ΕΠΣ Έβρου: Οι λεπτομέρειες της διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος σε τέσσερις ομίλους

Σαν «βόμβα» έπεσε στον ποδοσφαιρικό κόσμο του Έβρου η πρόταση της οικείας ΕΠΣ για συγχώνευση των δύο κατηγοριών και διεξαγωγή του νέου πρωταθλήματος σε μια κατηγορία που θα έχει τέσσερις ομίλους.

Στο αρχικό πάγωμα των παραγόντων και καθώς περνουν οι μέρες και γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου που παρουσιάστηκε στην συνέλευση των σωματείων στο Σουφλί στις αρχές της εβδομάδας, γίνεται αντιληπτό από ολοένα και περισσότερους παράγοντες ότι ενδεχομένως η λύση αυτή είναι μονόδρομος για να περιοριστεί το φαινόμενο του λουκέτου σε κάποιες ομάδες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, ειδικά την φετινή σεζόν που τα έσοδα θα είναι ακόμα πιο περιορισμένα λόγω κορονοϊού.

Στην συνέελευση παρουσιάστηκε ένα πλάνο για το πως περίπου θα είναι οι 4 Ομιλοι αυτού του νέου πρωταθλήματος, που θα ονομαστεί Πρωτάθλημα Ειδικών Συνθηκών. Με τυχαία επιλογή ομάδων, παρουσιάστηκαν οι 4 Ομιλοι που θα προέκυπταν με γεωγραφικά κριτήρια, ο καθένας από τους οποίους θα έχει μίνιμουμ 8 και μάξιμουμ 10 ομάδες. Ειδικά για τους δύο πρώτους ομίλους που θα έχουν τις ομάδες της Αλεξανδρούπολης, η πρόταση είναι να γίνει κλήρωση για το ποιες ομάδες θα μετέχουν στον έναν και ποιες στον άλλον.

Με τον τρόπο αυτόν οι ομάδες θα παίξουν μίνιμουμ 14 αγώνες, εκ των οποίων οι μισοί εντός έδρας και οι άλλοι μισοί εκτός αλλά σε κοντινές αποστάσεις. Σε σχέση με την υπάρχουσα Α’ Κατηγορία των 12 Ομάδων που ένας σύλλογος καλούνταν να ξοδέψει πάνω από 3.000 ευρώ (εκ των οποίων τα μισά για τις μετακινήσεις και τα μισά για τις 11 διαιτησίες στην έδρα του), με τη νέα πρόταση του ΔΣ της ΕΠΣ Έβρου για 4 Ομίλους το κόστος περιορίζεται κατά τα δύο τρίτα και κατεβαίνει κάτω από τα 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στις ομάδες της Β’ Κατηγορίας προκύπτει μείωση κόστους 37% από τον περιοριμό των εξόδων για διαιτησίες, γιατρούς κλπ στα εντός έδρας παιχνίδια.

Οπως ειναι γνωστο, προθεση της ΕΠΣ Έβρου είναι μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων σε αυτο το Πρωτάθλημα Ειδκών Συνθηκών, να ακολουθήσουν πλέι οφ, με σύστημα που δεν έχει ξεκαθαρίσει. Μπορεί να γίνουν νοκ άουτ ματς, αρχικά σε χιαστί αγωνες μεταξυ των δυο πρωτων ομάδων του Νοτιου Ομιλου και των δυο πρωτων του Βορείου, ακολούθως οι τελικοί σε Νότο και Βορρά και ακολούθως ο μεγάλος τελικός για την ανάδειξη πρωταθλητή, σε ένα σύστημα που θυμίζει λίγο και το Κύπελλο. Με τον τρόπο αυτόν ο πρωταθλητής αναδεικνύεται στα 17 παιχνίδια. Υπάρχει και η σκέψη για μίνι πρωτάθλημα μεταξύ των τεσσάρων του Νότου και των τεσσάτων του Βορρά για να αυξηθούν τα δυνατά παιχνίδια στο τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΠΣ Έβρου έχει ξεκαθαρίσει λιτθ εφόσον οδηγηθούμε στο Πρωτάθλημα Ειδικών Συνθηκών, αυτό θα διεξαχθεί μόνο μία σεζόν. Την μεθεπόμενη θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα με έναν όμιλο 12 ομάδων στην Α’ Κατηγορία, η οποία θα προκύψει από τις τρεις πρώτες ομάδες του κάθε ενός από τους 4 Ομίλους του Πρωταθλήματος Ειδικών Συνθηκών. Έτσι, επιστρέφοντας στην κανονικότητα από την σεζόν 2021-2022 θα υπάρχει μια ισχυρη Α’ ΕΠΣ Έβρου με πιο ισορροπημένη γεωγραφική κατανομή ομάδων, ενώ η Β’ Κατηγορία θα επιστρέψει στους δύο η ενδεχομένως και περισσότερους ομίλους, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών.

Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από αρκετές ομάδες και η διοίκηση της ΕΠΣ Έβρου έχει διευκρινίσει ότι αποτελεί ακόμα πρόταση και όχι απόφαση, που προφανώς μετά από διάλογο με τις ομάδες μπορεί να επιδέχεται και βελτιώσεις. Η όποια απόφαση να ληφθεί στην ΓΣ της ΕΠΣ Έβρου και σίγουρα πριν την εκπνοή της ημερομηνίας για την κατάθεση των δηλώσεων συμμετοχής της νέας περιόδου, ώστε να γνωρίζουν οι ομάδες τα δεδομένα πριν αποφασίσουν να δηλώσουν συμμετοχή για το νέο πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.