Καμία εκδίκαση της υπόθεσης Ξάνθης-ΠΑΟΚ στην Επιτροπή Εφέσεων τους επόμενους τρεις μήνες

Κανένα ενδεχόμενο δεν υπάρχει να εκδικαστεί ή αν θέλετε να επανεκδικαστεί από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ η υπόθεση Ξάνθης-ΠΑΟΚ με τη νέα της σύνθεση πριν τα μέσα με τέλος Οκτωβρίου.

Και αυτό, καθώς η νέα σύνθεση της Εφέσεων θα προκύψε μετά τις εκλογές της 9ης Οκτωβρίου. Εκείνη την ημερομηνία στο Καβούρι θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ με τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ αλλά τότε θα γίνουν και οι εκλογές για την ανάδειξη των δικαστών που θα στελεχώσουν την Επιτροπή Εφέσεων.

Την απόφαση αυτή έλαβε η ΕΕ της ΕΠΟ την Δευτέρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τότε καμία υπόθεση δεν πρόκειται να εκδικαστεί στην Εφέσεων, αφού το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι εδώ και μέρες αποδεκατισμένο, αφού όλα τα μέλη έχουν παραιτηθεί. Συνεπώς ούτε η υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

Οπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο Τυπου της ΕΠΟ, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε ότι τα νέα μέλη της Επιτροπής Εφέσεων θα εκλεγούν στις 9/10, στην ίδια Γενική Συνέλευση, δηλαδή, που θα διεξαχθούν και οι αρχαιρεσίες για να την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΠΟ. Δεν θα προηγηθεί εντός του Αυγούστου κάποια έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπως εκτιμούσαν οι περισσότεροι.

Αρα το προσεχές διάστημα θα αποσταλεί μια λίστα με τους διαθέσιμους δικαστές από το Εφετείο. Οι συγκεκριμένοι εφέτες θα είναι υποψήφιοι για να καλύψουν τις κενές θέσεις. Θα γίνουν εκλογές στις 9/10 και αυτοί που θα εκλεγούν, εφόσον αποδεχθούν τον διορισμό τους, θα συγκροτήσουν τη νέα Επιτροπή Εφέσεων. Μέχρι τότε θα έχει μαζευτεί ωστόσο και ένας σωρός υποθέσεων.

Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ με νέα σύνθεση θα δικάσει, έχοντας διαδίκους τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό και ως βάση την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου, το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αλλά και την απόφαση του CAS που ζητά να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης. Αν υπάρξει νέα απόφαση για αφαίρεση βαθμών, αυτοί θα αφαιρεθούν από το πρωτάθλημα που θα βρίσκεται τότε σε εξέλιξη και αυτό θα αφορά μόνο τον ΠΑΟΚ, αφού στην Ξάνθη η αφαίρεση επιβλήθηκε στο πρωτάθλημα που έληξε.

Ερωτηματικό είναι τι θα συμβεί μετά από αυτήν την εξέλιξη αναφορικά με την επικύρωση της βαθμολογίας στην Super League για τις θεσεις 7-14, καθώς η Ξάνθη έχει ζητήσει να γίνει κάτι τέτοιο εφόσον υπάρξει απόφαση της Εφέσεων. Το πιο πιθανο ειναι η επικύρωση να γίνει με την Ξάνθη να τερματίζει προτελευταία έχοντας αφαιρεμένους τους 12 βαθμούς, δεδομένου ότι εκείνη δεν προσέφυγε στο CAS αλλά και το CAS στο διατακτικό του δηλώνει ρητά ότι δεν επιστρέφονται οι βαθμοί στην Ξάνθη.

Ενα νέο ερωτηματικό είναι τι θα συμβεί αν αθωωθεί ο ΠΑΟΚ (και κατά συνέπεια και η Ξάνθη) στη νέα εκδίκαση, δεδομένου ότι οι βαθμοι θα έχουν αφαιρεθεί, η χρονια θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει ξεκινήσει νέα. Το πιο πιθανό να έχουμε απλά για ηθική δικαίωση. Και αν η Ξάνθη όμως τότε δεν υπάρχει στον χάρτη, καθώς ο ίδιος ο Πανόπουλος έχει δηλώσει ότι θα την κλείσει αν δεν βρει ένα «μη λαμόγιο» αγοραστή για να την αναλάβει ως τις 14 Αυγούστου; Τι αξία θα έχει μια τέτοια δικαίωση «μετά θάνατον», όπως θα έλεγε και ο δικηγόρος της ΠΑΕ Ξάνθη Σωκράτης Ξυνίδης; Γιατί αν προχωρήσει ο Πανόπουλος σε εκκαθάριση την ΠΑΕ Ξάνθη, η ΠΑΕ ουσιαστικά θα πάψει να υπάρχει. «Αν ήταν άνθρωπος με απλά λόγια θα λέγαμε ότι πέθανε», εξηγεί ο Ξυνίδης. Κάτι μη αναστρέψιμο δηλαδή…