Μέσα στις επόμενες μέρες η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μέσω διαγωνισμού

Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της χώρας. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση δραστηριοτήτων και χώρων του λιμανιού, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σήμερα στη συνάντηση που είχε στην Αλεξανδρούπολη ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος με τη διοίκηση του ΟΛΑ.

Ο κ. Ξενόφος είχε επαφές μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου, με τους εργαζόμενους και τον εκπρόσωπο των λιμενεργατών όπου συζήτησαν την πορεία του λιμανιού και τις προοπτικές ανάπτυξής του μέσα από την αξιοποίηση.

«Η σημερινή επίσκεψη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία θα προχωρήσουμε σύντομα, ενώ παράλληλα, υπογραμμίζει τη στρατηγική δέσμευση του Ταμείου να συμβάλλει στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενόφος.

Πώληση πλειοψηφικού πακέτου

Η αξιοποίηση του λιμένα θα γίνει με πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ΑΕ. Ήδη σε επίπεδο προετοιμασίας από πλευράς ελληνικού δημοσίου έχουν δρομολογηθεί οι διευθετήσεις σε δύο καίρια ζητήματα που αφορούν στο λιμάνι.

Το πρώτο θέμα σχετίζεται με την μεταφορά της διαχείρισης στους Οργανισμούς Λιμένων εκτάσεων της ΓΑΙΑΟΣΕ, οι οποίες βρίσκονται εντός των χερσαίων λιμενικών ζωνών. Για το θέμα αυτό αναμένεται εντός των ημερών να υπάρξει σχετική ρύθμιση.

Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων ιδιωτών εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει.

Η δυναμική του λιμανιού

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε για ακόμη μια φορά τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέσα από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, στο οποίο έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, αλλά σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναξιοποίητες.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να αναδειχθεί σε πυρήνα της οικονομικής ζωής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, τόσο λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης όσο και για την εμπορευματική δραστηριότητα και τις προοπτικές της. Συνδέεται με την Εγνατία Οδό, ενώ διαθέτει σιδηροδρομική διασύνδεση δίνοντας εύκολη δίοδο στα εμπορεύματα Ανατολής και Δύσης και αντίστροφα», είπε ο κ. Ξενόφος.

Επιπλέον, μπορεί να καταστεί στρατηγικός πόλος στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας πέρα από τις παραδοσιακές του δραστηριότητες, αναπτύσσοντας το μεταφορικό έργο και η εναπόθεση LNG. Όπως είναι γνωστό η Αλεξανδρούπολη αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική, μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πηγή: https://www.ethnos.gr