Super League: Τα έξι σενάρια για την Ξάνθη και τους διώκτες της! Στη Λάρισα θα κριθεί η παραμονή

Η προσεχής προτελευταία (6η) αγωνιστική των πλέι άουτ της Super League αποτελεί κομβικότατη για την μάχη του υποβιβασμού, με τον ΑΟΞ να κρατά ακόμη την τύχη στα χέρια του, αλλά να μην είναι καθόλου ασφαλής.

Μάλιστα, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα ΔΕΔΟΜΕΝΑ η ομάδα της Θράκης την ερχόμενη Κυριακή ΔΕΝ θα κινδυνευσει να βρεθεί σε θέση απευθείας υποβιβασμού, αλλά επίσης ΔΕΔΟΜΕΝΑ δεν μπορεί να εξασφαλισει από την προσεχή αγωνιστική την παραμονή της.

Η αγωνία για την τελική κατάταξη στην ουρά κορυφώνεται, με τρεις ομάδες να διεκδικούν την απευθείας παραμονή και ταυτόχρονα να προσπαθούν να αποφύγουν τον απευθείας υποβιβασμό. Μετά και τις τρεις ισοπαλίες της Δευτέρας η Ξάνθη παραμένει σε πλεονεκτική θέση και δεδομένα κρατάει την τύχη στα χέρια της.

Το Σάββατο (11/7, 19:15), η Ξάνθη υποδέχεται στα Πηγάδια τον (αδιάφορο) Αστέρα Τρίπολης, ενώ την ίδια ώρα Πανιώνιος και Παναιτωλικός θα αναμετρηθούν στη Νέα Σμύρνη σε έναν αγώνα «ζωής και θανάτου». Αυτό το τελευταίο δεδομένο ξεκαθαρίζει ότι τουλάχιστον μια από τις δυο ομάδες θα μείνει κάτω από τον ΑΟΞ ανεξαρτητως του δικου του αποτελέσματος.

Με νίκη επί του Αστέρα, ο ΑΟΞ θα αποφύγει κατά πάσα πιθανότητα τον απευθείας υποβιβασμό, ειδικά αν το ματς της Νέας Σμύρνης έχει νικητή· σε ενδεχόμενο ισοπαλίας εκεί η Ξάνθη θα χρειαστεί έναν βαθμό στην τελευταία (7η) αγωνιστική κόντρα στην ΑΕΛ ώστε να αποφύγει την ισοβαθμία με τον Πανιώνιο (σε περίπτωση βέβαια που και εκείνος κερδίσει τον Ατρόμητο και ο Παναιτωλικός τον Βόλο στην τελευταία αγωνιστική).

Σε περίπτωση ωστόσο ήττας ή και ισοπαλίας του ΑΟΞ στα Πηγάδια, η κατάσταση περιπλέκεται άσχημα για την Θρακική ομάδα, ειδικότερα αν το ματς της Νέας Σμύρνης έχει νικητή. Αυτό διότι αν η Ξάνθη χάσει ή φέρει ισοπαλία με τον Αστέρα και ένας εκ των Πανιώνιο ή Παναιτωλικό κερδίσουν το μεταξύ τους παιχνίδι, τότε θα είναι εκείνος που θα έχει την κατάσταση στα χέρια του την τελευταία αγωνιστική και το πάνω χέρι για την απευθείας παραμονή.

Σε περίπτωση ισοπαλίας στην Αθήνα, η Ξάνθη θα έχει και πάλι το πάνω χέρι, θα θέλει ωστόσο οπωσδήποτε τη νίκη στη Λάρισα ή την ισοπαλία με συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Από ότι γίνεται αντιληπτό, η Ξάνθη παρά την «οδυνήρη» ήττα από τον Πανιώνιο αλλά και την γκέλα στη Λαμία εξακολούθει να έχει εκείνη την κατάσταση στα χέρια της. Το γεγονός μάλιστα πως οι δύο ομάδες που υπολείπονται στη βαθμολογία παίζουν τον μεταξύ τους αγώνα, μπορεί να ωφελήσει βαθμολογικά τους Θρακιώτες. Δεδομένο ωστόσο είναι ότι δεν θα κριθεί τίποτα μέχρι και την τελευταία αγωνιστική.

Συνοπτικά τα εννέα σενάρια ανάλογα με το αποτέλεσμα της Ξάνθης το ερχόμενο Σάββατο έχουν ως εξής:

Α. Σε περίπτωση νίκης της Ξάνθης επί του Αστέρα Τρίπολης τότε
i. Η Ξάνθη δεδομένα δεν θα κινδυνεύσει με απευθείας υποβιβασμό αν υπάρχει νικητής στο παιχνίδι Πανιώνιος – Παναιτωλικός και θα κινδυνεύει μόνο να βρεθεί στην προτελευταία θέση που οδηγεί στα μπαράζ ανάλογα με τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής
ii. Η Ξάνθη θα εξακολουθήσει να κινδυνεύει σε περίπτωση ισοπαλίας στο Πανιώνιος – Παναιτωλικός, αφου θα έχει διαφορά 2 βαθμών από τον Παναιτωλικό και 3 από τον Πανιώνιο που ωστόσο υπερτερεί στην ισοβαθμία, οπότε θα απαιτηθεί να πάει τουλάχιστον για βαθμό στη Λάρισα.

Β. Σε περίπτωση ισοπαλίας της Ξάνθης με τον Αστέρα Τρίπολης τότε
i. Η Ξάνθη θα παραμείνει πάνω από Πανιώνιο και έστω και σε ισοβαθμία Παναιτωλικό αν έρθουν ισόπαλοι, οπότε θα έχουμε την ίδια ουσιαστικά βαθμολογία με τώρα και ενόψει τελευταίας αγωνιστικής όλα θα είναι ανοιχτά με την Ξάνθη να χρειάζεται νίκη στη Λάρισα για να βεβαιωθεί ότι δεν θα μπλέξει
ii. Η Ξάνθη θα βρεθεί δεύτερη από το τέλος, σε θέση μπαράζ δηλαδή, αν τυχόν υπάρχει νικητής στο παιχνίδι Πανιωνίου – Παναιτωλικού. Θα την προσπεράσει ο νικητής που θα έχει πλέον την κατάσταση στα χέρια του και η Ξάνθη θα απαιτείται στην Ξάνθη δεδομένα να νικήσει για να ελπίζει σε απευθείας σωτηρία, ενώ αν δεν συμβεί αυτό θα κινδυνεύσει με απευθείας υποβιβασμό

Γ. Σε περίπτωση ήττας της Ξάνθης από τον Αστέρα Τρίπολης τότε
i. Η Ξάνθη θα βρεθεί δεύτερη από το τέλος, σε θέση μπαράζ δηλαδή, αν υπάρχει νικητής στο Πανιώνιος – Παναιτωλικός καθώς θα την προσπεράσει ο νικητής αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι πάνω από τον ηττημένο, είτε σε ισοβαθμία με τους Αγρινιώτες είτε κατά έναν βαθμό από τον Πανιώνιο, κάτι που σημαίνει όμως ότι θα πάει στη Λάρισα για αποτέλεσμα ώστε να αποφύγει τον αυτόματο υποβιβασμό
iii. Η Ξάνθη θα βρεθεί στην τελευταία θέση που οδηγεί σε απευθείας υποβιβασμό αν το άλλο ματς λήξει ισόπαλο, καθώς τότε ο Παναιτωλικός θα την περάσει κατά έναν βαθμό ενώ ο Πανιώνιος θα είναι ισόβαθμος μαζί της αλλά ευνοείται στην ισοβαθμία, οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έχει πλέον την κατάσταση στα χέρια της και σε κάθε περίπτωση θα επέλθει με απευθείας υποβιβασμό (αν δεν προκύψει αναδιαρθρωση) σε περίπτωση νέας ήττας στη Λάρισα.

Συμπέρασμα; Για την Ξάνθη είναι κρίσιμο το προσεχές Σάββατο να κερδίσει και αν συμβεί αυτό, την συμφέρει να έρθεο ισόπαλο το άλλο παιχνίδι για να διασφαλίσει ότι δεν θα κινδυνεύσει με απευθείας υποβιβασμό. Αν όμως χάσει, τότε μάλλον θα πρέπει να παρακαλά να υπάρξει νικητής στο άλλο παιχνίδι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσει με απευθείας υποβιβασμό ανεξαρτήτως του τι θα κάνει στη Λάρισα.