Μεγάλη η καταστροφή από την πυρκαγιά στο δάσος των Σαπών! (+photo)

Την καταστροφή στο δάσος βόρεια των Σαπών, που χάρις σε μεγάλες προσπάθειες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, του Δήμου, εμπλεκόμενων φορέων αλλά και εθελοντών δεν επεκτάθηκε στον οικισμό των Ποντίων στις Σάπες, μετρούν σήμερα οι κάτοικοι του οικισμού.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη μεταβαίνει Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στην Δ.Ε. Σαπών Ροδόπης για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, και κατέκαψε σημαντικό κομμάτι της περιοχής.

Συνολικά επιχείρησαν 76 πυροσβέστες, 21 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων , 3 Α/Φ και κινητοποιήθηκε 1 Ε/Π, ενώ υπήρξε συνδρομή από Ε.Σ. και τοπική αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Σε δηλώσεις του στον ΠτΘ ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος τόνισε πως η φωτιά αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον τόπο, ευτυχώς όμως γλύτωσαν τα χειρότερα, χωρίς απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, πέρα κάποιων μικρών προβλημάτων στα όρια του οικισμού.

Όπως ανέφερε λειτούργησε άψογα ο μηχανισμός, ο Δήμος ήταν σε ετοιμότητα, και είχαν επάρκεια νερού, γκρέιντερ και μηχανήματα, και κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών, ενώ είχαν πολύ καλή συνεργασία με όλους τους φορείς.

Οι 3 εστίες πυρκαγιάς τους κάνει να φοβούνται πολλά, ενώ ήδη πέριξ του οικισμού έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης, πετούν υλικά, και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της επόμενης μέρας.

Οι κάτοικοι κοιμήθηκαν στα σπίτια τους, και ευτυχώς η ζωή σήμερα κυλάει κανονικά στον οικισμό.

Όσο για τα επόμενα βήματα, έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, τους τρείς βουλευτές Ροδόπης, και βρίσκεται και σε συνεχή επικοινωνία με την περιφέρεια, για αυτό και πιστεύει πως θα τύχουν της αντιμετώπισης που πρέπει.

Τόνισε πάντως πως παρόλο που ήταν προετοιμασμένοι, θα πρέπει να θωρακιστεί αντιπυρικά περεταίρω η περιοχή, τόσο με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, όσο και με ενίσχυση του Πυροσβεστικού κλιμακίου στις Σάπες, αλλά και να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πηγή: https://www.xronos.gr