Super League: Μια 11άδα tips για το ντέρμπι της παραμονής Πανιώνιος – Ξάνθη (19:15, LIVE ThrakiSportS)

Το «σημαντικότερο μέχρι το επόμενο» ταιριάζει γάντι στο μεγάλο παιχνίδι του Πανιωνίου με την Ξάνθη, ένα ντέρμπι παραμονής που ωστόσο αν η Ξάνθη το καθαρίσει, τότε μάλλον θα καθαρίσει πρόωρα και την μπουγάδα της παραμονής στην κατηγορία.

Η ομάδα της Νέας Σμύρνης με την καλύτερη συγκομιδή από όλους στα πλέι άουτ, υποδέχεται την Ξάνθη, που κατάφερε να πάρει μια ανάσα με τη νίκη στο εξ αναβολής επί του Ατρομήτου και θα παίξει τώρα με καλύτερη ψυχολογία και καλύτερη βαθμολογική θέση.

Οπως πριν από κάθε ματς, το ThrakiSporS σας παρουσιάζει και με τη βοήθεια των στατιστικών της Λίγκας ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αγώνα.

1. Η Ξάνθη πλέον επέστρεψε στην θέση που ήταν και πριν την έναρξη των πλέι άουτ. Είναι 12η, πάνω από τον Παναιτωλικό και τον Πανιώνιο αλλά η διαφορά της από τον ουραγό έχει μειωθεί στους 4 βαθμούς. Ακόμα και αν ηττηθεί, σε σχέση με τον Πανιώνιο έχει διαφορά ασφαλείας μεν – αλλά καλό θα ήταν να μην επαναπαυθεί σε αυτήν. Γεγονός είναι πάντως πως παίζει για δυο αποτελέσματα.

2. Ο Πανιώνιος δεν έχασε φέτος από την Ξάνθη στα δυο παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Για την ακρίβεια. η Ξάνθη είναι η μοναδική ομάδα που δεν τον νίκησε. Στα Πηγάδια είχε νικήσει με δυο γκολ του Αραμπουλι ο Πανιώνιος με 2-1 (είχε ισοφαρίσει ο Λισγάρας με όλα τα γκολ να μπαινουν το β’ ημιχρονο). Στις αρχες Φλεβάρη οι δυο ομάδες στη Νέα Σμύρνη είχαν αναδειχθει ισοπαλες.

3. Η προϊστορία ειναι υπερ της Ξάνθης αλλά στα τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια αυτό έχει ανατραπει. Ανεξαρτητης έδρας ο Πανιώνιος μετρά 18 νίκες, η Ξάνθη 23 ενώ 17 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι. Ο τελευταίος ήταν το 0-0 του Φεβρουαρίου, πριν από το οποίο ο Πανιώνιος είχε νικήσει στα τρία προηγούμενα. Η Ξάνθη δεν έχει νίκη στα πέντε τελευταία μεταξύ τους ματς, μετά το 2-0 στην έδρα της το Νοέμβρη του 2017. Μάλιστα, αυτή είναι η μοναδική της νίκη στα εννέα τελευταία παιχνίδια, με τον Πανιώνιο να έχει έξι. Είναι εντυπωσιακό ότι πριν από αυτά τα εννέα, που κυριαρχεί ο Πανιώνιος, από το 2010 ως το 2015,  ήταν αήττητη για 11 παιχνίδια, με πέντε νίκες και έξι ισοπαλίες.

4. Με γηπεδούχο τον Πανιώνιο οι νεοσμυρνιώτες μετρούν 11 νικες και η Ξανθη 7 ενω 11 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Η Ξάνθη έχει να νικήσει στη Νέα Σμύρνη από τον Ιανουάριο του 2011, 0-2 (10’ σουτ Κατόνγκο, 27’ σουτ Μπόατενγκ). Από τότε ο Πανιώνιος έχει τρεις νίκες και άλλα έξι έχουν λήξει ισόπαλα. Επίσης, η Ξάνθη έχει να σκοράρει στη Νέα Σμύρνη από τον Σεπτέμβρη του 2014, όταν είχε βάλει γκολ ο Παντελής Καπετάνος στο 1-1 εκείνης της μέρας. Στο 0-0 του Φεβρουαρίου η Ξάνθη πήρ τον βαθμό, αλλά έμεινε για πέμπτη σερί επίσκεψη στη Νέα Σμύρνη χωρίς γκολ! Ο Πανιώνιος έχει τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες με γκολ 6-0 σε αυτό το διάστημα.

5. Ο Πανιώνιος είναι η μια από τις δύο αήττητες ομάδες των πλέι άουτ, η άλλη είναι ο Αστέρας Τρίπολης, αλλά έχει την καλύτερη συγκομιδή με επτά βαθμούς. Είναι η μοναδική ομάδα, που δεν έχει δεχτεί γκολ ως τώρα. Βέβαια παραμένει τελευταία, αφού ξεκίνησε από πολύ πίσω. Πλέον μετρά αήττητο για τέσσερα παιχνίδια, επεκτείνοντας και στην κανονική περίοδο, με δύο νίκες και δύο ισοπαλίες. Έχει δύο νίκες στα τρία τελευταία παιχνίδια, ενώ είχε μόλις μια στα προηγούμενα 14(!). Αλλά και αυτή επί της Ξάνθης.

6. Ο Πανιώνιος σκοράρει πολύ δύσκολα. Είχε τη χειρότερη επίθεση με 16 γκολ στο πρωτάθλημα. Ωστόσο έχει βάλει τρία γκολ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια, ενώ δεν είχε σκοράρει στα τέσσερα προηγούμενα. Έχει βάλει δηλαδή τρία γκολ στα οκτώ τελευταία ματς και συνολικά έξι τέρματα στα τελευταία 17 παιχνίδια για το πρωτάθλημα. Πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα του πρωταθλήματος στην τελευταία θέση, έχοντας και τους έξι βαθμούς ποινής. Ξεπέρασε για λίγες μέρες τον Παναιτωλικό μόνο όταν τον νίκησε. Έκανε ένα σερί οκτώ ηττών από τον Δεκέμβριο ως τον Ιανουάριο, αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του Πανιωνίου στην κατηγορία.

7. Ο Πανιώνιος είχε και τη χειρότερη άμυνα με 45 γκολ, αφού δέχτηκε μια φορά πέντε γκολ και άλλες τρεις από τέσσερα. Μαζί με την Ξάνθη πέτυχαν μόλις τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Ωστόσο οι πέντε από τις έξι ήττες του στη Νέα Σμύρνη είναι στο γκολ, αφού μόνο από τον ΠΑΟΚ έχασε με 2-0. Το ίδιο και οι τρεις από τις τέσσερις νίκες του, αφού μόνο τον Παναιτωλικό νίκησε με 3-0. Φέτος έχει χάσει ήδη τρεις αγώνες στην έδρα του από ομάδες της περιφέρειας (Βόλο, Λαμία και ΟΦΗ), κάτι που είχε να συμβεί από τη σεζόν 2010-11, όταν είχε χάσει μάλιστα από τέσσερις (Ολυμπιακό Βόλου, Εργοτέλη, Κέρκυρα και Ξάνθη).

8. Η Ξάνθη κατάφερε να νικήσει στο τρίτο παιχνίδι των πλέι άουτ, 1-0 τον Ατρόμητο, αφού δεν είχε νικήσει τους προηγούμενους 10 αγώνες της! Η προηγούμενη νίκη της ήταν στις 11 Ιανουαρίου στο Βόλο. Έχει μόλις τέσσερις νίκες στα 23 τελευταία ματς, ενώ είχε πέντε νίκες στα έξι πρώτα της σεζόν! Σε εκείνα τα έξι πρώτα παιχνίδια μάζεψε 15 βαθμούς και από τότε σε 20 παιχνίδια έχει πάρει μόλις άλλους 15.

9. Η Ξάνθη έρχεται στη Νέα Σμύρνη εξαιρετικά κουρασμένη, δίνοντας τρίτο παιχνίδι σε έξι 24ωρα. Το ματς ορίστηκε Σάββατο μετά από συμφωνία του Πανιώνιου με τη Nova και παρά την σφοδρή αντίδραση της Ξάνθης δεν άλλαξε η ημερομηνία για να πάει Κυριακή ή Δευτέρα, όπως συμβαίνει πχ με Ατρόμητο, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Αρη και ΑΕΚ που επίσης αγωνίστηκαν μεσοβδόμαδα. Στην Αθήνα η Ξάνθη ταξίδεψε με 21 παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Κάστρο που επιστρέφει μετά την τιμωρία του αλλά χωρίς τον Εντουάρντο που τραυματίστηκε στον Βόλο. Λόγω των μέτρων για τον κορονοϊκό, δεν βρηκε πτήση από Καβάλα ή Αλεξανδρούπολη και αναγκαστηκε να πάει Θεσσαλονίκη με λεωφορείο και από εκεί να πετάξει για την πρωτεύουδα. Αναλυτικά η αποστολη της Ξάνθης με ένα κλικ ΕΔΩ.

10. Με τους τραυματίες Αραμπουλι και Τσιλουλη στην αποστολή πάει και ο Πανιωνιος του Λεωνίδα Βοκολου για το ματς με την Ξάνθη. Αναλυτικά η αποστολή των κυανερυθρων με ενα κλικ ΕΔΩ.

11. Ο αγωνας Πανιωνιος – Ξάνθη ξεκινά στις 19:15 στο άδειο λόγω κορονοϊου σταδιο της Νέας Σμυρνης. Διαιτητής έχει οριστεί ο Κομίνης (Θεσπρωτίας) με βοηθούς τους Μπαλτά (Αχαΐας) και Κόλλια (Ηπείρου). Τέταρτος είναι ο Κουμπαράκης (Θράκης) και στο VAR ο Φωτιάς (Πέλλας) με τον Παπαδάκη (Ηρακλείου). Σήμερα διεξάεται για τα πλέι οφ και το ματς ΟΦΗ – Παναθηναϊκός στις 21:30. Τα υπολοιπα παιχνίδια της 4η αγωνιστικής διεξάγονται αύριο και την Δευτερα.