Τα πρώτα ονόματα για τη Διακομματική της Θράκης

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη της Θράκης, έγινε δεκτή ομόφωνα από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η «μοιρασιά» των κομμάτων
Η Επιτροπή αποφασίσθηκε εντός έξι μηνών να υποβάλει την έκθεσή της σχετικά με τις προτάσεις της για την ανάπτυξη της Θράκης. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από 25 μέλη εκ των οποίων 13 μέλη θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, 7 από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 2 από το ΚΙΝΑΛ και από ένα μέλος θα έχουν αντίστοιχα οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Κατά τη συζήτηση στην Διάσκεψη των Προέδρων, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να διευρυνθεί η γεωγραφική αρμοδιότητα της Επιτροπής για όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας, όμως το γεγονός ότι το αίτημα αυτό απορρίφθηκε, δεν εμπόδισε και τα κόμματα αυτά να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εξήγησε την αναγκαιότητα σύστασης της Επιτροπής αυτής και ότι για λόγους αποτελεσματικότητας θα είναι καλύτερο η Επιτροπή να εστιάσει σε προτάσεις για την περιοχή της Θράκης.

Τα πρώτα ονόματα
Σύμφωνα με την εισήγηση Μητσοτάκη, πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι η βουλευτής ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Η επιλογή αναμένεται να «επισφραγιστεί» τυπικά το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με την ονοματολογία, σίγουροι για την συμμετοχή τους θεωρούνται οι βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ) και Δημήτρης Χαρίτου. Πιο περίπλοκη φαίνεται πως είναι η περίπτωση Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ), καθώς όπως είπε ο ίδιος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm «αν είναι να μαζευτούν 25 άτομα για το θεαθήναι»  ή εάν το αντικείμενο είναι η εξωτερική πολιτική, δεν θα συμμετάσχει, ενώ αναμένει να γνωστοποιηθεί το αντικείμενο της Επιτροπής. Μάλιστα, έδωσε την είδηση ότι μέλος της Επιτροπής «αναμένεται να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου». Εάν ισχύσει αυτό, σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ έχει μία ακόμη θέση, ενώ διαθέτει δύο βουλευτές στη Θράκη (Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν).

Εκτός απροόπτου, στην Επιτροπή αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Θράκη (Ροδόπης: Στυλιανίδης, Έβρος: Δημοσχάκης, Κελέτσης, Δερμεντζόπουλος, Ξάνθης: Τσιλιγγίρης) κι η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, ενώ φαίνεται ότι θα συμμετάσχει κι ο τρίτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από το ν. Ξάνθης.

Πηγή: https://www.xronos.gr