αφού δεν υπάρχει. Φταίει ο κορωνοϊός, η Σούπερ Λιγκα, ίσως και οι 2 μαζί; Δεν μπορεί να καλούμε τις ομάδες να ανταποκριθούν σε μια συμπεριφορά που δεν ήταν ορθη, είναι αμαρτία και άδικο να επιβαρυνθεί η το Ξάνθη και ο Απόλλων ενώ η λύση έχει δοθεί από το δικαστήριο σας”.

Της απόφασης της ΕΠΟ υπεραμύνθηκαν ο νομικός συμβουλος της Ομοσπονδίας Βασίλης Σαράκης και ο νομικός εκπρόσωπος της Σούπερ Λιγκ, Γιάννης Οικονομάκης, καθώς η τελευταία άσκησε πρόσθετη παρέμβαση για να γίνουν τα μπαράζ και να μην αλλάξει έτσι έμμεσα η προκήρυξη του πρωταθλήματος. «Αν γίνει δεκτή η πρόταση θα είμαστε η μόνη ομάδα στην Ευρώπη με μονό αριθμό ομάδων», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.«Δεν μπορεί το καλοκαίρι του 2020 που είμαστε τώρα, να αποφασιστεί ότι το πρωτάθλημα που θα αρχίσει σε ένα μήνα, θα έχει διαφορετικό αριθμό ομάδων από αυτόν που είχε αποφασιστεί πέρσι το καλοκαίρι».  

Ακόμα ανέφερε ο Οικονομάκης: «Ο Απόλλων είχε αρνητική στάση. Ήταν υπέρ της μη συνέχισης του πρωταθλήματος. Η Ξάνθη στις 14/7 μας έστειλε έγγραφο να μην επικυρώσουμε τη βαθμολογία και στο δικόγραφο επικαλείται ότι δεν επικυρώσαμε τη βαθμολογία. Η Ξάνθη όμως, αυτό ψήφισε. Ψήφισε ναι για 1-6, όχι για 7-14 και έρχεται τώρα και λέει γιατί δεν την επικυρώσαμε ώστε να οριστεί έγκαιρα το μπαράζ; Ποτέ στη Σούπερ Λιγκα δεν έχει υπάρξει πρωτάθλημα με 15 ομάδες, αν θελετε να το κάνετε εσεις…» και υπενθύμιζε ότι είναι ομόφωνη απόφαση  της Σούπερ Λιγκ αν γίνει αναδιάρθρωση, το επόμενο πρωτάθλημα να μην αρχίσει. Μάλιστα, κάπου εκεί παρενέβη ο ιδιοκτήτης του Απόλλωνα Παναγιωτης Μονεμβασιώτης, που ηταν στην αιθουσα και κατηγόρησε την Super League για εκβιασμούς.

Σε γενικές γραμμές από την τρίωρη διαδικασία βγήκε το ασφαλές συμπέρασμα ότι τα Χανιά δύσκολα θα δικαιωθούν, αφού μάλλον η προσφυγή τους θα απορριφθεί. Σε σχέση με τις προσφυγές της Ξάνθης και του Απόλλωνα, η αίσθηση των περισσοτέρων είναι ότι μάλλον οι δυο ομάδες θα δικαιωθούν και η απόφαση των δικαστών θα είναι να μην γίνουν τα μπαράζ, χωρίς να μπουν οι δικαστές στην διαδικασία της συζήτητης για 15 ομάδες και άρα της αναδιάρθρωσης. Θα έλεγε κανείς με τον νομο των πιθανοτητων και την αίσθηση που αφέρθηκε από τις ατακές της προέδρου ότι οι πιθανότητες είναι 70-30 να δικαιωθούν Ξάνθη και Απόλλωνας και 95-5 να μην δικαιωθούν τα Χανιά. Ωστόσο σιωπηροί στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας έμειναν οι άλλοι δικαστές και αυτό μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Η απόφαση αναμένεται εντός της εβδομάδας και πιθανότατα το αργότερο ως την Πέμπτη. Αποκλείεται να εκδοθεί απόφαση άμεσα, δηλαδή εντός της ημέρας όπως υποστηριζόταν από κάπιους κύκλους πριν την εκδίκαση και όπως ζητήθηκε από τον Γκαγκάτση, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ανακοινωση της απόφασης ακόμα και την Τρίτη ή την Τετάρτη, παρόλο που η πρόεδρος διευκρίνισε ότι είναι πολλά τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί και πρέπει να διαβαστούν από τους δικαστές πριν κάνουν διάσκεψη για να αποφασίσουν.