Προαναγγέλουν ως δεδομένη τη δικαίωση της Ξάνθης στο Διαιτητικό οι ιστοσελίδες του… Ολυμπιακού

Η Ξάνθη όπως και ο Απόλλων Σμύρνης έχουν προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να ορίσει μέσα στον Αύγουστο τους διπλούς αγώνες μπαραζ.

Οι δυο ομάδες θεωρούν παράνομο τον ορισμό, καθώς είναι εκτός της αγωνιστικής σεζόν που ολοκληρώθηκε στις 3 Αυγούστου αλλά παρατάθηκε με απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ. Ουσιαστικά ζητούν να μην γίνει μπαράζ καθώς είναι εκπρόθεσμο και η μεν Ξάνθη να παραμείνει στην κατηγορία χωρίς να χρειαστεί να μπει σε τέτοια διαδικασία, ο δε Απόλλων Σμύρνης με τον ίδιο τρόπο να ανέβει στα μεγάλα σαλόνια. Από κοντά και τα Χανιά, ζητούν μέσω αναδιάρθρωσης να ανέβουν και αυτά στη Super League.

Απέναντι στις τρεις ομάδες είναι η ΕΠΟ αλλά και η Super League που άσκησε πρόσθετη παρέμβαση για να διασφαλίσει ότι δεν θα αυξηθεί από τις 14 ο αριθμός των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας, όπως προβλέπουν οι προκηρύξεις και ψήφισαν πρόσφατα εκ νέου οι ομάδες (της Ξάνθης συμπεριλαμβανομένης), ζητώντας ουσιαστικά τον ορισμό του μπαράζ που προβλεπόταν στις δυο προκηρύξεις. Σε σχέση με την καθυστέρηση στον ορισμό του μπαράζ, θα επιχειρηθεί να αποδειχθεί από την πλευρα τους ότι δεν φέρει η ΕΠΟ την ευθύνη αλλά οι ίδιες οι ομάδες, αφού κινούνταν σαν να μην υπήρχε μπαράζ αποδεσμεύοντας παίκτες και σταματώντας προπονήσεις ενώ με καθαρά δική τους ευθύνη δεν επικυρώθηκαν έγκαιρα οι βαθμολογίες.

Το τι θα αποφασίσουν οι αρεοπαγίτες του Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι άγνωστο, ωστόσο αίσθηση προκαλεί ότι τα μέσα ενημέρωσης του Ολυμπιακού που αρέσκονται στην ανάδειξη των παρασκηνίων της ΕΠΟ μεταδίδουν με σχετική βεβαιότητα ότι η Ξάνθη (και ο Απόλλων Σμύρνης) τελικά ΔΕΝ θα χρειαστούν να δώσουν μπαράζ. Βέβαια, στα άρθρα τους δεν υποστηρίζουν ότι έχει δίκιο η Ξάνθη αλλά απλά φροντιζουν να επιτεθούν στην ΕΠΟ, να κάνουν λόγο για εργαλειοποίηση του Διαιτητικού Δικαστηρίου και να υποστηρίξουν ότι θα πρόκειται για σκάνδαλο. Ωστόσο κοινός τόπος των δημοσιευμάτων είναι ότι προαναγγέλουν δικαίωση της ομάδας της Θράκης και αυτής της Ριζούπολης.

Ο πρωτος που έγραψε σχετικά και μάλιστα με σχετική βεβαιότητα ήταν ο Χρήστος Υφαντής, αρθρογράφος στο fws και παλιο κορυφαίο στέλεχος της Ελληνικής Ποδοσφαρικής Ομοσπονδίας, ο οποίος εξακολουθεί να διαθέτει καλές πηγές στο Πάρκο Γουδή και είχε προβεί στις σχετικές εκτιμήσεις όχι μόνο πριν κατατεθούν οι προσφυγές στο Διαιτητικό αλλά πριν καν ληφθεί η απόφαση της ΕΠΟ την περασμένη Δευτέρα για το μπαράζ. Το άρθρο του Χρήστου Υφαντή (στην πρωτογενή πηγή μπορείτε να το διαβάσετε με ενα κλικ ΕΔΩ) δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής 2 Αυγούστου και είναι το ακόλουθο:

Σε συναγερμό βρίσκεται ενόψει της Δευτέρας η εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Από το πρωί ίσα με το βράδυ στα τρία βασικά όργανα διοίκησης του ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Super League, Super League 2, Football League) αναμένονται να εξελιχθούν ομηρικές μάχες με διακύβευμα την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών, την οποία έχουν υποσχεθεί προς ενδιαφερόμενους (Απόλλωνα Σμύρνης και Λεβαδειακό) τα «αφεντικά» του χώρου «προς ανταπόδοση ευγενώς προσφερθεισών υπηρεσιών». Ειδικά αυτές του Απόλλωνα προς την γειτονοπούλα ΑΕΚ, υπό την υψηλή καθοδήγηση του Βασίλη Γκαγκάτση, έβγαλαν μάτια στο θέμα του Τελικού του Κυπέλλου. Γνωστά αυτά…
Η ΕΠΟ (Δημητρίου και σία) τσουρουφλίζεται να εγγυηθεί με την αναδιάρθρωση την παρουσία του Απόλλωνα στη Super League, με ή χωρίς μπαράζ με την Ξάνθη, η συμμετοχή της οποίας δεν ενδιαφέρει πλέον κανένα σε αντίθεση με αυτή του Λεβαδειακού, την οποία έχει εγγυηθεί ο ΠΑΟΚ δια του Μάκη Γκαγκάτση, υιού του Βασιλείου Γκαγκάτση.

Το θέμα θα είχε διευθετηθεί προ καιρού, εάν παρέμενε στο δίπυλο «Απόλλων – Ξάνθη», είτε με απόφαση της ΕΠΟ, είτε με την εργαλειοποίηση του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου σε μια είτε από κοινού, είτε κατά μόνας προσφυγή των δύο ομάδων ενώπιον του με αφορμή τον ορισμό του μπαράζ (διπλοί αγώνες παρακαλώ) από την ΕΠΟ «κάποια στιγμή μέσα στον Αύγουστο» (λογική Δημητρίου), αλλά ο Κομπότης δεν είναι από τα παιδάκια που αφήνουν στη μέση τις δουλειές όταν του έχουν τάξει.
Δεν το ‘χει σε τίποτε «να βγάλει τα πιστόλια στο τραπέζι» και να ζητήσει να γίνουν όσα του υποσχέθηκαν, πιθανότητα σφόδρα υπαρκτή, άρα εξαιρετικά δύσκολη για να την ξεπεράσει κανείς με ένα χτύπημα κατανόησης στην πλάτη.
Εάν ο Απόλλων και η Ξάνθη αναγκαστούν, από την πιθανή απόφαση της ΕΠΟ, είτε να ορίσει το μπαράζ «κάπου προς το τέλος Αυγούστου», είτε να το ακυρώσει, να προσφύγουν στην αγκάλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου (δείχνει τόση κατανόηση αυτό το όργανο!) τότε είναι σαφές πως την ίδια οδό θα ακολουθήσει και ο Κομπότης, συνεπικουρούμενος αυτή τη φορά από τον Πανιώνιο, με αίτημα «οι ομάδες να γίνουν δεκαοχτώ».
Μύλος δηλαδή, και άκρη δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί με κανονικές διαδικασίες συνεδριάσεων, όπου ο καθένας καταθέτει το μακρύ του και το κοντό του ανάλογα με τις εξυπηρετήσεις που έχει δεχθεί να κάνει.
Όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός και όλος αυτός ο κυκεώνας ηρεμήσει ένα είναι βέβαιο. Η Super League θα έχει περισσότερες ομάδες από όσες είχε φέτος. Η αντίσταση που δείχνει σήμερα να ασκεί κατά της γενικευμένης τάσης για αύξηση των ομάδων της είναι πολύ πιθανό να δικαιωθεί στο επίπεδο των αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, αλλά, είναι, επίσης, βέβαιο, πως θα καμφθεί ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο θα κληθεί, θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει «δεκαέξι ομάδες με τη συμμετοχή της Ξάνθης και του Απόλλωνα», καθώς θα δικαιώσει την προσφυγή τους κατά της απόφασης της ΕΠΟ.
Δεν υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που να δέχεται να στοιχηματίσει εναντίον αυτής της προοπτικής. Είναι τόσο έτοιμη, σήμερα που μιλάμε, η δουλειά, ώστε ο Απόλλωνας να ετοιμάζει ήδη ρόστερ Super League, η δε Ξάνθη να παρακολουθεί, για να διασφαλίσει και την απειροελάχιστη πιθανότητα να κάτσει κάτι στραβά την τελευταία στιγμή και να βρεθεί στον αέρα.

Ακολούθησε άρθρο στην ιστοσελίδα to10 γνωστών όχι απλά φιλοολυμπιακών αλλά και φιλομαρινακικών συμφερόντων, το οποίο υπογράφει ο… Βαγγέλης Άγραφτος (προφανώς ψευδωνυμο), το οποίο επίσης κάνει λόγο για «εργαλειοποίηση του Διαιτητικού Δικαστηρίου» και θεωρεί δεδομένο ότι ΔΕΝ θα γίνει το μπαράζ. Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής (μπορεί να το διαβάσει κανείς στην πρωτογενή του πηγή με ένα κλικ ΕΔΩ):

Το έργο της βίαιης, κατά παράβαση κάθε σχετικής πρόβλεψης, αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, δηλαδή ο πάση θυσία και έναντι οποιουδήποτε κόστους προβιβασμός του Απόλλων Σμύρνης στη Super League 1, εξελίσσεται ομαλότατα.
Την, προδιαγεγραμμένη και γνωστή από πριν, αποτυχία της προσχεδιασμένης παρέμβασης του Διακοφώτη διαδέχεται η προγραμματισμένη εργαλειοποίηση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, ενώπιον του οποίου κατέφυγαν οι θιγόμενες ομάδες (Απόλλων Σμύρνης και Ξάνθη) με αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση της ΕΕ της ΕΠΟ για τον ορισμό των αγώνων μπαράζ στις 22 και στις 29 Αυγούστου. Επικουρικά, ζητείται η τροποποίηση, με απόφαση του Δικαστηρίου, της προκήρυξης της Super League 1, ώστε η μεν Ξάνθη να διατηρηθεί στην κατηγορία, ο δε Απόλλωνας να προβιβαστεί σε αυτή χωρίς αγώνες κατάταξης.
Ο σχεδιασμός ήταν γνωστός από ημερών, έχει ήδη αποκαλυφθεί (όπως και οι εμπνευστές του) και δεν προκαλεί την παραμικρή έκπληξη.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο κ. Πανόπουλος, αποφάσισε να ανατρέψει την κωμική στρατηγική του περί της «θέσης της ΠΑΕ σε εκκαθάριση» στη διάρκεια της έκτακτης Γ.Σ. των μετόχων που προγραμματίστηκε για τις 21.08.2020 και συγκάλεσε νέα Γενική Συνέλευση για τις 24.08.2020 με θέμα ημερήσιας διάταξης «την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ κατά 2.000.000 ευρώ».
Η δεύτερη Γενική Συνέλευση συγκαλείται δύο μέρες μετά τον πρώτο αγώνα κατάταξης, γεγονός σε κανονικές ποδοσφαιρικές συνθήκες μιας κανονικής ομοσπονδίας και σε κανονικά πρωταθλήματα, θα σήμαινε ότι ο ιδιοκτήτης της ακριτικής ΠΑΕ έχει το χάρισμα και γνωρίζει ότι και στη νέα περίοδο θα αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία.
Επειδή, η εκδοχή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ( θα τον είχε προφυλάξει και στην αγοραπωλησία με τον Καλπαζίδη) μια ερμηνεία μένει κι αυτή θα προκύψει μέσω της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, η οποία αναμένεται πριν τις 22.08.2020, δηλαδή πριν την έναρξη των αγώνων μπαράζ.
Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ θα ακυρωθεί. Οι λόγοι θα βρεθούν. Η προκήρυξη της Super League 1 θα τροποποιηθεί. Οι αγώνες μπαράζ δεν θα διεξαχθούν. Τι μένει; Η αναγκαστική προσαρμογή της πρώτη τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας στην απόφαση του ανώτατου διαιτητικού οργάνου του ελληνικού ποδοσφαίρου, δηλαδή μια κατηγορία με δεκαπέντε ομάδες, συνεπώς ένας θρίαμβος εκείνων που σχεδίασαν τις εξελίξεις αυτές και είναι σε θέση να τις επιβάλλουν μέσω του Δικαστηρίου.
Ο κ. Πανόπουλος αποκάλυψε το σχέδιο εξ ανάγκης. Η διατήρηση της ομάδας στην Super League 1 επιβάλλει νέα δεδομένα, μακριά από τις ανατριχιαστικές αναζητήσεις της δήθεν θέσης σε εκκαθάριση ή της πώλησης. Όλα όσα εξήγγειλε στο προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν απλώς αστειότητες ή κανονικοί εκβιασμοί που λειτούργησαν και παρήγαγαν αποτελέσματα.
Και στις δύο περιπτώσεις «ο περίεργος του Θωμά» θα ανήκει για μια ακόμη περίοδο στα μεγάλα σαλόνια τυπικά καλυμμένος πίσω από μια δικαστική απόφαση, με περιεχόμενο το ίδιο που ο κ. Μπέος παρουσίασε στη Λίγκα ως δική του πρόταση κι ο Διακοφώτης εισήγαγε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ υποστηριζόμενος από άλλους οχτώ συναδέλφους του, αλλά δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των ¾ των εγκύρων ψήφων.
Η ανώτερη επαγγελματική λίγκα στο ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι η μόνη στον πλανήτη με μονό αριθμό ομάδων, άρα με ρεπό ανά αγωνιστική, αλλά σιγά τώρα μην ασχοληθούν οι εξυγιαντές με αυτή την εικόνα διάλυσης των πάντων, όταν για αυτό ακριβώς το λόγο κίνησαν γη και ουρανό να καταλάβουν την ΕΠΟ με την καθοδήγηση Κοντονή, τη βοήθεια της UEFA και την ανοχή της FIFA.
Ελπίδες για μια διαφορετική εξέλιξη υπάρχουν λιγοστές, θεωρητικές στην ουσία. Ήταν εξ αρχής βέβαιο ότι η ιστορία θα κατέληγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο, όπως και συνέβη. Αυτή εδώ η δημοσιογραφική γωνιά είχε αποκαλύψει τον σχεδιασμό έγκαιρα και είχε καταγγείλει τι πρόκειται να συμβεί και ποια σχέδια απεργάζονται οι χαλίφηδες. Δικαιώθηκε σε όλα.
Στο κόλπο είναι και οι τρεις σύμμαχοι (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ) και όλα τα εξαπτέρυγα τους στη Λίγκα και στην Ε.Π.Ο. Οι δήθεν κραυγές εναντίωσης σε κάθε απόπειρα τροποποίησης της προκήρυξης και οι πολεμικές κραυγές περί «μη έναρξης του πρωταθλήματος αν προκύψει με οποιονδήποτε τρόπο τροποποίηση» δεν πείθουν κανένα.
Άλλωστε, από τις αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου, η ΕΠΟ, οι χαλίφηδες, τα εργαλεία, οι υπάλληλοι, όλος ο εσμός καθαγιάζονται, η τροποποίηση νομιμοποιείται και οι εξελίξεις καθίστανται αναπότρεπτες.
Το χάος μιας κατηγορίας, της ανώτερης στη χώρα, που θα είναι τεχνητά διαμορφωμένη, αριθμητικά μονή και αγωνιστικά προπολεμικά διαρθρωμένη δεν απασχολεί κανένα. Οι εργολάβοι της εξυγιαντικής ενημέρωσης είναι μπουκωμένοι…