Τα δεδομένα, οι εκρεμότητες και τα σενάρια για την Ξάνθη ανάλογα με τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής

Μια αγωνιστική πλέον έμεινε για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και τα κομπιουτεράκια έχουν ανάψει.

Δύο είναι τα βασικά δεδομένα για την ομάδα της Ξάνθης μετά την ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης και τη νίκη του Παναιτωλικού.

Δεδομένο 1ο: Η Ξάνθη θα παίξει στην Λάρισα για την σωτηρία της.

Δεδομένο 2ο: Η Ξάνθη εξακολουθεί να έχει την τύχη του μη άμεσου υποβιβασμού στα χέρια της.

Από εκεί και πέρα, ο Παναιτωλικός σχεδόν σώθηκε, δεν κινδυνευει με άμεσο υποβιβασμό και μόνο σε ένα σενάριο παίζει μπαράζ, αν ισοβαθμήσει με την Ξάνθη. Ενω ο Πανιώνιος παραμένει στην πιο δυσμενη θέση, αφού δεν έχει την τύχη του στα χέρια του.

Πρέπει να έχουμε υπόψιν βέβαια ότι παίζει ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και στο πλαίσιο αυτό οι περισσότεροι εκτιμούν ότι μπαράζ δεν θα γίνει αλλά θα σωθεί και ο 13ος ενώ θα ανεβει απευθείας ο 2ος της SL2, ισως και ο τρίτος. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν από 14 σε 16 οι ομάδες.

Υπάρχει και ένα σενάριο που θέλει να μην πέφτει κανείς από την SL1, αλλά αυτό απαιτεί να έχει 18 ομάδες η νέα Super League (από 14 φέτος που και πάλι χαρακτηρίζονται πολλές). Το σενάριο αυτό πάντως αν και ακούγεται έντονα, τις τελευταίες μέρες δείχνει να απομακρύεται.

Επίσης πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι μετά την απόφαση του CAS θα εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση πολυϊδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιστραφουν οι 7 βαθμοί στην Ξάνθη, είτε πριν την συζήτηση της υπόθεσης μέσω αναψηλάφισης είτε με την εκδίκαση, αν δεν τεκμηριωθεί ως ορθό το πόρισμα της ΕΕΑ. Ας το έχουμε υπόψιν αυτό.

Από την στιγμή που θα εκδικαστεί εκ νέου βέβαια η υπόθεση, ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πάντως και το χειρότερο απευκταίο σενάριο που θα κρίνει η Εφέσεων ότι υπάρχεο πολυϊδιοκτησία. Στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να αποκλείται να βάλει πιο αυστηρή ποινή (μέχρι και αφαίρεση 10 βαθμών ή υποβιβασμό που ζητάει ο Ολυμπιακός).

Με όλες αυτές τις εκρεμότητες και τα δεδομένα, τα σενάρια ενόψει τελευταίας αγωνιστικής συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Σενάριο 1ο: Κερδίζει η Ξάνθη στην Λάρισα. Δεδομένα δεν υποβιβάζεται άμεσα (υποβιβάζεται ο Πανιώνιος ανεξαρτήτως του δικού του αποτελέσματος). Σε περίπτωση που ηττηθεί ο Παναιτωλικός, τερματίζει 12η και σώζεται. Αν έστω ο Παναιτωλικός πάρει βαθμό, τερματίζει 13η και θεωρητικά παίζει μπαράζ παραμονής με τον δεύτερο της Football League Απόλλωνα Σμύρνης.

Σενάριο 2ο: Φέρνει ισοπαλία η Ξάνθη στη Λάρισα. Δεδομένα ξεχνά την 12η θέση. Αν ο Πανιώνιος κερδίσει την ίδια ώρα στο Περιστέρι, τότε εκείνος τερματίζει 13ος και η Ξάνθη στην τελευταία θέση και υποβιβάζεται. Αν δεν κερδίσει ο Πανιώνιος στο Περιστέρι, τότε ο Ιστορικός υποβιβάζεται και η άνθη τερματίζει στην 13η θέση και θεωρητικά παίζει μπαράζ με Απόλλωνα Σμύρνης.

Σενάριο 3ο: Χάνει η Ξάνθη από την ΑΕΛ στη Λάρισα. Δεδομένα ξεχνά και πάλι την 12η θέση. Αν ο Πανιώνιος δεν ηττηθεί στο Περιστέρι, δηλαδή είτε κερδίσει είτε έρθει ισοπαλία, τότε η Ξάνθη τερματίζει στην 14η και τελευταία θέση, άρα υποβιβάζεται. Αν ηττηθεί ο Πανιώνιος έτσι κι αλλιώς υποβιβάζεται αυτός, αφού και τώρα βρίσκεται κάτω από την Ξάνθη, οπότε η ομάδα της Θράκης ως προτελευταία θα κληθεί θεωρητικά να παίξει μπαράζ με τον Απόλλωνα.