Προπονήτρια ΚΟΞ για τους πνιγμούς: «Κολυμβητική παιδεία χωρίς κολυμβητήριο δεν μπορεί να υπάρξει»

Με αφορμή τους πολλούς πνιγμούς που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα (και στην Θράκη), η προπονήτρια του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης Ευαγγελία Πολίτου μίλησε στην εφημερίδα «Θράκη» και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κολυμβητική παιδεία χωρίς κολυμβητήριο στην πόλη της, την Ξάνθη.

«Κολυμβητική παιδεία, χωρίς κολυμβητήριο στην Ξάνθη, δεν υπάρχει. Δεν ξέρω τι γίνονταν παλιά. Ξέρω όμως ότι ήταν πολύ ενεργή η πισίνα. Οι πιο παλιοί Ξανθιώτες, δεν γνωρίζω σε τι επίπεδο βρίσκονται, πάντως για τα νέα παιδιά (την τελευταία δεκαετία) τα πράγματα είναι άσχημα και είναι κρίμα. Δεν είναι μόνον η κολυμβητική παιδεία, η κολύμβηση έχει σχέση και με την υγεία του παιδιού, λόγω του ότι αναπτύσσονται τα εσωτερικά όργανα σε πολύ καλύτερο βαθμό. Όταν δεν υπάρχει κολυμβητήριο, είναι λογικό μια πόλη να μην έχει και  κολυμβητική παιδεία και να μην ενδιαφέρεται όπως πρέπει. Επιπλέον δεν γνωρίζουν τι ευεργετικές τάσεις έχει η κολύμβηση. Πιστεύω ότι είναι λίγοι αυτοί που το γνωρίζουν. Δυστυχώς δεν μπορούν να δουν τα οφέλη της κολύμβησης.

Πρώτα από όλα μιλάμε για παιδιά ΑμεΑ, για παιδιά που κάνουν λογοθεραπεία. Όλα αυτά έχουν σχέση με την κολύμβηση και μάλιστα στην Κομοτηνή που δουλεύω κατά διαστήματα, υπάρχουν πολύ μεγάλες εξελίξεις επάνω σε αυτό το κομμάτι, με ανθρώπους που έχουν κινητικά ή διανοητικά προβλήματα. Το νερό, όπως και αν το κάνουμε, είναι ένα στοιχείο στο οποίο δημιουργήθηκε ο άνθρωπος. Στην μήτρα υπάρχει το υγρό, το οποίο δίνει στα παιδιά την σιγουριά και την αίσθηση ασφάλειας. Από την άλλη, ένας που γνωρίζει να κολυμπά γνωρίζει και από πρώτες βοήθειες. Οι πιο πολλοί από εμάς, έχουμε και πτυχίο ναυαγοσωστικής. Όταν δουλεύεις τόσα χρόνια μέσα σε πισίνες, πρέπει να έχεις και αυτήν την γνώση, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί».

Συμβουλεύοντας όλους τους γονείς της Ξάνθης, η Ευαγγελία Πολίτου σημειώνει: «Πρέπει οπωσδήποτε να πάνε κάπου τα παιδιά τους για να μάθουν να κολυμπούν. Αυτό είναι καλό και για την περεταίρω ζωή τους. Κάποια στιγμή, θα φεύγουν μόνα τους (δεν θα είναι συνέχεια με τους γονείς). Νομίζω ότι θα έπρεπε ο κάθε γονέας να το σκεφτεί αυτό. Μάθετε στα παιδιά σας μπάνιο, έτσι και αλλιώς. Είτε υπάρχει είτε όχι κολυμβητήριο, πρέπει να μάθουν να κολυμπούν, να επιπλέουν, να ξέρουν σωστές κινήσεις για να έχουν μια ασφάλεια μέσα στο νερό. Αν υπήρχε κολυμβητήριο, εννοείται ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Ούτως η άλλως η Ξάνθη, από παλιά, είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την κολύμβηση. Το γεγονός όμως ότι το κολυμβητήριο έκλεινε και άνοιγε, τους είχε δημιουργήσει μια απογοήτευση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα, οι προπονήσεις των αθλητών του ΚΟΞ, που έχουν πιάσει το όριο για πανελλήνιο πρωτάθλημα, γίνονται στην Καβάλα ενώ στην Ξάνθη γίνεται «ξηρά προπόνηση» σε οποιοδήποτε διαθέσιμο γήπεδο υπάρχει την δεδομένη στιγμή.