Πανελλήνιο Στίβου Κ20: Παγκόσμιο ρεκόρ από Τζένγκο και τρία μετάλλια για την Θράκη την πρώτη ημέρα στα Γιάννενα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Κ-20 / ΗΜΕΡΑ 1η (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)

Ξεκίνησε το πρωί στα Γιάννενα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ20 και είναι αλήθεια ότι η πρώτη ημέρα επιφύλαξε πάρα πολλές συγκίνησεις για τον ελληνικό αθλητισμό αλλά και ειδικά για τον θρακιώτικο. Οι αθλητές από το γεωγραφικό μας διαμέρισμα κατέκτησαν τρία μετάλλια αλλά η είδηση της ημέρας ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο.

Η 18χρονη Ελίνα Τζένγκο κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό νεανίδων ρίχνοντας 63.96μ. με την πρώτη της προσπάθεια. Το προηγούμενο ρεκόρ της κατηγορίας κατείχε η Κουβανή Γιουλέμνις Αγκουιλάρ με 63.86μ. από τους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2015 στο Έντμοντον του Καναδά, ενώ το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 της Τζένγκο ήταν 61.53μ. από τις 8 Ιουλίου και το είχε πετύχει στη Θεσσαλονίκη.

Η Τζένγκο είναι αθλήτρια του ΑΣ Κένταυρος Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, γυμνάζεται με τον Γιώργο Μποσκαριώφ, κατάγεται από την Αλβανία, γεννήθηκε στην Ελλάδα και πήρε την ελληνική υπηκοότητα το 2018, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων όπου επίσης κατέκτησε την πρώτη θέση. Ολα δείχνουν ότι θα συνεχίσει μια τεράστια παράδοση στο αγώνισμα του ακοντισμού με τον κορυφαίο Εβρίτη Κώστα Γκατσιούδη στους άνδρες αλλά και της Αννα Βερούλη, Σοφία Σακοράφα και στη συνέχεια την Μιρέλα Μανιάνι στις γυναίκες.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τα θρακιώτικα μετάλλια της πρώτης ημέρας, το πρώτο ήρθε από την Γεωργία Γκουτσίδου – Σερμάκη του Ρήσου Κομοτηνής. Με επίδοση 14.98 κατέκτησε την δεύτερη θέση στα 100 μέτρα με εμπόδια νεανίδων, πίσω μόνο από την Ελιμπιόνια Ζενέγια του ΑΟ Ρόδου. Η Κομοτηναία κατέκτησε έτσι το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία της.

Λίγο αργότερα ήρθε δεύτερο ασημένιο μετάλλιο για την Θράκη χάρη στον Γιώργο Μαντζαρίδη του Πολυνίκη Ορεστιάδας. Με χρόνο 4:02.20 τερμάτισε δεύτερος στον τελικό των 1.500 μέτρων εφήβων και έτσι ανέβηκε στο δευτερο σκαλί του βάθρου, ένα πιο κάτω από τον Γιώργο Μαθιόπουλο του ΓΣ Γλυφάδας (4:00.93).

Το τρίτο μετάλλιο ήρθε από τις ρίψεις. Η Ιωάννα Αραμπατζή του Εθνικού Αλεξανδρούπολης κέρδισε την τρίτη θέση στην δισκοβολία των νεανίδων. Με 42.92μ επίδοση, βρέθηκε πίσω μόνο από την αχτύπητη Δέσποινα Φιλιππίδου που σημείωσε επίδοση πάνω από τα 51 μέτρα (51.15) και την Σοφία Κεσσίδου του Κένταυρου Καλλιτάτειας που έριξε βολή στα 43.72μ.

Από εκεί και πέρα ξεχωρίζουν η 5η θέση του Κωνσταντίνου Πάντσιου του Ρήσσου Κομοτηνής στο τριπλούν των εφήβων με 13.87μ ενώ στην σφαιροβολία των εφήβων ο Αθανάσιος Τσιακιρούδης του Εθνικού Αλεξανδρούπολης αναδείχθηκε 5ος με 14.41μ ενώ στην έκτη θέση μόλις δυο εκατοστά πιο πίσω, στα 14.39μ βρέθηκε ο Γιάννης Δομασης του Διομήδη Βιστωνίδας.