Από την Ξάνθη ένας από τους 59 «πορτοφολάδες» που «ξάφριζαν» επιβάτες στην Αθήνα (+video)

Οι Αρχές έδωσαν την Τετάρτη, 8 Ιουλίου, στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες 59 ατόμων, μελών σπείρας, οι οποίοι είχαν ξαφρίσει επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική.

Οι δράστες έκλεβαν πορτοφόλια και διάφορα άλλα αντικείμενα αξίας από τους ανυποψίαστους επιβάτες ενώ στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται ο τρόπος που δρούσαν.

Γεννημένος στην Ξάνθη είναι ο ένας εκ των 59 ατόμων που αποτελούν τη σπείρα που «ξάφριζε» επιβάτες.

Πρόκειται για τον: (επ.) ΕΞΙΚΗΣ (ον.) Κυριάκος του Αθανασίου και της Κλεονίκης, γεν. 12-01-1945 στην Ξάνθη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, εδώ και έξι μήνες, οι δράστες καθημερινά διέπρατταν κλοπές σε βάρος επιβατών μέσων μαζικής μεταφοράς, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια με χρήματα και προσωπικά έγγραφα ή κινητά τηλέφωνα. Στη συνέχεια μοιράζονταν μεταξύ τους τα χρήματα, ή διέθεταν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους.

Οι δράστες πήγαιναν σε σταθμούς και στάσεις λεωφορείων, όπου σε ομάδες των 3 έως 7 ατόμων, εισέρχονταν σε αποβάθρες, συρμούς και λεωφορεία. Φρόντιζαν μάλιστα να αναπτύσσονται και στις δυο πλευρές των σταθμών, να εναλλάσσουν συνεχώς «τομείς» και δρομολόγια και να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία, ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα. Στοχοποιούσαν συνήθως ηλικιωμένους πολίτες και τουρίστες, και επέλεγαν κυρίως όσους είχαν πορτοφόλι ή κινητό σε εξωτερικές τσέπες του ρουχισμού τους.

Για τη διάπραξη της κλοπής δημιουργούσαν κατάλληλες συνθήκες με τεχνητό συνωστισμό και αποσπούσαν την προσοχή του υποψήφιου θύματός τους, το οποίο περικύκλωναν, ώσπου μέλος της ομάδας να του αφαιρέσει το πορτοφόλι ή το κινητό. Αμέσως μετά, τα υπόλοιπα μέλη εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφυγή του δράστη που αφαιρούσε τα κλοπιμαία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διατηρούσε στην κατοχή του, αλλά άμεσα τα έδινε σε άλλο μέλος της ομάδας, το οποίο αποβιβαζόταν στην πρώτη στάση.

 Μάλιστα, έριχναν τα πορτοφόλια σε κάδους απορριμμάτων ή υπονόμους, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης με υποστηρικτικό ρόλο, παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας έτσι την αποκάλυψή τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο. Διαβατήρια, άδειες διαμονής, κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή, τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους και καταστήματα με κινητά τηλέφωνα, εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο, είτε τα προωθούσαν στο εξωτερικό, μοιράζοντας τα κέρδη μεταξύ τους.

 Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: 94 κινητά τηλέφωνα και 11 τάμπλετ, 5.975 ευρώ και 4 φορητοί υπολογιστές, 33 πορτοφόλια και 14 ρολόγια, 24 καπέλα και 5 γυαλιά, 7 αποκόμματα μεταφοράς χρημάτων, 4 οχήματα, μικροποσότητα κάνναβης, μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το σύνολο των μελών των εγκληματικών οργανώσεων έχουν συλληφθεί άλλες 51 φορές στο παρελθόν για διάπραξη κλοπών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Στη δημοσιότητα δόθηκε και ένα βίντεο με το πως δρούσαν οι εγκληματικές οργανώσεις.

Πηγή: https://www.ethnos.gr