Το νέο ποδηλατικό δρώμενο που έκανε πρεμιέρα και εκτείνεται σε Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα

Με συμμετοχή περί των είκοσι ποδηλατών, ξεκίνησε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής (10/07) από την Κομοτηνή -και συγκεκριμένα από το «Σπαθί»- το νέο ποδηλατικό δρώμενο της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για ένα brevet 400ων χιλιομέτρων με την ονομασία «Φαλακρό 400». Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής από την Κομοτηνή, διένυσαν μία μεγάλη κι απαιτητική διαδρομή κι επέστρεψαν για τον τερματισμό στην πρωτεύουδα της Ροδόπης.

Η περιγραφή του αγώνα είχε ως εξής:
Στην καρδιά του καλοκαιριού, ένα καινούργιο 400άρι φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν μια νέα διαδρομή στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, να ποδηλατήσουν για ώρα σε ευθείες δίπλα σε θάλασσες και λίμνες, κρατώντας τη μοναδική μεγάλη ανάβαση του brevet για τις δροσερές ώρες της νύχτας ή του γλυκοχαράματος.

Ξεκινώντας απ’ το εμβληματικό Σπαθί της Κομοτηνής, η διαδρομή κινείται νότια προς Πόρτο Λάγος, προσκαλεί για φωτογραφία στη Λίμνη Βιστωνίδα, συναντά τη θάλασσα στην Κεραμωτή κι ακόλουθα στην Καβάλα. Τα 145 χλμ ευθείας μέχρι εδώ, με τη σωστή διαχείριση δυνάμεων, έχουν κρατήσει τα πόδια ξεκούραστα και τα επίπεδα ενέργειας υψηλά, γεγονός που επιτρέπει μια κλεφτή ματιά στη Θάσο που φαίνεται στον ορίζοντα, πριν η ήπια ανηφόρα αρχίσει να προετοιμάζει το σκηνικό για την ανάβαση του Φαλακρού, μετά από μια στάση ανεφοδιασμού στη Δράμα. 

Η Προσοτσάνη, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού, ορίζει την αρχή της ανάβασης στο μοναδικό βουνό του brevet. H ανάβαση διακρίνεται από μια σταθερή κλίση με αρκετά «τοιχάκια» στις φουρκέτες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το συνολικό μήκος της ανάβασης αλλά κυρίως με το ότι απ’ τη διασταύρωση της Προσοτσάνης και μετά δεν υπάρχει κανένα χωριό έως την κορυφή, καθιστά αναγκαίο έναν λειτουργικό προγραμματισμό προμηθειών για τουλάχιστον 80 χλμ.

Φτάνοντας στην κορυφή του Χιονοδρομικού Κέντρου, ακολουθούν 30 χλμ απολαυστικής κατηφόρας ως την αναπλήρωση παγουριών, τσαντών, τσεπών και δυνάμεων στη Δράμα. Μια σειρά ελαφρά πάνω-κάτω οδηγούν από τη Δράμα ως το Παρανέστι κι απ’ τη Σταυρούπολη έως την Ξάνθη. Ελαφριά η κλίση μεν, σε τοπία με σχετική για την εποχή δροσιά δε, χάρη στη γειτνίαση της διαδρομής με τον ποταμό Νέστο και τα πυκνά δάση της περιοχής.

Μετά την Ξάνθη, μένουν για το τέλος 45 χλμ απροβλημάτιστης ευθείας στην κυκλική διαδρομή της επιστροφής προς την Κομοτηνή, χρόνος και τόπος κατάλληλος για να κάνετε έναν απολογισμό του brevet και να ονειρευτείτε την αποκατάσταση που σας ταιριάζει.