Απόπειρα Ολυμπιακού για «μπλόκο» σε αναδιάρθρωση «ώστε να παίξει μπαράζ η διαλυμένη Ξάνθη»

Τυπικά η Ξάνθη, έχοντας τερματίσει προτελευταία μετά και την αφαίρεση 12 βαθμών που της επιβλήθηκε, πρέπει να κληθεί να παίξει αγώνα μπαράζ με τον δεύτερο της Super League 2 Απόλλωνα Σμύρνης για μια θέση στο νέο μεγάλο πρωτάθλημα. Είναι ωστόσο κοινό μυστικό ότι το ματς αυτό δεν θα γίνει.

Ο Απόλλων έχει να κάνει προπόνηση κοντά τέσσερις μήνες και δεν έχει καν προπονητή ακόμα. Επίσης, το γήπεδο του, η Ριζούπολη, είναι «κλειστόν λόγω διακοπών» μετά την απόφαση για αναβολή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, παρόλο που εκεί οφείλει να διεξαχθεί ο πρώτος από τους δυο αγώνες μπαράζ, που τυπικά πάντα οφείλουν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 3 Αυγούστου. Την ίδια ώρα και στην Ξάνθη ουσιαστικά οι παίκτες άρχισαν να αποχαιρετούν ενώ επικρατεί απόλυτη αβεβαιότητα με το αύριο της ομάδας – αν υπάρχει αύριο.

Αυτό που όλοι γνωρίζουν λοιπόν είναι ότι μπαράζ δεν θα γίνει – και δεν θα γίνει γιατί επίκειται αναδιάρθρωση. Άλλοι λένε ότι πρέπει να γίνουν 16 οι ομάδες και άλλοι 18, ώστε αφενός να μην πέσει κανείς, αφετέρου να ανέβουν παραπάνω από την SL2. Στην προοπτική αυτή αντιδρά η Nova αλλά όλα δείχνουν ότι η πιο σφοδρή αντίδραση έρχεται από τον Ολυμπιακό που καταστρώνει τα σχέδιά του για να μπλοκάρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι οι ομάδες πρέπει να παραμείνουν 14 στην Super League 1, ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και ότι από την στιγμή που η προκήρυξη προβλέπει ό,τι προέβλεπε, πρέπει να τηρηθεί. Υπενθυμίζει ακόμα ότι βάσει του ΚΑΠ η όποια αναδιάριρωση πρέπει να απιοφασίζεται για την μεθεπόμενη σεζόν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή.

Βέβαια, η ίδια η κυβέρνηση λόγω των έκτακτων γεγονόνων με τον κορονοϊό έδωσε την ευκαιρία στις διοργανώτριες αρχές να τροποποιήσουν ειδικά για φέτος άμεσα τις προκηρύξεις αλλά απαίτησε για να συμβεί αυτό να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία 75%. Αυτό σημαίνει 11 από τις 15 ψήφους, καθώς στο ΔΣ της διοργανώτριας αρχής μετέχουν οι 14 ομάδες συν η ΕΠΟ.

Παραδοσιακά η ΕΠΟ ψηφίζει λευκό, οπότε ο Ολυμπιακός για να μπλοκάρει την αναδιάρθρωση θέλει την ψήφο του και άλλες δύο. Ετσι δεν θα μπορούν οι υπόλοιποι να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό 11. Ο ένας είναι η ΑΕΛ του Κούγια, όπως δήλωσε άλλωστε ο τελευταίος. Η τρίτη ψήφος ΔΕΝ μπορεί όμως να είναι ο Πανιώνιος, καθώς μια τέτοια ψήφος θα σήμαινε και τον απευθείας υποβιβασμό του. Επομένως πρέπει να βρεθει μια ακόμα ομάδα πλην του Ολυμπιακού και της ΑΕΛ να ψηφίσει κατά της αναδιάρθρωσης με τις πιέσεις να λέγεται ότι ασκούνται στον Άρη.

Επειδή όμως στον Ολυμπιακό φοβούνται ότι μπορεί η ΕΠΟ να μην ψηφίσει λευκό, ήδη ξεκίνσε και μια προσπάθεια αμφισβήτησης της νομιμότητας της ψήφου της Ξάνθης. Με δεδομένες τις δηλώσεις Πανόπουλου, ευρθρόλευκα μέσα ήδη αμφισβητούν το δικαίωμα να καθορίσει την τύχη του νέου πρωταθλήματος μια ομάδα που πιθανότατα δεν θα λάβει μέρος σε αυτό και την οποία την χαρακτηρίζουν ήδη διαλυμμένη.

Το απόγευμα η ιστοσελίδα to10 βγήκε με άρθρο κατά του Πανόπουλου όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Πλέον, η ΠΑΕ Ξάνθη δεν έχει ούτε έναν ποδοσφαιριστή στο δυναμικό της. (…) Η Ξάνθη δεν μπορεί να παίξει, αφού δεν έχει πλέον ρόστερ… (…) Αυτή η Ξάνθη, που μετράει μέρες και επί της ουσίας δεν υφίσταται ως ομάδα, έχει ακόμα μία δουλειά… Να ψηφίσει στη Superleague για την αναδιάρθρωση… Μην ρωτήσετε τι, αυτό θα το μάθει πριν την ψηφοφορία. Όμως, είναι δυνατόν να έχει λόγο για το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μία ΠΑΕ που δεδομένα διαλύεται, κατά δήλωση του μεγαλομετόχου της; Να ψηφίσει και ενδεχομένως η ψήφος της να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ψηφοφορία; Απίστευτο και όμως «εξυγιαντικό» και ελληνικό…».

Χωρίς την ψήφο της Ξάνθης θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο απαραίτητος αριθμός 11 που απαιτεί ο νόμος Αυγενάκη για να μπορέσει να αλλάξει άμεσα η προκήρυξη του πρωταθλήματος, που προβλέπει υποβιβασμό του τελευταίου Πανιωνίου και μπαράζ της προτελευταίας Ξάνθης με τον Απόλλωνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κυριάκου Θωμαΐδη στο μπλογκ dikisports, η πλευρά της ΑΕΚ λέγεται ότι επιθυμεί 16 ομάδες στο νέο πρωτάθλημα, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός γράφτηκε ότι τάσσονται υπέρ των 18 ομάδων. Ο Ολυμπιακός εμφανίζεται πλέον ως… «θεματοφύλακας της νομιμότητας», διαρρέει ότι θα αντιταχθεί στην όποια αναδιάρθρωση και απειλεί να την μπλοκάρει και να στείλει την Ξάνθη σε… αυγουστιάτικο μπαράζ.

Σε καθε περίπτωση τις όποιες τελικές αποφάσεις πάντως θα κληθεί να λάβει η ΕΠΟ, αλλά είναι νομικό ζήτημα ερμηνείας αν μπορεί η ΕΠΟ να επιβάλει άμεσα αλλαγή αριθμού ομάδων στην SL1 αν δεν έχει περάσει αυτή η πρόταση με 75% πλειοψηφία από το ΔΣ της SL1.