LIVE η μητέρα των μαχών για Ξάνθη, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό: Η εκδίκαση ενώπιον του CAS

Παρακολουθήστε ζωντανά όσα συμβαίνουν στο Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης όπου συζητείται την Δευτέρα η υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας ανάμεσα σε Ξάνθη και ΠΑΟΚ, έπειτα από την γνωστή καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Καλημέρα! Από αυτήν την ανάρτηση θα μπορείτε να πληροφορηθείτε λεπτό προς λεπτό όσα γίνονται γνωστά για την πορεία της εκδίκασης ενώπιον του CAS της περιβόητης υπόθεσης της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης που κατήγγειλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ωρα 10:15 Η συζήτηση για την υπόθεση ή για την ακρίβεια για τις δύο υποθέσεις, αφού μιλάμε για δυο διαφορετικές προσφυγές από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ που θα συνεκδικαστούν, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 09:30 ώρα Ελβετίας, δηλαδή στις 10:30 ωρα Ελλάδος.

Ωρα 10:19 Πρόσβαση στα όσα συζητιούνται ανώπιον του CAS δεν υπάρχει στα ΜΜΕ, σε αντίθεση με τις συζητήσεις ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της Super League και της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, οπότε η διαδικασία της ενημέρωσης θα είναι με το… σταγονόμετρο.

Ωρα 10:24 Λόγω της κρισιμότητας ωστόσο της υπόθεσης το ThrakiSportS όπως έχει κάνει σε όλες τις προηγούμενες φάσεις ενώπιον Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Super League, Δευτεροβάθμιου Εφέσεων της ΕΠΟ, Διαιτητικού Δικαστηρίου ΕΠΟ αλλά και Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφασίζει να βγάλει αυτό το live και μέσω αυτού θα σας ενημερώνει για οποιαδήποτε εξέλιξη γίνεται γνωστή και από οποιαδήποτε πηγή ενημέρωσης.

Ωρα 10:27 Οι κεραίες θα είναι ανοιχτές σε όλα τα μμε για οποιοδήποτε σχόλιο ή πληροφορία ενώ την ίδια στιγμή από τις δικές μας πηγές θα σας ενημερώνουμε για την εξέλιξη της συζήτησης.

Ωρα 10:30 Αυτήν την ώρα είναι προγραμματισμένη κανονικά να ξεκινήσει η εκδίκαση ή για την ακρίβεια η συνεκδίκαση, αφού έχουν ανοιχτεί δύο φάκελοι υποθέσεων. Ο ένας είναι η προσφυγή της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά ΕΠΟ, ΠΑΟΚ και Ξάνθης και ο δεύτερος είναι η προσφυγή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της ΕΠΟ.

Ωρα 10:38 Ο Ολυμπιακός ζητά να διορθωθεί η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ ως προς το θέμα της ποινής και για τον λόγο αυτόν δεν στρέφεται μόνο κατά της ΕΠΟ αλλά και κατά των ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Θεωρεί ότι κακώς τιμωρήθηκαν μόνο με αφαίρεση 7 βαθμών η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ. Θεωρεί ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η τροπολογία Γεραπετρίτη αλλά ό,τι ίσχυε από την αρχή της σεζόν και να υποβιβαστούν οι δυο ομάδες. Συμφωνα με πληροφορίες, επικουρικά ζητά εφόσον γίνει δεκτή η τροπολογία Γεραπετρίτη, να τιμωρηθούν οι δυο ομάδες με την ανώτατη ποινή που προβλέπει αυτή, δηλαδή αφαίρεση 10 βαθμών (το εύρος είναι από 5 ως 10) με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να είναι μόνον 7 βαθμοί η κρίση του δικαστή για ένα αδίκημα που μέχρι και να υπάρχει αυτή η τροπολογία θεωρούνταν τόσο σημαντικό που τιμωρούνταν με υποβιβασμό ή ακόμα και αποβολή από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και πτώση στην Γ’ Εθνική.

Ωρα 10:43 Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του ζητά να ανατραπεί πλήρως η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ. Θεωρεί ότι κακώς το δικαστήριο δεν μπήκε ποτέ στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης θεωρώντας ότι είναι ανέλεγκτο το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ζητά να εξαφανιστεί η ποινή των 7 βαθμών που του έχει επιβληθεί και κυρίως να φύγει το στίγμα, θεωρώντας ότι αν το CAS μπει στην ουσία του θέματος και εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πολυϊδιοκτησία.

Ωρα 10:48 Η ΠΑΕ Ξάνθη ακολουθωντας σχετική εντολή που υλοποιούσε αντίστοιχη δέσμευση του Χρήστου Πανόπουλου, ΔΕΝ προσέφυγε στο CAS. Ωστόσο μετέχει στην διαδικασία γιατί την ανέπλεξε ο Ολυμπιακός, αφού όπως είδατε και στο πινάκιο του CAS, η προσφυγή του Ολυμπιακού στρέφεται ΚΑΙ εναντίον της Ξάνθης.

Ωρα 10:52 Θεωρητικά ακόμα και αν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ, η Ξάνθη από την στιγμή που δεν έχει προσφύγει στο CAS δεν μπορεί να πάρει πίσω του βαθμούς. Εκτιμάται όμως (και είναι και το λογικό) ότι η όποια απόφαση για τον ΠΑΟΚ θα έχει επέκταση και στην Ξάνθη ακόμα και χωρίς να έχει προσφύγει, αφού αν δεν αποδειχθεί πολυϊδιοκτησία είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρχει αγοραστής δεν θα υπάρχει και αγοραζόμενος. Οπότε θα δημιουργηθεί δικαίωμα για το λεγόμενο αίτημα αναψηλάφησης.

Ωρα 10:55 Αντιθέτως, αν η απόφαση είναι αρνητική για ΠΑΟΚ (και Ξάνθη) και πολύ περισσότερο αν υπάρξει δικαίωση στην προσφυγή του Ολυμπιακού, δεν υπάρχει λόγος αναψηλάφησης αφού η προσφυγή του Ολυπιακού στρέφεται και κατά των δυο ομάδων της Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο πρώτα το CAS θα πρέπει να αποδεχθεί ότι έχει έννομο συμφέρον για να ζητά κάτι τέτοιο ο Ολυμπιακός – αλλά μην έχετε τόσο σίγουρο ότι θα συμβεί αυτό.

Ωρα 11:00 Ενημέρωση δεν υπάρχει αλλα βάσει όσων ξέραμε εδώ και μισή ώρα έχει ξεκινήσει η συζήτηση ενώπιον του CAS.

Ωρα 11:07 Πρόεδρος της τριμελούς διαιτησίας του CAS έχει οριστεί ο Ολλανδός δικηγόρος, Μάνφρεντ Πέτερ Μαν που είναι μέλος της πειθαρχικής επιτροπής της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και ήταν και αυτός που δίκασε στο Αθλητικό Δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ.

Ωρα 11:13 Τα άλλα δυο μέλη της τριμελούς σύνθεσης έχουν επιλεγεί από τους δύο συλλόγους που προσέφυγαν. Ο ΠΑΟΚ επέλεξε τον Γερμανό, Ούλριχ Χάας και ο Ολυμπιακός τον Ιταλό Λουίτζι Φουμαγκάλι.

Ωρα 11:20 Αξίζει να αναφερουμε ότι το γεγονός ότι ένας διαιτητής – δικαστής έχει προταθεί από μια ομάδα δεν σημαίνει ότι λειτουργεί υπέρ της συγκεκριμένης ομάδας. Λειτουργεί ως διαιτητής – δικαστής που αναζητά το δίκαιο.

Ωρα 11:25 Οι τρεις διαιτητές – δικαστές όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν στην διάθεσή τους όλα τα έγγραφα, όλα τα υπομνήματα, όλες τις μεταφράσεις οπότε σήμερα διαβασμένοι εντελώς στοχευμένα θα ακούσουν τα επιχειρήματα από τους δικηγόρους, θα εξετάσουν τους μάρτυρες και θα θέσουν τα ερωτήματά τους.

Ωρα 11:31 Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους τρεις μάρτυρες μάρτυρες που είχε γίνει γνωστό ότι πρότεινε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν ο Χρήστος Πανόπουλος, κάτι που γράφτηκε σε όλα τα μίντια και δεν διαψεύστηκε ποτέ. Το ThrakiSportS την προηγούμενη εβδομάδα αποκάλυψε ότι ένας ακόμα μάρτυρας που έχει προταθεί από τον ΠΑΟΚ είναι ο Ξανθιώτης Δήμος Τζιώρτζης, διαχειριστής της Vialand και επί χρόνια διευθυντής στο Σαλέ των Πηγαδίων.

Ωρα 11:36 Γενικά αξίζει να ειπωθεί ότι απο τα νομικά επιτελεία των ομάδων υπάρχει μια… κρυψίνεια για το ποιους έχουν καλέσει ως μάρτηρες και ποιους ως legal expert witnesses ώστε να εξεταστούν και να παράσχουν τα φώτα τους στην συγκεκριμένη εκδίκαση.

Ωρα 11:41 Οπως πάντως πληροφορείται το ThrakiSportS, τελικά μπορεί να έχουμε και κάποιες εκπλήξεις σε σχέση με αυτά που ξέραμε και το ποιοι θα καταθέσουν τελικά ενώπιον του CAS και ποιοι όχι.

Ωρα 11:48 Και από την Ξάνθη υπάρχει σιωπη για το θέμα του CAS και μόλις το βράδυ της Κυριακής είχαμε για πρώτη φορά έπειτα από την συνέντευξη Πανόπουλου, μια δήλωση από τον Αρη Πιαλόγλου στο πλαίσιο συνέντευξής του στην Αθλητική Κυριακή της ΕΡΤ.

Ωρα 11:52 Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και διευθυνων συμβουλος της Ξάνθης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία πολυιδιοκτησία («αυτό είναι δεδομένο», είπε χαρακτηριστικά) και εξέφρασε την ελπίδα να μπει στην ουσία της υπόθεσης το CAS, κάτι που δεν έκανε ούτε ο αθλητικός δικαστής της Super League ούτε η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Οι ακριβεις δηλώσεις του με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 11:57 Ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Αχιλλέας Μαυρομάτης βρίσκεται από την Παρασκευή στην Ελβετία προκειμένου να προετοιμάσει την υπερασπιστική γραμμή του Δικεφάλου σε συνεργασία με τον Ελβετό δικηγόρο Χόρχε Ιμπαρόλα, τον οποίο έχει προσλάβει η ομάδα της Θεσσαλονίκης.  

Ωρα 12:04 Όπως αναφέρει η σημερινή Metrosport, εκτός από την πολυπληθή νομική παρουσία του ΠΑΟΚ, οι επιτελείς του Δικεφάλου θα αξιοποιήσουν τρεις καθηγητές πανεπιστημίου, ο ένας εκ των οποίων είναι καθηγητής εμπορικού δικαίου. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ένας από τους βασικούς μάρτυρες θα είναι ο Χρήστος Πανόπουλος που θα καταθέσει με τηλεδιάσκεψη, ενώ οι άλλοι δύο βασικοί μάρτυρες, είναι υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών, οι καταθέσεις των οποίων θα παίξουν κομβικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης. 

Ωρα 12:09 Ο ΠΑΟΚ αναμενόταν να ζητήσει να μην μετέχει ο Ολυμπιακός, ένα αίτημα που αναμενόταν να εξεταστεί από τους τρεις δικαστές του CAS πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έβγαινε και άμεσα απόφαση, μπορεί να προχωράμε στην διαδικασία και να αποφασίσουν στη συνέχεια.

Ωρα 12:13 Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρητικά μπορει να υπάρξουν και άλλες συνεδριάσεις αλλά η εκτίμηση είναι ότι θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο τα πάντα να ολοκληρωθούν σήμερα αναφορικά με τις εξετάσεις μαρτυρων και εμπειρογνωμόνων, έστω και αν φτάσουμε να πάει απόγευμα ή βράδυ.

Ωρα 12:20 Συνοψίζουμε. Λογικά μία μόνο συνεδρίαση θα χρειαστεί στο CAS η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα επιδιωχθεί όλα να τα ζητήματα να συζητηθούν σήμερα ώστε στη συνέχεια οι τρεις δικαστές να μπορούν να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν εντός του μήνα

Ωρα 12:27 Μια έξυπνη διευκρίνιση από τον δικηγόρο Χρηστο Λαγαρία, που εξετάζεται σαν witness legal expert στη δίκη προτεινόμενος από τον ΠΑΟΚ. Η απόφαση πρέπει να βγει μέχρι να επικυρωθεί η βαθμολογία, όχι απαραίτητα μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Άρα ακομα και αν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, η απόφαση μπορει να βγει μια δυο μέρες μετά, αφού επικύρωση δεν θα έχει γίνει.

Ωρα 12:32 Αλλωστε για οσους θυμουνται, έτσι συνέβη και με την περίφημη υπόθεση Βάλνερ το 2008. Τελείωσε το πρωτάθλημα και μια μερα μετά βγήκε η απόφαση του CAS που επικύρωσε τη νίκη του Ολυμπιακού στα χαρτιά επί της Καλαμαριάς (όπου είχε ηττηθεί), με αποτέλεσμα να χάσει το πρωτάθλημα η ΑΕΚ του Ντέμη Νικολαΐδη.

Ωρα 12:42 «Μέχρι τις 6.00 το απόγευμα υπάρχει η εκτίμηση για την λήξη της συνεδρίασης. Μία και μοναδικη θα είναι, με δυο coffee breaks δέκα – δεκαπέντε λεπτών και ένα lunch break περίπου μιας ώρας» αναφέρει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

Ωρα 12:45 Προσθέτει ότι το έννομο συμφέρον του Ολυμπιακού δεν έχει κριθεί. Εξετάστηκε στο ξεκίνημα, θα τοποθετηθούν όλοι αλλά σχετική απόφαση θα βγάλει στο τέλος.

Ωρα 12:48 Ο Κυριάκος Θωμαΐδης προσθέτει ότι ο Ολυμπιακός έχει στείλει στην Λωζάννη τον καθηγητή Τζουγανάτο, κάτι που δείχνει ότι προετοιμάζονται στον Πειραιά για ενδεχόμενο να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Ωρα 12:51 Ηδη κατέθεσαν από την πλευρά του Ολυμπιακού οι expert witnesses, ανάμεσά τους και ο καθηγητής Περράκης, πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΕΕΑ και στενός σύμβουλος του Κοντονή όταν ήταν υφυπουργός Αθλητισμού.

Ωρα 12:56 Ο Τάκης Μπαλτάκος μόλις έκανε δηλώσεις στο Metropolis και υποστήριξε ότι εκτιμά πως οι τρεις δικαστές έχουν ήδη διαμορφώσει από τα έγγραφα άποψη και απλά είναι διεκπεραιωτικά όσα γίνονται σήμερα. «Για να μην παρεξηγηθώ, δεν γνωρίζω προς ποια κατεύθυνση, αν ειναι υπέρ ή κατά του ΠΑΟΚ, αλλά μια πρώτη άποψη έχουν σχηματίσει».

Ωρα 12:59 Παράλληλα, επανέλαβε την εκτίμηση ότι η απόφαση θα βγει ως την άλλη Παρασκευή γιατί το ίδιο το CAS ζήτησε να μάθει πότε λήγει το πρωτάθλημα.

Ωρα 13:04 Υπενθυμίζεται ότι όπως άλλοι νομικοί εξήγησαν στο ThrakiSportS, η απόφαση μπορεί να βγει και μετά την λήξη του πρωταθλήματος αλλά πριν την επικύρωση της βαθμολογίας, σε κάθε περίπτωση μέσα στον Ιούλιο γιατί πρέπει να δηλωθούν και οι ομάδες από την ΕΠΟ στιην UEFA για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ωρα 13:11 Υπεενθυμίζεται ότι στο CAS έχει προσβληθεί η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Εφέσεων της ΕΠΟ, άρα η βάση συζήτησης αφορά αυτήν την απόφαση.

Ωρα 13:13 Εφοσον ομως μπει στην ουσια το δικαστηριο, κάνει δεκτη δηλαδή την αίτηση, αρχλισει να δικάζει από την αρχή, λες και δεν υπάρχει καποια προηγουμενη δίκη

Ωρα 13:19 Ασχετο με την υπόθεση που εκδικάζεται αλλά σχετικό με την Ξάνθη, βγήκαν αρνητικά τα δειγματα και τα δευτερα σε όλα τα μέλη της αποστολής και έτσι θα γίνει κανονικά το ματς με Λαμία στις 19:30. Αναλυτικό ρεπορτάζ με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 13:25 Επιστρέφουμε στα του CAS που συμπληρώνει τρεις ώρες μυστικής εκδίκασης – χωρίς πρόσβαση δημοσιογράφων σε αυτήν. Λογικά σε λίγο, βάσει προγράμματο σε μισή ώρα, θα υπάρξει η διακοπή για το περίφημο lunch break.

Ωρα 13:31 Επειδή δεχόμαστε σχετικά μηνύματα για την σημασία της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, με τη οποία απορρίφθηκε η προσφυγή Ολυμπιακού κατά της Super League με την οποία ζητούσε την αποβολή Ξάνθης και ΠΑΟΚ επειδη προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Ωρα 13:36 Στην απόφαση αυτή, την οποία υπογράφουν αρεοπαγίτες, γίνεται λόγος στο σκεπτικό ότι το πόρισμα της ΕΕΑ είναι δεσμευτικό για την πειθαρχική ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και κατά συνέπεια η μόνη αρμοδιότητα των πειθαρχικών οργάνων είναι ο επιμερισμός ων ποινών.

Ωρα 13:41 Αυτό είναι βέβαια και το επιχείρημα του Ολυμπιακού, αλλά υπενθυμίζεται ότι ΠΑΟΚ και Ξάνθη ζητούν να δικάσουν κάποια στιγμή δικαστές και την ουσία.

Ωρα 13:45 Σε σχέση πάντως με την απόφαση ή πόρισμα ή γνωμοδότηση ή όπως θέλετε ονομάστε την της ΕΕΑ, υπενθυμίζεται οτι Ξάνθη και ΠΑΟΚ έχουν προσφύγει για ακύρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο ΔΙοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Ωρα 13:49 Στο ΣτΕ η συζήτηση έγινε πριν ένα μήνα, στις 4 Ιουνίου και εκρεμεί η απόφαση από το Γ’ Τμήμα. Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση καν για το αν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συζήτησης.

Ωρα 13:53 Υπενθυμίζεται πάντως ότι με μια σπάνια διαταγή το Διοικητικό Εφετείο είχε παγώσει προσωρινά τα έννομα αποτελέσματα της απόγφασης της ΕΕΑ να αφαιρέσει το πιστοποιητικό συμμετοχής της Ξάνθης στο πρωτάθλημα και έτσι η Ξάνθη απέφυγε τον υποβιβασμό (καθώς το συγκεκριμένο πιστοποιητικό είναι προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρωτάθλημα).

Ωρα 13:57 Ως προς τα υπολοιπα σημεία της ωστόσο η απόφαση δεν πάγωσε και με βάση αυτήν μετά ασχολήθηκαν τα πειθαρχικά όργανα, δηλαδή ο αθλητικός δικαστής της Super League και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Ωρα 14:01 Ανεξάρτητα πάντως από τα όσα λέγονται, οι αποφάσεις όταν βγαίνουν από δικαστές είναι λογικό α έχουν την βαρύτητά τους και για αυτό τα πάντα μεταγράζονται και παρατίθενται στα λεγόμενα σχετικά της υπόθεσης από τα νομικά επιτελεία των διαδίκων.

Ωρα 14:08 Οπως πάντως σχολίασε ο Κυριάκος Θωμαΐδης πριν λίγο στο Metropolis, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο λόγος που ο ΠΑΟΚ καταδικάσθηκε από μη αθλητικό δικαστήριο. «Η απορία που εύλογα εκφράστηκε ήδη στο CAS σχετίζεται με το γεγονός ότι το υποτιθέμενο αδίκημα είναι αθλητικό και θα έπρεπε να δικαστεί από αθλητικά δικαστήρια άρα πως είναι δυνατόν ο ΠΑΟΚ δικάστηκε από κρατική επιτροπή».

Ωρα 14:16 Νεώτερα για τις δηλώσεις Μπαλτάκου στο Metropolis, όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Metrosport: «Δεν υπάρχει πολυιδιοκτησία. Η δίκη έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που έχει καταθέτει προσφυγή και έπειτα το υπόμνημα ο ΠΑΟΚ. Είναι ένα μεγάλο θέμα και αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι τα υπομνήματα και οι προσφυγές. Οι δικαστές έχουν διαβάσει και σήμερα θα εξεταστούν οι ειδικοί, οι μάρτυρες, οι δικηγόροι. Δεν θα κριθεί σήμερα η υπόθεση εάν πάει καλά ή όχι. Ο ΠΑΟΚ είχε και την πρόνοια καθώς ήξερε ότι η υπόθεση θα πάει στο CAS και έκανε σωστή προετοιμασία. Τα κείμενα του ΠΑΟΚ είναι άψογα και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ζήτησε παράταση καθώς έλεγε ότι ήταν σύνθετα τα επιχειρήματα του Δικεφάλου. Η δίκη έχει ξεκινήσει από τις 5 Μαϊου».

Ωρα 14:22 «Η διαδικασία στο CAS για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας προβλέπει μία και μοναδική συνεδρίαση: Τη σημερινή. Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου». Ανάρτηση πριν λίγο στο μπλογκ της Δίκης του Κυριάκου Θωμαΐδη. 

Ωρα 14:26 Ολα είναι ρευστά αλλά λογικά αυτήν την στιγμή η διαδικασία μετά από τέσσερις ώρες έχει διακοπεί για το περίφημο lunch break των δυτικοευρωπαίων. Ολα τα νομικά επιτελεία πάντως δεν διαρρέουν το παραμικρό.

Ωρα 14:35 Τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας και μετά από μια σύντομη βόλτα στο διαδίκτυο, μόνο σε δύο ιστοσελίδες παίζει ψηλά το θέμα του CAS. Ως πρώτο το έχει επιλέξει το fws με σχετικό ρεπορτάζ για την έναρξη της διαδικασίας και το metrosport με αφορμή τις δηλώσεις Μπαλτάκου στον ραδιοφωνικό σταθμό του μικριακού ομίλου.

Ωρα 14:40 Το sdna ασχολήθηκε με ανάρτησή του το πρωί, πριν την έναρξη της διαδικασίας, όπως και η ιστοσελίδα to10, με αμφότερες τις ιστοσελίδες να έχουν σύντομα συνοπτικά ρεπορτάζ.

Ωρα 14:45 Ρεπορτάζ που πλέον ωστόσο δεν παίζουν ψηλά είχαν νωρίς το πρωί για την διαδικασία του CAS και το gazzetta αλλά και το sport24.

Ωρα 14:53 Σε διαλειμμα βρίσκεται η διαδικασία ενώπιον του CAS και μόλις το ThrakiSportS πληροφορήθηκε ότι τελικά επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που φωτογραφίσαμε νωρίτερα και ΔΕΝ θα καταθέσει τελικά ως μάρτυρας εκ μέρους του ΠΑΟΚ στην διαδικασία ενώπιον του CAS ο Χρήστος Πανόπουλος, όπως είχε γίνει γνωστό ένα μήνα πριν.

Ωρα 14:58 Υπήρξε ανατροπή – αλλαγή τις προηγούμενες μέρες και από το νομικό επιτελείο του ΠΑΟΚ αντί του Πανόπουλου δηλώθηκε τελικά να καταθέσει ως μάρτυρας ο Κυριάκος Κυριακος, στέλεχος της ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης.

Ωρα 15:01 Μάλιστα όπως ενημερωθληκαμε σχετικά, ο Κυριάκος Κυριάκος βρισκεται στην Λωζάννη αυτοπροσώπως για αυτόν τον λόγο. Δηλαδή δεν θα καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως οι πιο πολλοί από τους υπόλοιπους μάρτυρες και experts.

Ωρα 15:04 Επίσης επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του ThrakiSportS ότι ο Ξανθιώτης Δήμος Τζώρτζης καταθέτει μέσω τηλεδιάσκεψης ως μάρτυρας στην υπόθεση με την παλιά ιδιότητά του ως γενικός διευθυντής της Vialand αλλά και την τωρινή ως διαχειριστής της μονοπρόσωπης πλέον εταιρείας, στην οποία ανήκει το Σαλέ αλλά και τα επτά γήπεδα μπροστά από αυτό.

Ωρα 15:08 Τέλος, ξεκαθάρισε ότι ο τρίτος μάρτυρας από πλευράς ΠΑΟΚ είναι ένας Κύπριος πολίτης ονόματι Ιωάννου, ο οποίος είναι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Beltera του ομίλου Σαββίδη.

Ωρα 15:15 Οπως μας διευκρινίζεται, έχει μέρες που έχει ληφθεί απόφαση να μην είναι ο Πανόπουλος μάρτυρας στην υπόθεση. Είναι άγνωστο αν αυτό έγινε με πρωτοβουλία Πανόπουλου ή αν έγινε επειδή έτσι έκρινε το νομικό επιτελείο του ΠΑΟΚ. Εϊναι πάντως γεγονός ότι μαρτυρική κατάθεση του Χρήστου Πανόπουλου στο CAS δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι.

Ωρα 15:18 Επισης μας διευκρινίζεται ότι η Ξάνθη παρίσταται στην διαδικασία μόνο ως διάδικος επειδή στράφηκε εναντίον της ο ΠΟλυμπιακός και προφανώς ζητάει την απόρριψη της προσφυγής του Ολυμπιακού. Δεν παρίσταται στο κομμάτι της προσφυγής του ΠΑΟΚ και δεν έχει προσφύγει και η ίδια, για την επιστροφή των -7 βαθμών.

Ωρα 15:25 Ολοκληρώθηκε το lunch break όπου έχουμε το σουρεαλιστικό για Ελλάδα γεγονός να τρώνε όλοι μαζί εκεί στους δριαδρόμους του CAS οι δικηγόροι κλπ όλων των πλευρών. Άλλο επίπεδο.

Ωρα 15:30 Θυμίζουμε ότι η συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του CAS ξεκίνησε πριν από πέντε ώρες. Θυμίζουμε ότι θεωρητικά μπορούν να υπάρξουν περισσότερες συνεδριάσεις, αλλά υπάρχει η πρόθεση – διάθεση όλα να ολοκληρωθούν σήμερα. Θυμίζουμε ότι ΔΕΝ είμαστε παρόντες και δεν έχουμε απευθείας πρόσβαση στα όσα συμβαίνουν στην εκδίκαση στη Λωζάννη, αλλά το ThrakiSportS από το πρωί καταγράφει λεπτό προς λεπτό όσα πληροφορείται από δικές του πηγές αλλά και όσα αναφέρουν τα διάφορα μίντια σε σχέση με την πορεία της εκδίκασης. Την «μητέρα των μαχών», όπως έχει χαρακτηριστεί.

Ωρα 15:37 Αλλωστε αυτή εδώ η ιστοσελίδα έχει ασχοληθεί όσο ελάχιστες με την υπόθεση, έχει αποκαλύψει στοιχεία που κανείς δεν τόλμησε ή κάποιοι άργησαν να αξιοποιήσουν (και τα οποία αποτελούν υπερασπιστικά επιχειρήματα για τις διάφορες πλευρές) και έχει παραστεί και καταγράψει δημοσιογραφικά όλες τις προηγούμενες εκδικάσεις σε Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της FIFA, Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αλλά και στις πρόσφατες εκδικάσεις σε Συμβούλιο της Επικρατείας και Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, που επίσης είχαν την σημασία τους για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα.

Ωρα 15:41 Θυμηθείτε όλο το πλήρες κείμενο της απόφασης-πορίσματος της ΕΕΑ όπως το είχε αποκαλύψει το ThrakiSportS με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 15:44 Θυμηθείτε και το πλήρες κείμενο της απόφασης του Πειθαρχικού της Super League, που βασίστηκε στο πόρισμα της ΕΕΑ, με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 15:50 Νεώτερη ενημέρωση από αρμόδια πηγή. Μπορεί να μην κλήθηκε τελικά ο Χρήστος Πανόπουλος να καταθέσει ως μάρτυρας από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό, ωστόσο στα χέρια των τριών δικαστών – διαιτητών υπάρχει μια έγγραφη κατάθεση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη.

Ωρα 15:54 Από την στιγμή που η Ξάνθη δεν προσέφυγε στο CAS, με την παρουσία της στη διαδικασία (η οποία είναι και με φυσική παρουσία στην Λωζάννη όπως μαθαίνουμε) ουσιαστικά προσπαθεί να αντικρούσει την προσφυγή του Ολυμπιακού που ζητά τον υποβιβασμό της.

Ωρα 15:57 Η Ξάνθη αρνείται ότι ο ΠΑΟΚ ασκεί σε αυτήν κυριαρχική επιρροή, χωρίς να έχει δικαίωμα να εξετάσει μάρτυρες με την στενή έννοια του όρου. Ωστόσο πρότεινε ως legal expert έναν καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ονόματι Παναγιώτη Λασκαράτο όπως μας είπαν, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ομάδας της Θράκης.

Ωρα 16:01 Αυτός είναι ο μοναδικός legal expert που πρότεινε η Ξάνθη, που έχει μια γενικά αμυντική στάση στο CAS. Δεν επιδιώκει την επιστροφή των -7 βαθμών που της έχουν επιβληθεί (χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι θα της κακοπέσει αν συμβεί αυτό) αλλά ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή του Ολυμπιακού που ζητάει τον υποβιβασμό της.

Ωρα 16:08 Η ανησυχία σε νομικούς κύκλους – και ας μην λέγεται εύκολα και ανοιχτά, είναι ότι επειδή το CAS πρόκειται για διαιτησία και στις διαιτησίες οι διαιτητές προσπαθούν να τους έχουν όλους ικανοποιημένους, θα επιδιωχθεί μια απόφαση που θα τους ικανοποιεί όλους. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, το “όλοι” είναι ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που έχουν προσφύγει. Και ξέρουμε την γνωστή ρήση με τα βουβάλια και τα βατράχια, που από την πρώτη στιγμή ανέφερε το ThrakiSportS και υιοθέτησε και ο ίδιος ο Πανόπουλος.

Ωρα 16:15 Τελευταία ενημέρωση από την Λωζάννη. Από πρόσωπο που μετέχει στην διαδικασία αναφέρεται σε άλλο πρόσωπο ότι οι δικαστές – διαιτητές φέρονται ιδιαίτερα διαβασμένοι αλλά εκφράζουν πολλές απορίες για το ελληνικό δίκαιο, τις μεταφράσεις των νόμων αλλά και ορισμένα πρόσωπα.

Ωρα 16:19 Ιδιαίτερες απορίες φέρονται να εκφράζονται με το τι εστί ο Γιάννης Καλπαζίδης – ακόμα και αν υφίσταται ως πρόσωπο φέρονται να εκφράζουν αμφιβολίες και φυσικά για τον ρόλο που εμφανίζεται να έχει στην όλη υπόθεση. Συνεπώς, κομβικός ο ρόλος στο να διαλευκανθούν αυτά του Ξανθιώτη διαχειριστή της Vialand που μετέχει ως μάρτυρας στην διαδικασία, προτεινόμενος από την πλευρά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Ωρα 16:25 Μια πρώτη διαρροή από την πλευρά του Ολυμπιακού εκφράζει ικανοποίηση για τον τρόπο που κυλά η διαδικασία. Στο νομικό επιτελείο της ομάδας του Πειραιά εκτιμούν ότι το CAS θα τεκμηριώσει το έννομο συμφέρον του Ολυμπιακού, θέμα που εξετάστηκε από τα πρώτα στην διαδικασία.

Ωρα 16:29 Επίσης από τον Ολυμπιακό επιβεβαιώνεται ότι παρουσιάστηκε σαν legal expert witness, δηλαδή σαν νομικός πραγματογνώμονας-ειδήμων που του ζητήθηκε και έχει γνωμοδοτήσει επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που αφορούν την υπόθεση, ο Παναγιώτης Περάκης, δικηγόρος και πρώην μέλος της ΕΕΑ, ο οποίος μίλησε για το θέμα του εννόμου συμφέροντος του Ολυμπιακού και της δεσμευτικότητας της απόφασης της ΕΕΑ.

Ωρα 16:33 Επίσης από την πλευρά του Ολυμπιακού προτάθηκε ως legal expert witness και ο Σπυρίδων Βλαχόπουλος, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ωρα 16:40 Και ο ΠΑΟΚ έχει προτείνει στο δικαστήριο – διαιτησία του CAS τους δικούς του εμπειρογνώμονες. Ανάμεσά τους ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας, εξειδικευμένος στο αθλητικό δίκαιο, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός το τελευταίο διάστημα από τις εμφανίσεις του στο Open και την μετριοπαθή στάση που κρατάει σε αυτές.

Ωρα 16:46 Πέραν αυτού έχουν προταθεί επίσης η καθηγήτρια Δοικητικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ευγενία Πρεβεδούρου, ο ομότιμος καθηγητής Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Ρόκας (από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο) και ο Νικόλαος Τέλλης, καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ωρα 16:49 Ο τελευταίος αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται στη Λωζάννη, όπως άλλωστε και ο Κυριάκος Κυριάκος που κλήθηκε ως μάρτυρας από τον ΠΑΟΚ (αντί του Πανόπουλου όπως προαναφέρθηκε), ενώ στη Λωζάννη υπενθυμίζεται ότι είναι και ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Αχιλλέας Μαυρομάτης.

Ωρα 16:53 Στην Λωζάννη μαθαίνουμε ότι είναι και ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Θόδωρος Κατσάς, που μετέχει από την πρώτη στιγμή στο νομικό επιτελείο της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ενώ τον γενικό συντονισμό έχει ο Ελβετός δικηγόρος, Χόρχε Ιμπαρόλα.

Ωρα 16:58 Υπάρχει και ένα παρασκήνιο που διαρρέει ο Ολυμπιακός. Λένε ότι πριν καταλήξουν σε αυτό το διεθνές δικηγορικό γραφείο από τον ΠΑΟΚ για την εκδίκαση στο CAS χτύπησαν πρώτα την πόρτα του ισπανικού γραφείου με το οποίο επί χρόνια συνεργάζεται ο Ολυμπιακός, αλλά εισέπραξαν αρνητική απάντηση καθώς με τους ερυθρόλευκους υπάρχει μακροχρόνια συνεργασία του συγκεκριμένου γραφείου και δέν θέλησε να την θέση υπό οποιαδήποτε αμφισβήτηση παρά το γενναίο χρηματικό ποδό που προσφέρθηκε.

Ωρα 17:05 Σε αντίθεση με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ η Ξάνθη εμφανίζεται μόνη της, σχετικώς αποκομμένη από μεγάλα ξένα γραφεία, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι είναι παρούσα και αντικρούει τα επιχειρήματα και την προσφυγή του Ολυμπιακού σε βάρος της ενώ αρνείται την ύπαρξη πολυϊδιοκτησίας.

Ωρα 17:15 Σε αυτό το κτήριο στην Λωζάννη της Ελβετίας από τις 10:30 το πρωί εξελίσσεται σε τελευταίο βαθμό αναφορικά με την αθλητική διάσταση της υπόθεσης η δίκη της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης, φερόμενης για την ακρίβεια, έπειτα από τις προσφυγές των ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Ο πρώτος ζητά τον υποβοβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, ο δεύτερος την εξαφάνιση της ποινής των 7 βαθμών που του έχει επιβληθεί.

Ωρα 17:19 Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ σε νομικό επίπεδο στρέφονται στο CAS κατά της ΕΠΟ, που είναι η Ομοσπονδία στην οοία ανήκει η Επιτροπή Εφέσεων. Απλά ο Ολυμπιακός έχει στραφεί και ευθέως κατά ΠΑΟΚ και Ξάνθης.

Ωρα 17:23 Συνεπώς διάδικος εδώ είναι και η ΕΠΟ που προσπαθεί να κρατησει ουδέτερη στάση. Εμμέσως η ΕΠΟ στην υπόθεση εν μέρει αποποιείται το αυτοδιοίκητό της αναγνωρίζοντας την απόφαση της ΕΕΑ, ότι είναι δεσμευτική για τα δικαιοδοτικά της όργανα και ότι αυτά οφείλουν να επιβάλουν μόνο τις κυρώσεις βάσει αυτής. Επιπλέπν όμως αποδέχεται ότι υπόκειται στο πεδίο εφαρμογής του αθλητικού νόμου και ότι η τροπολογία Γεραπετρίτη δεσμεύει τα δικαιοδοτικά όργανά της.

Ωρα 17:30 Συμπληρώνεται πλέον 7ωρο από την έναρξη της διαδικασίας και ελλείψη πληροφόρησης πίσω από τις κλειστές πόρτες του Πύργου «Μπετιζί», στην οδό Μπομόντ 2 της Λωζάννης, έχει οδηγήσει πλέον όλα τα αθλητικά και μη μέσα να κατεβάζουν από τα κύρια θέματά τους την είδηση της εκδίκασης.

Ωρα 17:36 Θυμιζουμε οτι το CAS είναι η ανώτατη βαθμίδα αθλητικής δικαιοσύνης, εκεί όπου εκδικάζονται οποιασδήποτε μορφής αθλητικές υποθέσεις για τα οποία έχουν αποφανθεί ήδη τα εσωτερικά πειθαρχικά όργανα κάθε χώρας.

Ωρα 17:41 Βασικός χρηματοδότησης του CAS είναι η ΔΟΕ (η έδρα της οποιας απέχει λίγα μέτρα μακρια) και μάλιστα σε περιόδους Ολυμπιακών Αγώνων λειτουργεί στην πόλη όπου διεξάγονται έκτακτο τμήμα που αποφασίζει ακόμα και αυθημερόν για διάφορα ζητήματα.

Ωρα 17:44 Παλιά δεν ενέπιπτε στην δικαιοσοδία του υποθέσεις ποδοσφαιρικές, αλλά αυτό άλλαξε αφού το αναγνώρισαν FIFA και UEFA και πλέον όπως μπορει να δει κανείς στο πινάκιο που δειξαμε και στο ξεκίνημα αυτού του live, οι ποδοσφαιρικές είναι οι πιο πολλές υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται.

Ωρα 17:48 Το ελβετικό ομοσπονδιακό δικαστήριο αναγνώρισε τις αποφάσεις του ως δεσμευτικές. Παρόλα αυτά, στην ανώτατη ελβετική δικαιοσύνη μπορεί να προσβληθεί μια απόφαση του CAS αλλά δύσκολα θα ανατραπεί – σε ποσοστό 97% ό,τι πει το CAS ισχύει. Για αυτό και λέμε ότι είναι ο τελευταιος βαθμος αθλητικης δικαιοσυνης, για αυτό και μιλάμε σήμερα για μητέρα των μαχών.

Ωρα 17:55 Λίγο πριν τις έξι το απόγευμα στην Ελλάδα, πέντε στην Ελβετία και η συζητηση συνεχίζεται ενώπιον του CAS. Διασταυρώνουν τα ξιφη τους ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ – στη μέση ειναι οι δικαστές και η ΕΠΟ ενώ τα σκάγια προφανώς χτυπουν και την Ξάνθη

Ωρα 18:03 Να θυμίσουμε ότι για την Ξάνθη η μια καρδια αποψε χτυπά στο CAS και στην Ελβετία, η άλλη όμως στην Λαμία. Εχει και αγώνα, ιδιαίτερα κρίσιμο, που θα διεξαχθεί κανονικά μετά από αναβολή 48 ωρών λόγω κορονοϊού.

Ωρα 18:07 Στις 19:30 ξεκινά το Λαμία – Ξάνθη, την ίδια ώρα θα διεξαχθεί και το ΑΕΛ – Πανιώνιος και μισή ώρα μετα, στι 20:00 θα ξεκινήσει στο Περιστέρι το Ατρίμητος – Παναιτωλικός.

Ωρα 18:11 Ελπιζουμε μέχρι την έναρξη των αγωνων να έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση στο CAS. Τι σίγουρο είνα ότι υπάρχει πρόθεση όλα να εξαντληθούν σήμερα και να μην χρειαστεί δεύτερη συνεδρίαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Ωρα 18:15 Ξέρετε ποιο είναι το άλλο ενδιαφέρον; Αυτήν την ώρα ξεκινά και η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ που δικάζει Ολυμπιακό, Ατρόμητο, Μαρινάκη κλπ και βάσει της εισήγησης απειλεί με υποβιβασμό τις δυο ομάδες. Μάλιστα σήμερα είναι να καταθέσει ο Αλέξης Κουγιας.

Ωρα 18:19 Οπως έγινε πάντως γνωστό, ο ιδιοκτητης της ΑΕΛ δήλωσε κώλυμμα λόγv του αγωνα της ομάδας του και θα καταθέσει σε προσεχή συνεδρίαση, ίσως αύριο ή μεθαύριο. Ο πρώτος που θα καταθέσει εκεί είναι ο Κύρος Βασάρας.

Ωρα 18:25 Στο μεταξυ ξεκινησε και το live ια τον αγωνα της Ξάνθης στη Λαμία. Οσοι εδιαφέρεστε για τα αγωνιστικά της ομάδας κάντε κλικ ΕΔΩ.

Ωρα 18:32 Επειδή κάποιοι φίλοι αναγνώστες μας γράφουν γιατί δεν έχουμε live και με την υπόθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας αλλά εστιάζουμε μόνο στο CAS, η απάντηση είναι απλή. Είμαστε ThrakiSportS, ασχολούμαστε μόνο με την υπόθεση της Ξάνθης και γενικά με οτιδήποτε έχει σχέση με Θράκη.

Ωρα 18:38 Με την υπόθεση Δεοντολογίας ασχοληθήκαμε πάντως παρεπιπτόντως μετά τις καταθέσεις Μελισσανίδη και Αλαφούζου και Βρύζα. Ο πρώτος έκανε αναφορές σε πρώην προπονητή του Πανθρακικού, ο δεύτερος σε αναμέτρηση Ξάνθης-Παναθηναϊκού και ο τρίτος έχει βρεθεί ως παίκτης και διαμένει στην Ξάνθη, οπότε εξ ορισμού μας ενδιαφέρει.

Ωρα 18:41 Οτιδηποτε άλλο ΔΕΝ εμπίπτει στην ύλη αυτής της ιστοσελίδας – παρόλο που θα ήταν η εύκολη λύση για κλικ και εντυπώσεις.

Ωρα 18:50 Πλεον εχουμε συμπληρώσει οκτώ ωρες διαδικασίας, μπαίνουμε στην ένατη. Βέβαια, είχαμε και το lunch break διαρκιας μιας ωρας, ελπιζουμε να νην χρειαστεί όμως και… dinner break έτσι που το πάνε. Εκτίμηση πάντως είαι ότι μέσα στην επόμενη ώρα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

Ωρα 18:55 Για να καταλάβετε τι πρέπει να κάνουν οι τρεις δικαστές, ήδη έχουν μελετήσει μια ογκοδέστατη δικογραφία που περιλαμβάνει σε μετάφραση την 84σελιδη απόφαση τη Επιτροπής Επαγγελματικου Αθλητισμου, την 39σέλιδη απόφαση του Προτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Super League και φυσικά την απόφαση της Εφέσεων.

Ωρα 18:59 Επίσης τους έχουν μεταφραστεί η απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, μέχρι και απόσπασμα από τα… πρακτικά της Βουλής έφερε ο ΠΑΟΚ με την ομιλία Μητσοτάκη ότι η απόφαση της ΕΕΑ είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα μαθαίνουμε ότι έχει κατατεθεί.

Ωρα 19:03 Φυσικά το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι στα δικόγραφα υπάρχουν γραπτώς κατατεθειμένα από καιρό τα ακριβή νομικά επιχειρήματα από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Ξάνθη και ΕΠΟ. Οπότε για αυτό είπαμε ότι η σημερινή διαδικασία ειναι κυριως διεκπεραιωτική, αλλά οφείλει να γίνει για να λυθούν οι όποιες αμφιβολίες.

Ωρα 19:15 Σε λίγο θα συμπληρώσουμε εννιά ωρες διαδικασίας, η εκτίμηση είναι πάντως ότι δεν θα μπουμε σε διψηφιο αριθμο ωρων. Ειμαστε προς το τέλος.

Ωρα 19:25 Αρχιζει σε λιγο και το παιχνιδι της Ξανθης, διπλό το μέτωπο λοιπον, δικαστικό αλλά και αγωνιστικό. Θυμιζουμε ότι έχει live το ThrakiSportS.

Ωρα 19:35 Επαναλαμβανουμε οτι η ειδηση της ημέρας μέχρι στιγμής είναι ότι τελικά ο Χρήστος Πανόπουλος ΔΕΝ κατέθεσε ως μάρτυρας του ΠΑΟΚ στην υπόθεση και αντί αυτού επιστρατεύτηκε ο Κυριάκος Κυριάκος, μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΚ. Χωρίς να ξέρουμε γιατι είχαμε αυτήν την αλλαγή.

Ωρα 19:48 Ο γνωστός νομικός Γρηγόρης Ιωαννίδης φιλοξενήθηκε στον Metropolis και μίλησε για την εκδίκαση των προσφυγών Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ και υποστήριξε πως «δεν υπάρχει κανόνας που να απαγορεύει ένας ιδιοκτήτης να έχει δύο ομάδες» και τόνισε ότι «η έκθεση της Επιτροπής είναι διάτρητη».

Ωρα 19:52 Την απομαγνητοφωνηση των δηλώσεων Ιωαννίδη δημοσιοποιησε ο σταθμος. Ανέφερε, σύμφωνα με αυτές: «Είναι μία από τις κορυφαίες υποθέσεις που έχουν φτάσει στο CAS. Υπήρχαν και άλλες στο παρελθόν που απασχόλησαν τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή είναι σημαντική και για την επιστήμη του αθλητικού δικαίου. Θα εξεταστεί για ποιον λόγο αφαιρέθηκε από το δίκαιο της ΕΠΟ η πολυιδιοκτησία και αν η έκθεση της ΕΕΑ μπορεί να υιοθετηθεί από την ΕΠΟ. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα».

Ωρα 19:56 Στη συνέχεια ο Ιωαννίδης είπε: «Δεν είμαστε μέσα στην διαδικασία για να ξέρουμε κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια τέτοια υπόθεση. Υπάρχει ένα πρόβλημα στην ερμηνεία, ζητείται από το CAS να εξετάσει έναν δίκαιο αγώνων που δεν έχει κανόνα για πολυιδιοκτησία. Μόνο το πάνελ των δικαστών ξέρει, πάντως, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες το ενδεχόμενο να πει ότι είναι αναρμόδιο. Αυτό είναι και το επικίνδυνο σημείο για τον ΠΑΟΚ, αν και γίνεται η εξέταση μπορεί στο τέλος να πει δεν έχω δικαιοδοσία. Δεν μπορώ γιατί δεν υπάρχει αυτός ο κανόνας στο δίκαιο κανόνων της ΕΠΟ. Εξαρτάται πως θα το θέσει η πλευρά του ΠΑΟΚ. Είναι το σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί».

Ωρα 20:01 Συνεχίζει ο Ιωαννίδης: «Εφόσον δεχθεί ότι έχει δικαιοδοσία θα εξετάσει την ουσία και νομίζω την εξετάζει σήμερα. Δεν έχουμε άλλη απόφαση, πλην της επιτροπής, γιατί η ΕΠΟ, ουσιαστικά, δεν αποφάσισε. Εφόσον μπουν στην ουσία το σημαντικότερο είναι ποια στοιχεία υπάρχουν που να αποδεικνύουν την κατηγορία. Θα κοιτάξει τα στοιχεία και θα εξετάσει τους μάρτυρες. Αν δεχθεί το πόρισμα της Επιτροπής θα δει ότι έχουν παραλειφθεί κάποια στοιχεία. Δεν έχει δοθεί, για παράδειγμα, σημασία στο βάρος της απόδειξης».

Ωρα 20:06 Κατέληξε στις δηλώσεθς του ο Γρηγόρης Ιωαννίδης: «Ο κανόνας για πολυιδιοικτησία της UEFA μιλάει για ένα συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών, θα κοιτάξει αν υπάρχει κυριαρχική επιρροή, έτσι έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Η μετάφραση, βέβαια, αλλάζει στα αγγλικά και μπορεί να χαθούμε λίγο, έχει μία άλλη έννοια. Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά στην αναλογία που ορίζει τις ποινές. Αν έχει κοιτάξει τις ποινές σε σύγκριση με τον νόμιμο σκοπό που έχει ο νομοθέτης. Η UEFA θέλει να απαγορεύσει να έχει ένας ιδιοκτήτες δύο ομάδες, δεν υπάρχει ο κανόνας αυτός για να καταστρέφει τις ομάδες. Αφού είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, πιο αναλογική είναι η ποινή του προστίμου. Είναι διάτρητη η έκθεση της Επιτροπής, ενώ είναι εκτενέστατη. Υπάρχει παράλειψη βασικών αρχών του αθλητικού δικαίου».

Ωρα 20:18 Συγκεχυμένες πληροφορίες ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενώπιον του CAS

Ωρα 20:25 Περιμένουμε για επιβεβαίωση αλλά όλα δείχνουν ότι σχεδόν μετά από δέκα ώρες διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση ενώπιον του CAS.

Ωρα 20:38 Ισχυει, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και έχουμε πρώτη αντίδραση από τον ΠΑΟΚ και είναι συγκρατημένη αισιοδοξία από την δική του πλευρά. Μίλησε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Κυριάκος.

Ωρα 20:41 Η γραπτή δήλωση Κυριάκου:
«Τελείωσε μια επίπονη διαδικασία στο μέρος που εξαρχής γνωρίζαμε ότι θα τελειώσει η υπόθεση καταγγελίας του Ολυμπιακού.  
Καταθέσαμε για πρώτη φορά σε δικαστήριο όλα τα επιχειρήματα τόσο για την ουσία της καταγγελίας, όσο και γιατί η γνωμάτευση της ΕΕΑ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι δεσμευτική. Απέναντί μας για ακόμη μια φορά είχαμε την ξεκάθαρη στρατηγική του Ολυμπιακού να υπερασπιστεί την απόλυτη αυθεντία της ΕΕΑ, της Μαρούπα, του Αρκούδη, του Φαραντούρη και του -διορισμένου από τον κουμπάρο του κ. Αυγενάκη- Τζουλάκη. Καμία άλλη προσπάθεια να αποδείξουν σε μια κανονική διαδικασία την ισχύ της καταγγελίας τους για πολυιδιοκτησία.  
Φεύγουμε ικανοποιημένοι ότι καταθέσαμε σε βάθος τα επιχειρήματά μας. Παρότι είναι δύσκολο για τους ξένους διαιτητές να προλάβουν να αντιληφθούν τις δαιδαλώδεις πολυνομίες και αντιφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, ευελπιστούμε ότι τους βοηθήσαμε να το επιτύχουν, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που προσβλητικά σχεδόν επέμεινε πως η δική τους άποψη είναι λιγότερο βαρύνουσα από της ΕΕΑ. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε μια δίκαιη απόφαση ως την επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος».

Ωρα 20:48 Από την Ξάνθη δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάποια αντίδραση, άλλωστε κράταγε χαμηλούς τόνους σε όλη την διαδικασία και πέραν αυτού εχουμε και το ματς που είναι σε εξελιξη – 0-0 για την ιστορια ακομα.

Ωρα 20:55 Θα κρατήσουμε ανοιχτό το live περιμένοντας κάποια αντίδραση και από πλευράς Ολυμπιακού.

Ωρα 21:07 Πρώτη αντίδραση – διαρροή από τον Ολυμπιακό έχουμε από την ιστοσελίδα to10 που αναφέρει στο ρεπορτάζ της: «Στον ΠΑΟΚ γίνεται ξεκάθαρα προσπάθεια, όχι να «ρίξει» την πολυιδιοκτησία αλλά να μην δικαστεί για αυτή από την στιγμή καθώς η ΕΠΟ του «δικού μας» κατά τον Ιβάν Σαββίδη, Βαγγέλη Γραμμένου φρόντισε το καλοκαίρι που ήθελε να περάσει επίσημα την πολυιδιοκτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να την αφαιρέσει τελείως από τους κανονισμούς όταν «πιάστηκε στα πράσα». Ο ΠΑΟΚ από την άλλη ζητάει, αν τελικά δικαστεί για πολυιδιοκτησία να ισχύσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες που θέλουν την μικρή ομάδα να «εξαϋλώνεται», εν προκειμένω την Ξάνθη».

Ωρα 21:13 Από τον ΠΑΟΚ εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία και πέραν της δήλωσης Κυριάκου, διαρρέουν ότι μετά το πέρας της πολύωρης διαδικασίας ο Ολυμπιακός πρότεινε να κατατεθούν πάλι υπομνήματα, κάτι που όπως σημείωναν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ «δείχνει καλή προετοιμασία και επιχειρηματολογία από την πλευρά μας».

Ωρα 21:16 Και συνεχίζουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ: «Με άλλα λόγια, μετά από 11 ολόκληρες ώρες, μέσα στις οποίες εξετάστηκαν όλα τα κεφάλαια της υπόθεσης, οι ερυθρόλευκοι έψαχναν και πάλι τρόπο να κερδίσουν χρόνο με την κατάθεση νέων υπομνημάτων, με τα οποία θέλουν να δευτερολογήσουν στα όσα υποστήριξε και κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής ο ΠΑΟΚ».

Ωρα 21:33 Νεες διαρροές, αυτη τη φορά από Ολυμπιακό. Φυσικά από to10 με βολές κατά ΕΠΟ. Αντιγράφουμε: «Η ΕΠΟ υποτίθεται πως ήταν απέναντι στον ΠΑΟΚ, με τους δικαστές μάλιστα να απορούν και αυτοί για την στάση της. Φανταστείτε τι παρωδία θα ζούσαν αν ο Ολυμπιακός δεν είχε κάνει προσφυγή, και αν στο CAS ήταν μόνο ΠΑΟΚ εναντίον ΕΠΟ! Και έλεγαν αυτά που είπαν και τώρα, χωρίς αντίλογο. Γιατί ο ΠΑΟΚ έφτασε στο σημείο να πει ότι η πολυιδιοκτησία δεν τιμωρείται από την ΕΠΟ για αυτό την κατήργησε γιατί δεν ήθελε να την τιμωρεί».

Ωρα 21:37 Συνεχιζει το to10: «Ένα ακόμη ψεματάκι, ξέχωρα από το αστείο της υπόθεσης που δείχνει και την απόγνωση στον ΠΑΟΚ, καθώς ο Γραμμένος προσπάθησε να την περάσει το καλοκαίρι αλλά όταν τον έπιασαν στα πράσα αφαίρεσε όλο το σχετικό κανονισμό. Δεν τα υπολόγισαν όμως σωστά οι… εξυγιαντές και έτσι τώρα αναγκάστηκαν να φτάσουν καταδικασμένοι στο CAS και να λένε πως… δεν τρέχει και τίποτα που ο Σαββίδης έχει δύο ομάδες στην ίδια κατηγορία και ότι αν τελοσπάντων υπάρχει πρόβλημα να πέσει η Ξάνθη να τελειώνουμε!».

Ωρα 21:40 Καταλήγει στο άρθρο του το to10: «Απίστευτα πράγματα με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται σε δεινή θέση ξέροντας πως αν δεν πείσει τους δικαστές πως η πολυιδιοκτησία είναι… φίλη μας, τότε είτε θα υποβιβαστεί μαζί με την Ξάνθη, είτε θα γλιτώσει τον υποβιβασμό αλλά θα χάσει το περσινό πρωτάθλημα που πήρε έχοντας ήδη στην κατοχή του ο Σαββίδης την Ξάνθη».

Ωρα 21:44 Στην ιδια λογική κινείται και το fws: «Οι δυο πλευρές κατέθεσαν το σκεπτικό τους, απάντησαν στις ερωτήσεις των δικαστών, αν και εκείνη που έκλεψε την παράσταση ήταν η ΕΠΟ. Η «δική μας» Ομοσπονδία εστίασε τις προσπάθειές της στο πώς θα απορριφθεί η προσφυγή του Ολυμπιακού, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την εναντίον της προσφυγή του ΠΑΟΚ. Όχι ότι προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη αυτή η εξέλιξη».

Ωρα 21:48 Συνεχίζει το fws: «Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ πάντως έδειξαν για ακόμα μια φορά να αδυνατούν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για τον πυρήνα της υπόθεσης, δηλαδή την αποδεδειγμένη σχέση πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη. Μάλιστα, έχοντας εξαντλήσει την επιχειρηματολογία τους οι εκπρόσωποι των Θεσσαλονικέων ανέφεραν πως η ΕΠΟ δεν ήθελε εξαρχής να τιμωρεί την πολυϊδιοκτησία και γι’ αυτό την κατήργησε (με την περιβόητη διαγραφή του άρθρου 30), για να καταλήξουν πως αν είναι να υποβιβαστεί κάποια ομάδα, να πέσει κατηγορία η Ξάνθη!».

Ωρα 21:51 Συνεχιζουμε να τακαγράφουμε αντιδράσεις έτσι όπως καταγράφονται στα μέσα ενημέρωσης της κάθε πλευράς

Ωρα 21:57 Το σχόλιο του Κυριάκου Θωμαΐδη στο μπλογκ της “Δικης”: «Μετά από δέκα περίπου ώρες ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της πολυϊδιοκτησίας στο CAS. Κεντρικό ζήτημα η “αυθεντία” της ΕΕΑ, την οποία υπερασπίστηκε ο Ολυμπιακός. Μια κρατική επιτροπή τιμωρεί μια ποδοσφαιρικη ομάδα για ένα αθλητικό αδίκημα (αν υφίσταται τέτοιο). Είναι προφανές ότι το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο αδυνατεί να κατανοήσει γιατί δεν υπάρχει απόφαση εγχώριου αθλητικού δικαστηρίου. Η απόφαση μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο».  

Ωρα 22:05 Το ρεπορτάζ του sport-fm, με βάση τις διαρροές του Ολυμπιακού που ήδη προαναφέραμε: «Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ στην εκδίκαση της υπόθεσης της συνιδιοκτησίας στο CAS δεν είπαν τίποτα περισσότερό ή λιγότερο από όσα έχουν πει και στα ελληνικά πειθαρχικά όργανα. Τονίστηκε ότι ο ΠΑΟΚ έφτασε στο σημείο να πει ότι η πολυιδιοκτησία δεν τιμωρείται από την ΕΠΟ και την κατήργησε πέρσι, ακριβώς γιατί δεν ήθελε να την τιμωρεί. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από την πλευρά του ΠΑΟΚ «τέλος πάντων αν πρέπει να τιμωρηθεί κάποιος να πέσει η Ξάνθη». Τέλος, όπως προκύπτει πάντα από το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού η στάση της ΕΠΟ στην εκδίκαση σήμερα χαρακτηρίζεται «ύποπτη». Και αυτό γιατί στάθηκε περισσότερο στο να απορριφθεί η έφεση του Ολυμπιακού και όχι και του ΠΑΟΚ παρότι και οι δύο εφέσεις είναι εναντίον της δικής της επιτροπής».

Ωρα 22:12 Στο ίδιο μήκος κυματος και το πρωτο θεμα αυτη τη στιγμη του gazzetta: «Από τον Ολυμπιακό δεν είπαν τίποτα περισσότερο ούτε τίποτα λιγότερο από ότι στα πειθαρχικά όργανα της Λίγκας αλλά και της ΕΠΟ.Οι Πειραιώτες από μέρους τους ξεκαθάρισαν εκ νέου πως η πολυϊδιοκτησία είναι ξεκάθαρη, ότι υπάρχει η ΕΕΑ αλλά και όλα τα πειθαρχικά όργανα που απεφάνθησαν πάνω σε αυτό και ότι πρέπει να τιμωρηθεί ανάλογα.  Η στάση της ΕΠΟ είχε να κάνει περισσότερο με το να απορριφθεί η προσφυγή των Πειραιωτών ενώ ο ΠΑΟΚ στεκόταν μεταξύ άλλων στο γεγονός πως η πολυϊδιοκτησία δεν τιμωρείται από την ελληνική Ομοσπονδία και αυτό προκύπτει από τους κανονισμούς της. Στον Ολυμπιακό τους έκανε εντύπωση τόσο η στάση και οι χειρισμοί της ελληνικής Ομοσπονδίας, όσο κα τα όσα ειπώθηκαν από τον ΠΑΟΚ. Το κλίμα είχε να κάνει με το εάν θα πρέπει να πέσει κάποιος αυτός είναι η Ξάνθη σε αυτήν την περίπτωση. Η εκτίμηση είναι πως η απόφαση από το CAS θα βγει μέσα στις προσεχείς 20 ημέρες».

Ωρα 22:19 Νέα ανάρτηση από Κυριάκο Θωμαΐδη που έχει και εκπομπή το βράδυ, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον. Τιτλοφορείται: «Το επιμύθιο». Και αναφέρει: «Όλα μπορεί να τα δεχτεί το CAS. Το ότι είναι δεσμευτικό το πόρισμα της ΕΕΑ, αποκλείεται».

Ωρα 22:35 Επιβεβαιώνεται πλέον και από πλευράς ΠΑΟΚ ότι ΔΕΝ κατέθεσε ως μάρτυρας ο Χρήστος Πανόπουλος. Στην διαρροή τους αναφέρουν ότι «στη δικαστική μάχη έδωσε το παρών μία πολυάριθμη ομάδα ατόμων. Συγκεκριμένα, από πλευράς ΠΑΟΚ στη δίκη, παρέστησαν 4 δικηγόροι (και ένας βοηθός), 4 ειδικοί (experts), 2 μάρτυρες και ο Κυριάκος Κυριάκος ως εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου.  Οι δικηγόροι των «ασπρόμαυρων» ήταν ο Αχιλλέας Μαυρομάτης, ο Χόρχε Ιμπαρόλα με τη συνεργάτιδα του και έναν βοηθό του και ο κ. Κατσάς. Οι τέσσερις experts ήταν ο καθηγητής Νικόλαος Τέλλης (εμπορικό δίκαιο) και συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη ο Νίκος Λαγαρίας (αθλητικό δίκαιο), η Ευγενία Πρεβεδούρου (διοικητικό δίκαιο) και ο κ. Ρόκας (εμπορικό δίκαιο). Από πλευράς μαρτύρων για τον ΠΑΟΚ το παρών έδωσαν ο διευθυντής της Belterra κ. Ιωάννου (τελικά δεν κατέθεσε) και ο γενικός διευθυντής της Vialand κ. Τζώρτζης».

Ωρα 22:53 Για Fake News κάνουν λόγο άνθρωποι του ΠΑΟΚ στην ερυθρόλευκη διαρροή ότι ζητήθηκε ο υποβιβασμός της Ξάνθης. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ είπαν στο metrosport με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: «Τα Fake News” του Ολυμπιακού συνεχίζονται. Είναι αστείο και μόνο που το αναφέρουν. Δεν υπήρξε κανένα τέτοιο αίτημα από τον ΠΑΟΚ για την Ξάνθη». 

Ωρα 23:00 Καπου εδω, μετά από σχεδόν 13 ώρες μαραθωνιας κάλυψης, κλείνουμε αυτο το live. Προσπαθήσαμε να καλυψουμε όσο αντικειμενικά και αμερόληπτα γίνεται τις εξελίξεις, αναφέροντας πηγές και διαρροές. Εν αναμονή της απόφασης λοιπόν, αλλά μείνετε στο ThrakiSportS για ρεπορτάζ, αναλύσεις και όλες τις πληροφορίες από την δικαστική διαμάχη της δεκαετίας. Ευχαριστούμε για την προτίμηση και την εκρίμηση και συγχωρέστε τυχόν λάθη λόγω της πολύωρης μετάδοση και της συνακόλουθης κουρασης. Παρακάτω ένα πρώτο ρεπορτάζ που συνοψίζει τις πρώτες αντιδράσεις, το οποίο έχει ήδη ανέβει στο ThrakiSportS…