Τι γίνεται με τους 12 αφαιρεθέντες βαθμούς της Ξάνθης μετά την απόφαση του CAS

Η απόφαση του CAS επιστρέφει την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και διατάζει την επιστροφή των 7 βαθμών στον ΠΑΟΚ. Δεν αναφέρει τίποτα για την Ξάνθη.

Αυτό λένε οι πρώτες πληροφορίες και αυτό είναι λογικό, αφού η Ξάνθη με απόφαση του μεγαλομετόχου της ΔΕΝ προσέφυγε στο CAS. Συνεπώς για εκείνην η υπόθεση θεωρητικώς τελεσιδίκησε.

Και τελεσιδίκησε τόσο σε σχέση με τους 7 βαθμους που της αφαιρέθηκαν για την πολυϊδιοκτησία και σε σχέση με τους 5 που της αφαιρέθηκαν για μη σωστή δήλωση της αλλαγής του μετοχολογίου της.

Βέβαια, η Ξάνθη παραστάθηκε στο CAS αλλά αυτό έγινε επειδή την είχε ορίσει ως αντίδικο με την προσφυγή του ο Ολυμπιακός. Και ήταν εκεί για να αποκρούσει το αίτημα υποβιβασμού της.

Μετά την απόφαση του CAS για τον ΠΑΟΚ, οι 7 βαθμοί στην ομάδα της Θεσσαλονίκης θα επιστραφούν μέχρι και να εκδικάσει την υπόθεση στην ουσία η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Τι γίνεται ωστόσο με την Ξάνθη; Να υπάρξει επιστροφή στο ένα μέρος της καταγγελόμενης πολυϊδιοκτησίας και να μην υπάρξει στο άλλο είναι παράλογο. Αλλά η Ξάνθη δεν προσέφυγε στο CAS, ούτε η απόφαση του CAS αναφέρει επιστροφή βαθμών στην Ξάνθη όπως λέει για τον ΠΑΟΚ.

Ουσιαστικά με την εντολή να δικαστεί εξ αρχής η υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων, ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή των βαθμών και στην Ξάνθη. Μπορεί αυτό να μην το δούμε άμεσα στον βαθμολογικό πίνακα, όπως πιθανότατα θα δούμε όταν κοινοποιηθεί η απόφαση του CAS με την περίπτωση του ΠΑΟΚ.

Αλλα ακόμα και αν δεν συμβεί άμεσα, κάτι που πάντως είναι ανοιχτό να γίνει, ο δρόμος για την επιστροφή των 7 βαθμών και στην Ξάνθη ανοίγει, εφόσον γίνει ένα αίτημα αναψηλάφισης – και πάλι, σύμφωνα με την κρατούσα νομική άποψη, στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Εκεί όπου πλέον θα επιστρέψει η υπόθεση και θα δικαστεί εξ αρχής, έχοντας πλέον ως μη δεσμευτική εισήγηση αυτήν της ΕΕΑ.

Γενικότερα, υπάρχει ένα μπέρδεμα αλλά και μια αισιοδοξία ότι θα λάβει πίσω και η Ξάνθη τους 7 βαθμούς – παρά το γεγονός ότι δεν προσέφυγε αλλά και δεν αναφέρεται στην απόφαση του CAS.

Για τους επιπλέον 5 βαθμούς που της αφαιρέθηκαν για το μετοχολόγιο, είναι λίγο πιο σκούρα τα πράγματα. Βέβαια και αυτή η απόφαση ελήφθη με βάση το πόρισμα της ΕΕΑ. Οπότε θεωρητικά η Ξάνθη μπορεί να διεκδικήσει και αυτούς τους βαθμούς, αλλά θα είναι πιο περίπλοκος και πιθανότατα χωρίς νόημα δρόμος…