Τρεις νέοι πρόεδροι μετά από εκλογές σε ισάριθμα τμήματα του ΔΠΘ

Εκλογές πραγματοποιήθηκαν στα τρία τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από την κάλπη, πρόεδρος στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας, Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών αναδείχθηκε ο Ηλίας Πετρόπουλος, στο Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας ο Γιώργος Τσιγάρας και στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας η Μαρία Τζιάτζη (η μόνη που «ανανέωσε» την θητεία της).

Οι πρόεδροι μίλησαν στο ράδιο Χρόνος 87.5fm για τα πρώτα σχέδιά τους. Εξ αρχής, πάντως, συνομολόγησαν ότι η διαδικασία σε όλα τα τμήματα ήταν δημοκρατική και διαφανής.

«Με την κα Δημάση (πρ. πρόεδρο και νυν αντιπρόεδρο) αποδείξαμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήμασταν απολύτως διαφανείς και δεν έχει κανείς να μας προσάψει τίποτα», είπε ο Ηλίας Πετρόπουλος που αναλαμβάνει το προεδρείο του Τμήματος Παρευξεινίων, ο οποίος παρατήρησε πως τα περασμένα χρόνια «ήμασταν απολύτως δίκαιοι και αξιοκρατικοί προς όλους, κι αυτό είναι σίγουρο πως θα το συνεχίσουμε». Ως ρεαλιστής πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει -για τα σχέδια του τμήματος αυτό το διάστημα- πως «εν μέσω κορωνοϊού τι μπορούμε να κάνουμε; Το σημαντικότερο είναι κάποιες δράσεις διαδικτυακές», είπε, μη κρύβοντας πάντως ότι κι η ψηφιακή εποχή έχει τα καλά της.

Την πρόκληση συνέχισης της ανοδικής πορείας του τμήματος Ιστορίας κι Εθνολογίας, ανέδειξε ως στοίχημα ο Γιώργος Τσιγάρας. Χαρακτήρισε το Τμήμα «οργανωμένο» και παρατήρησε πως «την τελευταία δεκαετία έχει μία σημαντική παρουσία στην επιστημονική κοινότητα και την τοπική κοινωνία στη Θράκη και ιδιαίτερα στην Κομοτηνή, με πλήθος ημερίδων, συνεδρίων και διεθνών συνεδρίων». Παρατήρησε, ακόμη, πως το τμήμα καταγράφει «ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, κι αυτή είναι η πρόκληση για εμάς, να συνεχίσουμε αυτή την πορεία που είναι και ποιοτικά ανοδική».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα στο τμήμα», κατέθεσε ως αρχικό σχόλιο η Μαρία Τζιάτζη. Έχοντας ήδη εμπειρία περί των δυόμιση ετών στο ‘τιμόνι’ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας λέει «θα συνεχίσω το έργο με την ίδια ευσυνειδησία, το αίσθημα ευθύνης, με την αγάπη και την κατανόηση σε όλους τους συναδέλφους». Η ίδια καταγράφηκε πως τα περασμένα χρόνια «έγιναν πολλά πράγματα στο τμήμα μας, το οποίο απέκτησε εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, έμβλημα και πήρε πιστοποίηση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με άριστα» και δεσμεύτηκε πως κι αυτή την θητεία «θα κάνουμε το καλύτερο για το Τμήμα».

Εξεταστική Σεπτεμβρίου: Το «μπαλάκι» στα Τμήματα
Εν τω μεταξύ, πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ φοιτητών φαίνεται πως είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Η θερινή e-εξεταστική έχει ολοκληρωθεί στα περισσότερα τμήματα, ενώ η διαδικασία της συγκέντρωσε ποικίλα σχόλια στον φοιτητικό κόσμο.

Αναφορικά με την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι το βάρος της απόφασης «πέφτει» πάλι στα Τμήματα, τα οποία καλούνται να επιλέξουν μεταξύ διαδικτυακής και δια ζώσης εξεταστικής (ή κάποιου μικτού μοντέλου). Πάντως, όποια κι αν είναι η επιλογή, αυτή πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς. Επίσης, εάν επιλεχθεί η δια ζώσης εξεταστική, πρέπει να υπάρχουν εχέγγυα για την κατά γράμμα τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τούτων δοθέντων, οι περισσότεροι πρόεδροι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- προσανατολίζονται να εισηγηθούν την διεξαγωγή εξ αποστάσεως της εξεταστικής, έχοντας ήδη ως εμπειρία την θερινή εξεταστική.

Πάντως, επειδή η παρουσία φοιτητών στην Κομοτηνή είναι και ζήτημα οικονομικής φύσης για την πόλη της Κομοτηνής, ήδη (κι εκ προοιμίου) έχουν καταγραφεί τα πρώτα αιτήματα -με κορυφαίο αυτό του Δημάρχου Κομοτηνής προς τον Πρύτανη ΔΠΘ- να διεξαχθεί η εξεταστική του ΔΠΘ δια ζώσης. 

Υγειονομικά μιλώντας πάντως, το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, θα φανεί μέσα στον Αύγουστο.

Πηγή: https://www.xronos.gr